Čtvrtý podnik MS Superbike – Barcelona

Po závodech v Austrálii, Indonésii a Nizozemsku, je tu Barcelona, čtvrtý podnik sezony světového šampionátu MOTUL FIM Superbike World Championship 2023. Katalánsko je pro týmy zajímavým okruhem, protože tam mají něco natestováno a teoreticky by měli být na víkend velmi dobře připraveni již v pátek. Z českých závodníků bude v Katalánsku závodit Oliver König (WSBK-Kawasaki) a Petr Svoboda (WSSP300-Kawasaki), vítěz úvodních dvou závodů sezony a lídr průběžného hodnocení WSSP300.

Kapitoly článku

Circuit de Barcelona-Catalunya (SPA)

Výstavba závodního areálu Circuit de Barcelona-Catalunya na předměstí katalánské metropole započala v roce 1989 díky dohodě katalánské samosprávy, samosprávy města Montmeló a katalánského autoklubu. V roce 1991 byly stavební práce dokončeny a ještě v tom samém roce přivítali v Montmeló španělskou Grand Prix v závodech formule 1. MS silničních motocyklů tam poprvé absolvovalo evropskou Grand Prix a od roku 1995 je okruh nedaleko Barcelony domovem katalánské Grand Prix. World SBK závodí v Barceloně od roku 2020.

Po nehodě Luse Saloma z druhého tréninku Moto2 na Velkou cenu Katalánska 2016, došlo na změnu uspořádání dráhy okruhu Catalunya. Předchozí varianta tratě měla pět levých a osm pravých zatáček s délkou okruhu 4727 metrů. Nové uspořádání pro 2017 bylo s devíti pravými, sedmi levými zatáčkami a celková délka dráhy se zkrátila na 4652 metrů. V roce 2018 bylo znovu vše jinak, celková délka okruhu se změnila na 4627 metrů s celkem 14 zatáčkami - 8 pravými a 6 levými. Od roku 2022 je dráha v oblasti desáté zatáčky znovu upravena, což v dané oblasti zlepšilo bezpečnost jezdců a trať prodloužilo na současných 4657 metrů.

„V Barceloně budeme svědky něčeho, co lze svým způsobem považovat za historickou premiéru ve dvacetileté historii značky Pirelli ve WorldSBK,“ uvedl Giorgio Barbier (Pirelli). „Poprvé v historii budou mít jezdci WorldSBK vpředu k dispozici pneumatiky DIABLO Superbike v měkké směsi SC0. Po rozšíření nabídky z let minulých zavedením zadních řešení v měkkých směsích, jako jsou SCX v roce 2020 a SCQ v roce 2022, a po práci na nových předních SC1 a SC2 jsme se nyní rozhodli, že je čas doplnit nabídku také u předního kola v měkké směsi SC0 s cílem vyvážit vysokou úroveň přilnavosti, kterou nabízejí nová měkká řešení zavedená pro zadní kolo. Jezdci již měli možnost vyzkoušet toto nové přední řešení ve specifikaci B1148 v zimních testech a v testech, které se konaly koncem března v Barceloně, ale vůbec poprvé ji budou mít k dispozici během závodního víkendu.“

Tipovačka WSBK 2023 - tipujte na výsledky dvou hlavních klání WSBK a vyhrajte pohár pro nejlepšího tipaře superbikových závodů plus zajímavé ceny.

TIPOVACÍ SOUTĚŽ

MS Superbike (WorldSBK) – preview

Lídrem průběžného hodnocení je Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), vítěz všech letošních závodů až na sprint v Indonésii, který nedokončil. Španěl o víkendu startuje na domácí půdě s podporou fanoušků a my můžeme jen odhadovat, zda na vítězné vlně bude pokračovat. Má k tomu všechny předpoklady, takže proč ne. Navíc s náskokem 56 bodů si může dovolit i drobné zaváhání, což u jeho soupeřů říct nelze. „Závodit doma je vždy velmi speciální,“ uvedl Bautista. „Barcelona je jedna z mých nejoblíbenějších tratí se spoustou dlouhých zatáček, které mi umožňují si jízdu na motorce pořádně užít. Jsme teď na tom dobře a to nás ještě více motivuje. Od pátku začneme tvrdě pracovat a pokusíme se získat zpět dobrý pocit, který jsme nalezli během testování a také v prvních kolech sezony. Přijede se podívat moje rodina, přátelé a spousta fanoušků a já doufám, že jim nabídnu hezkou podívanou.“

Turecký závodník Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) je druhý v pořadí průběžného hodnocení. Zatím má na kontě jedno vítězství ze sprintu v Indonésii, jinak se mu prozatím nedaří Bautistu porazit. Třikrát byl druhý, dvakrát třetí plus dvakrát třetí ve sprintu. Razgatlioglu zatím víc bojuje o druhé místo než aby se soustředil na vedení v soutěži. Ztráta na Bautistu má hodnotu 56 bodů, náskok na třetího v pořadí má Turek na 14 bodech. „Pokud jde o Barcelonu, mám pocit, že jsem na tomto okruhu neměl v minulosti moc štěstí!“ prozradil Razgatlioglu. „Test, který jsme tu minulý měsíc absolvovali nebyl vůbec snadný. V Assenu jsme se ale zlepšili a z konečného nastavení jsme měli dobrý pocit, takže doufám, že nám to pomůže k lepšímu závodu i na této trati. Závod nebude snadný, o čemž jsme se přesvědčili již loni, ale udělám vše pro to, abychom se jako vždy dočkali dobrého výsledku.“

Třetím jezdcem v pořadí je Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), týmový kolega Razgatliogla. Ital zahájil letošní sezonu velmi dobře a třetí místo je toho jasným důkazem. Navíc jeho ztráta na druhou pozici není vůbec vysoká a jeho cílem bude stoprocentně této mety dosáhnout.

Nejvýše postaveným jezdcem netovární stáje je čtvrtý Axel Bassani (Motocorsa Racing). Italský závodník má na svém kontě 77 bodů, 97 mu jich chybí na vedení v soutěži a 27 bodů ztrácí na jezdce před sebou, což je třetí Locatelli. Ital je nyní o čtyři body lepší než tovární jezdec Kawasaki Rea.

Severní Ir Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) nebodoval ve druhém závodě v Indonésii a nebodoval ani ve druhém závodě v Assenu. Od začátku sezony nasbíral 73 bodů, což mu teď stačí na páté místo se ztrátou 101 bodů na vedoucího závodníka. Celkem 4 body mu chybí na čtvrtého Bassaniho a to bude v Barceloně jeho cíl číslo jedna, získat zpět čtvrtou pozici a co nejvíc se přiblížit k třetímu Locatellimu.

Nepovedený úvod sezony má za sebou Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati), který byl favoritem s cílem bojovat o nejvyšší pozice, nicméně realita je taková, že má na kontě 54 bodů a na prvního ztrácí 120 bodů. To už je slušná ztráta, třebaže do konce sezony nám zbývá ještě spousta závodů s nimi spojených bodů.

Součástí první desítky je sedmý Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), osmý Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), nejlépe umístěný nováček, devátý Xavi Vierge (Team HRC) a desátý Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), jehož od Rinaldiho dělí rovných 10 bodů.

Holanďan Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) je po pádu v Assenu zraněný, takže BMW nasadí náhradního jezdce. Tím jezdcem je Portugalec Ivo Lopes ze španělského superbikového šampionátu. Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) je průběžně dvanáctý a z BMW zatím nejlépe postavený závodník. Loni se Britovi v Barceloně nedařilo a nejlépe to nedopadlo ani během letošního testování. Očekávání od nadcházejícího víkendu tak nebudou příliš vysoká.

O první body do průběžného hodnocení šampionátu bude usilovat český závodník Oliver König (Orelac Racing MOVISIO), jemuž se postupně rýsuje nová motorka, ale v Assenu to byl zatím jen nový podvozek. Jak to bude s ostatními komponenty jezdec zjistí až v Barceloně. Každopádně loni nebyla katalánská metropole pro českého závodníka zcela ideálním místem, což by rád letos změnil.

FIM Superbike – MS po Assenu:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 174 b.
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 118
3. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 104
4. AXEL BASSANI DUCATI 77
5. JONATHAN REA KAWASAKI 73
6. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 54
7. DANILO PETRUCCI DUCATI 51
8. DOMINIQUE AEGERTER YAMAHA 50
9. XAVI VIERGE HONDA 49
10. ALEX LOWES KAWASAKI 44
11. REMY GARDNER YAMAHA 37
12. SCOTT REDDING BMW 34
13. IKER LECUONA HONDA 33
14. PHILIPP OETTL DUCATI 30
15. GARRETT GERLOFF BMW 23
16. MICHAEL VAN DER MARK BMW 19
17. LORIS BAZ BMW 6
18. LORENZO BALDASSARRI YAMAHA 6
19. HAFIZH SYAHRIN HONDA 4
20. TOM SYKES KAWASAKI 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist