Davies: Každý potřebuje nějakého Uccia

Dle továrního pilota BMW Chaze Daviese by měl každý motocyklový profesionál mít nějakého přítele, který mu během stressových závodních víkendů pomůže vyřešit neodkladné záležitosti.

Valentino Rossi bez kamaráda Uccia? Marco Melandri bez přítelkyně Manuely Raffaety? Nemyslitelné! "Skutečnost je taková, že každý z nás někoho takového potřebuje. Samozřejmě, že existují rozdíly mezi jednotlivými šampionáty, třeba v tom supersportovém máš relativně hodně času. Ale v superbikovém je během závodního víkendu naopak velmi stressu".

Davies to jistě velmi dobře ví, v roce 2011 se tento Brit stal mistrem světa supersportů a v uplynulé sezoně závodil v superbikovém šampionátu. A právě v tomto šampionátu bylo vše pro 25-letého pilota daleko těžší: "Ve čtvrtek to vše začíná. Povinnosti s médiemi, brífink s týmem. Jediným přerušením a odpočinkem je vlastně oběd".

"Pátek je ještě celkem poklidný, pouze dvě tréninkové jízdy. Ovšem sobota je hektická. A právě tady hrají kamarádi svou speciální úlohu. Vždyť druhá kvalifikace začíná těsně po deváté hodině. To znamená kvůli snídani a následnému zažívání vstávat opravdu hodně brzo. A to ještě se někdo musí postarat o helmu či kombinézu", vysvětluje letošní nejlepší Rookie.
"Potom máme ve 12:30 další trénink. Následuje brífink s týmem a už je skoro 14 hodin. Superpole začíná v 15 hodin. Takže na oběd zbývá maximálně jedna hodina, někdy možná o několik minut  více. Ovšem nemůže se moc jíst, jinak je člověk unavený a nekoncentrovaný. Všechno musí do sebe časově zapadat a to samozřejmě vyžaduje někoho, na koho se dá 100% spolehnout", říká dále novopečený tovární pilot BMW.

Pro superbikové piloty to je v neděli hodně namáhavé, kvůli dvěma závodům nemají jezdci a tým skoro žádný čas k odpočinku: "Je potřeba někoho, kdo se postará o věci jako kombinéza, média a podobné záležitosti. Bez takové osoby se jezdec nemůže vůbec koncentrovat na svou práci", je stejného názoru, ostatně jako většina ostatních jezdců, Chaz Davies.
"Jsem rád, když mohu vzít svou přítelkyni na několik závodů během sezony. A je opravdu zaměstnaná během závodního víkendu skoro na plný úvazek. Já sám mám kamaráda, který byl rovněž několikrát se mnou a bylo to skvělé. Potřebuješ prostě někoho, kdo je absolutně flexibilní. Taková osoba stojí plně za jezdcem a jezdec se na něho může úplně spolehnout. A je s Tebou i v případě, když je člověk úplně na dně", dodává Davies.

Ostatně stejného názoru je třeba i náš Kuba Smrž, který si nemůže vynachválit třeba přítomnost Petra Linharta a také svou přítelkyni Katku, která ho věrně doprovází na všech závodech celý poslední rok. Hlavně důležité to je při domácím závodě. Tam se dotyčný dokáže postarat v Brně o návštěvy, vyřídí další záležitosti a nezbytné termíny, a také třeba vyřizuje za Kubu telefonní hovory, kdy se najdou jednou za rok "přátelé" a nezbytně potřebují lístek, dovolávajíce se dávného přátelství s Kubou. Naopak Matěj Smrž je zas rád, když s ním na závody IDM cestuje jeho osobní trenér Míra Hýsek, který také zastává funkci "Betreuera", tedy takové děvečky pro všechno, v dobrém slova smyslu. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist