Desátý podnik MS Superbike – Lausitzring

Neuvěřitelně dlouhou letní přestávku měli jezdci a týmy superbikového mistrovství světa. Jezdci a týmy WorldSSP a STK1000 nezávodili tři měsíce, jezdci a týmy WorldSBK dva měsíce, protože jako jediní si v červenci odskočili do Laguny Seca odjet devátý podnik sezony. Nyní je na programu desáté kolo sezony, které přivítá Německo a konkrétně závodní okruh Lausitzring. Během nadcházejícího víkendu budou na tomto okruhu závodit jak jezdci světového šampionátu superbiků, tak jezdci mezinárodního mistrovství Německa IDM. Z České republiky jede v třídě FIM Superbike Karel Abraham a v třídě FIM Supersport Ondřej Ježek.

Kapitoly článku

EuroSpeedway Lausitz (GER)

Závodní areál EuroSpeedway Lausitz začali stavět v roce 1998 a do provozu byl uveden v roce 2000. Tehdy vyšel na 158 milionů euro. Okruh leží nedaleko Klettwitz, ve spolkové zemi Braniborsko, blízko hranic s Českou republikou a Polskem. Je postaven tak, že lze využít různé jeho konfigurace s různou délkou dráhy a počtem zatáček. Pro superbiky je dráha dlouhá 4265 metrů s šesti levými a čtyřmi pravými zatáčkami. Z tribun může závody sledovat na 120tisíc diváků a naposledy tam měli možnost fandit letecké formule 1 Red Bull Air Race. Přestože byl okruh projektován tak, aby splňoval náročné bezpečnostní předpisy, byly tam hned tři těžké nehody. Rok po otevření tam zahynul při testech Audi R8 bývalý pilot formule 1 Michele Alboreto, pár dní na to zemřel další jezdec a ve druhé půlce roku 2001 tam při nehodě přišel o nohy Alex Zanardi. Ten se pak už s protézami na Lausitzring vrátil v roce 2003.

!!! Tipujte na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a soutěžte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2016. Nezapomeňte, v novém formátu šampionátu je první závod World SBK už v sobotu, druhý se jede v neděli !!!

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Do konce sezony zbývá odjet celkem čtyři podniky, což je osm závodů s maximem 200 bodů. To je stále spousta bodů k tomu, abychom mohli říci, že o titulu mistra světa zatím ještě není rozhodnuto. Vedoucím závodníkem seriálu je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), který průběžné hodnocení vede od prvního kola v Austrálii a k dnešnímu dni má náskok 46 bodů. V každém závodu sezony bodoval pouze umístěním na stupních vítězů až na jeden, ten prozatím poslední v Laguně Seca, kde musel kvůli poruše techniky odstoupit. Rea obhajuje titul mistra světa, nicméně ten alespoň teď ještě jistý nemá.

Na průběžně druhé pozici světového šampionátu se Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) pevněji zachytil až zlatým doublem v Donington Parku. Od tohoto okamžiku se mu daří snižovat náskok vedoucího jezdce seriálu a současných šestačtyřicet bodů je rozhodně lepších než sedmdesát, které oba jezdce dělily po Malajsii.

Naopak právě od Donington Parku se příliš nedaří jezdci Ducati Chazu Daviesovi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který v posledních třech kolech bodoval vždy jen v jednom závodu víkendu. Velšan musel riskovat, aby umazal co nejvíc z náskoku Jonathana Rea, jenže přitom chyboval a to znamenalo tak zásadní ztrátu bodů, že vypadl z přímého boje o titul. Je třetí a na druhého už ztrácí 62 bodů. Davies může být klidný alespoň co se týče jeho další budoucnosti, protože s Ducati prodloužil o další rok a v sezoně 2017 pojede společně s Marcem Melandrim.

Na čtvrté pozici je Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jemuž jen na týmového kolegu chybí 75 bodů, na vedení v soutěži pak 183 bodů. Italský závodník si letos připsal na konto tři druhá a dvě třetí místa, takže cílem bude získat do konce sezony také plný počet bodů. Rozhodně by mu to pomohlo v souboji o čtvrtou pozici, kterou teď v Německu svede z Michaelem VD Markem, protože oba mají po 185 bodů. Davide Giugliano u tovární Ducati končí a v sezoně 2017 bude společně s Randy Krummenacherem jezdcem stáje Puccetti Kawasaki.

První pětici uzavírá Michael van der Mark (Honda World Superbike Team), který má na kontě 185 bodů, což je stejné skóre jakého dosáhl čtvrtý v pořadí Davide Giugliano. O tuto pozici bude nizozemský závodník v Německu bojovat a určitě je velmi dobře motivován, protože už teď ví, že má pro nadcházející sezonu smlouvu s továrním týmem Yamahy, kde nahradí Sylvaina Guintoliho. Jak nejlépe se s Hondou rozloučit než co nejlepším výsledkem v letošním ročníku. Kariéra VD Marka byla s Hondou hodně provázaná a pro japonskou značku je rozhodně velká ztráta, že si takto talentovaného jezdce nedokázali udržet. Za VD Marka nastoupí od příští sezony Němec Stefan Bradl, který je dnes jezdcem Aprilie MotoGP.

Bývalý jezdec MotoGP Nicky Hayden (Honda World Superbike Team) má ve své premiérové sezoně jezdce WorldSBK na kontě 173 bodů a prozatím je šestý. Nicméně na čtvrté a páté místo mu v tuto chvíli schází je dvanáct bodů a to je pro Američana rozhodně velká výzva. Na domácí půdě Laguny Seca dokázal jednou bodovat třetím místem a bylo na něm vidět, že si závodní znovu užívá.

Britský závodník Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) je průběžně jedenáctý a na nedostatek práce si během prázdnin nemůže stěžovat. Potom, co v Laguně Seca získal třináct bodů, zamířil do japonské Suzuky, kde absolvoval vytrvalostní závod, který společně s dvěma kolegy tovární stáje tří ladiček vyhrál. V testu po závodu seriálu Grand Prix v Brně měl šanci poprvé vyzkoušet prototyp MotoGP a v sedle M1 týmu Monster Tech 3 si vedl velmi dobře. Pak došlo ke zranění Bradley Smithe a Alex Lowes jel dva závody MotoGP v Británii a Misanu jako náhradní jezdec. Jakmile dokončí víkend WSBK v Německu, čeká ho další závod MotoGP ve španělské Aragonii. Lowes je tak zřejmě nejvytíženějším závodníkem SBK.

Český jezdec Karel Abraham (Milwaukee BMW) je před závodem v Německu na osmnácté pozici. V srpnu absolvoval promo akci na podporu německého závodu na Lausitzringu, kterou s několika dalšími jezdci WorldSBK absolvoval v sedlech motocyklů v ulicích Franfurtu nad Odrou. Abraham už také ví, že v příštím roce již nebude pokračovat s týmem Milwaukee BMW, protože ten bude spolupracovat s Aprilii a jedna z jejich nových posil bude Eugene Laverty, který přijde z MotoGP.

Po zranění se k závodění vrací Markus Reiterberger (Althea BMW Racing Team), jemuž i přes bodový výpadek z posledních třech závodů patří dvanáctá pozice a ztráta na první desítku v podobě 29 bodů. Nebude závodit Fabio Menghi (VFT Racing), který se zranil už začátkem roku na Phillip Islandu a po závodu v USA podstoupil další operaci, která Itala definitivně vyřadí z letošní sezony. Za Itala pojede až do konce sezony zkušený Luca Scassa.

FIM Superbike – Stav po Laguně Seca:

1 - J. REA - KAWASAKI - 368 bodů
2 - T. SYKES - KAWASAKI - 322
3 - C. DAVIES - DUCATI - 260
4 - D. GIUGLIANO - DUCATI - 185
5 - M. VAN DER MARK - HONDA - 185
6 - N. HAYDEN - HONDA - 173
7 - J. TORRES - BMW - 155
8 - L. CAMIER - MV AGUSTA - 110
9 - L. SAVADORI - APRILIA - 110
10 - X. FORÉS - DUCATI - 97
11 - A. LOWES - YAMAHA - 94
12 - M. REITERBERGER - BMW - 68
13 - R. RAMOS - KAWASAKI - 60
14 - S. GUINTOLI - YAMAHA - 58
15 - J. BROOKES - BMW - 58
16 - A. DE ANGELIS - APRILIA - 56
17 - A. WEST - KAWASAKI - 50
18 - K. ABRAHAM - BMW - 32
19 - N. CANEPA - YAMAHA - 30
20 - M. BAIOCCO - DUCATI - 12
21 - L. MAHIAS - KAWASAKI - 9
22 - C. BEAUBIER - YAMAHA - 6
23 - R. DE ROSA - BMW - 5
24 - D. SCHMITTER - KAWASAKI - 5
25 - L. SCASSA - DUCATI - 3
26 - M. JONES - DUCATI - 2
27 - J. HOOK - KAWASAKI - 2
28 - S. BARRIER - KAWASAKI - 2
29 - S. AL SULAITI - KAWASAKI - 1
30 - P. SZKOPEK - YAMAHA - 1
31 - M. LUSSIANA - BMW - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist