Desátý podnik MS Superbike – Jerez

V Jerezu budou o nadcházejícím víkendu závodit jezdci všech tří šampionátů MOTUL FIM Superbike World Championship – WorldSBK, WorldSSP a WorldSSP300. Češi mají zastoupení v třídě WSSP300, kde závodí tým Accolade Smrz Racing a právě sním pojede svůj první závod MS Jonáš Kocourek. Z Jezdců je v třístovkách také Oliver König a Petr Svoboda. V třídě WorldSSP nastupuje na divokou kartu Ondřej Vostatek. Celkem čtyři Češi v jezdeckém poli světového šampionátu, to už je dobrý důvod sledovat jejich výkony ve víkendových kláních.

Kapitoly článku

Circuito de Jerez - Angel Nieto (SPA)

Závodní okruh ve španělské Andalusii postavili v roce 1986 a dnes rozhodně patří mezi nejoblíbenější okruhy světa. Díky své poloze je vhodný také pro testování, které tam v průběhu celého roku využívají týmy a jezdci různých světových a národních šampionátů. Dráha je dlouhá 4423 metrů, nejdelší rovinka má 607 metrů a celkem je tam 13 zatáček – 5 levých a 8 pravých.

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Letos je situace ohledně titulu mistra světa hodně napínavá, což už jsme dlouho nezažili. Pro fanoušky je to jen dobře, stejně jako pro celý šampionát, protože superbiky si podobně napínavou zápletku rozhodně zaslouží. A o jaké to zápletce je vlastně řeč? Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK) vede tabulku průběžného hodnocení s náskokem jediného bodu. Za takto vyrovnané situace mu v prvním závodě v Barceloně vypověděla technika a on přišel o spoustu bodů a každý jeden má nyní cenu zlata. Turek je tvrdý, ale také kliďas, a to je vlastnost, jenž mu může vyhrát titul mistra světa.

U Kawasaki tak klidní nejsou. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) nemá rád souboje tělo na tělo, takže jeho reakce bývají dost nevypočitatelné. Každopádně má ztrátu jediného bodu a tak rozhodne každý jeden závod, každý jeden výsledek a každý jeden bod španělského víkendu v Jerezu. Rea je zkušený závodník a s pomocí svého týmu bude pracovat na tom, aby Turka porazil.

Brit Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je třetí v pořadí. Na kontě má celkem 339 bodů a na vedení mu jich chybí rovných šedesát. Ve hře jsou stále minimálně tři podniky, takže šest hlavních závodů a tři sprintové. To je bodů spousta, nicméně to by musel Rea s Razgatlioglem udělat zvlášť velkou chybu, aby jezdec Ducati měl šanci na jejich pozice zaútočit. Jeho cíl je jasný, bojovat v každém závodě o vítězství, protože štěstí přeje připraveným.

Čtvrtý Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) má za sebou parádní víkend, protože v Barceloně byl v prvním klání třetí a druhý hlavní závod vyhrál. Jeho ztráta na vedoucí pozice je příliš velká, takže pro Itala bude důležité sezonu dokončit ve stylu v jakém se prezentuje nyní a od roku 2022 být favoritem v boji o titul mistra světa. Ztráta na kolegu Reddinga je na 121 bodech, na vedení pak ztrácí 181 bodů.

Na průběžném pátém místě je Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK). Italský závodník prodloužil smlouvu s Yamahou, takže se nyní může plně koncentrovat na závěr sezony v nímž má stále o co bojovat. Jeho zájmem je celkové čtvrté místo, jelikož na to mu nyní chybí 17 bodů. Locatelli umí bojovat o stupně vítězů, na kontě má troje třetí místa a určitě by rád do konce sezony nějaké umístění v Top3 přidal. Ostatně, pokud chce jít před Rinaldiho nic jiného mu ani nezbývá.

Celkem 9 bodů teď na pátého Locatelliho ztrácí Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), který měl v Barceloně nehodu se zraněním. Bolestivě to schytalo jeho zápěstí a krk, nicméně Brit uvedl, že bude chtít do závodního víkendu v Jerezu nastoupit. Jak mu to půjde se teprve uvidí. On sám samozřejmě potřebuje a chce jít pořadím nahoru, takže cíl bude čtvrté místo, na které ztrácí 26 bodů.

Dalším zraněným jezdcem je po závodech v Barceloně Chaz Davies (Team GoEleven). Velšan skončil v nemocnici, kde mu naštěstí nepotvrdili zranění v bederní oblasti, ale dvoje zlomená žebra. Jezdec Ducati v Jerezu nebude závodit a nahradí ho bývalý jezdec WorldSBK a MotoGP, Francouz Loris Baz, aktuálně závodník MotoAmerica Superbike.

Zranění utrpěl také Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team), který byl původně se zraněním hlavy převezen do nemocnice v Barceloně, kde mu zjistili těžký otřes mozku, ale naštěstí žádní jiná další zranění. Brit zůstal v nemocnici do středy na pozorování a o jeho účasti ve víkendovém podniku v Jerezu se mělo rozhodnout ve čtvrtek. Brit nakonec závodit nebude a v Jerezu ho nahradí Eugene Laverty.

Na divokou kartu se v Jerezu představí dvojice Marvin Fritz (IXS-YART Yamaha) a Andrea Mantovani (Vince64). Němec Fritz je týmový kolega Karla Haniky z týmu YART ve vytrvalostním šampionátu silničních motocyklů a spolu letos nastoupili na divokou kartu v Mostě.

FIM Superbike – MS po Barceloně:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 399
2. JONATHAN REA KAWASAKI 398
3. SCOTT REDDING DUCATI 339
4. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 218
5. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 201
6. ALEX LOWES KAWASAKI 192
7. MICHAEL VAN DER MARK BMW 172
8. TOM SYKES BMW 167
9. GARRETT GERLOFF YAMAHA 158
10. ALVARO BAUTISTA HONDA 142
11. AXEL BASSANI DUCATI 132
12. CHAZ DAVIES DUCATI 120
13. LEON HASLAM HONDA 95
14. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 44
15. KOHTA NOZANE YAMAHA 43
16. TITO RABAT DUCATI 38
17. ISAAC VINALES KAWASAKI 23
18. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 22
19. JONAS FOLGER BMW 14
20. EUGENE LAVERTY BMW 14
21. LEANDRO MERCADO HONDA 11
22. MARVIN FRITZ YAMAHA 6
23. SAMUELE CAVALIERI DUCATI 4
24. LORIS CRESSON KAWASAKI 3
25. ANDREA MANTOVANI KAWASAKI 2
26. LUKE MOSSEY KAWASAKI 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist