Čtvrtý podnik MS Superbike – Assen

Po závodech v Austrálii, Thajsku a španělské Aragonii je tu čtvrté kolo sezony, které na své dráze přivítá Assen - Acerbis Dutch Round. Na slavné dráze budou o další body bojovat jezdci všech šampionátů, což znamená WorldSBK, WorldSSP, WorldSSP300 a evropského šampionátu STK 1000. Jediným českým zástupcem je Ondřej Ježek, který jede v královské kategorii mistrovství světa superbiků.

Kapitoly článku

TT Assen Circuit

Okruh TT Assen je prosycen vůní benzínu a má velmi bohatou závodní historii. V této oblasti Holandska už závodili před devadesáti lety a od roku 1955 tam stojí závodní okruh, kde už uspořádali celou řadu podniků různých motocyklových šampionátů. V průběhu let doznal Assen řady změn a dnes je to dráha, která splňuje všechny bezpečnostní parametry FIM.

V polovině dubna 2017 podepsali pětiletou smlouvu zástupci okruhu TT Circuit Assen a Dorna WSBK Organization, což znamená, že Superbiky uvidíme závodit na této slavné dráze i nadále. Závodní okruh má celkem 4542 metrů, cílová rovinka měří 300 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem 18 zatáčkami – 6 levými a 12 pravými.

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'35,889 – Jonathan Rea (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'34,357 – Loris Baz (2014)

World SSP – rekordy:

Rekord okruhu – 1'38,184 – Jules Cluzel (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'38,015 – Jules Cluzel (2015)

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Do čtvrtého kola světového šampionátu superbiků nastupuje v pozici lídra Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), který znovu své soupeře převyšuje a jak to tak vypadá, bude silným kandidátem na titul číslo tři. Rea nechybuje, třebaže jen málokdy ho vídáme jezdit na jistotu. Kawasaki mu prostě sedla a pokud ti dva spolu zůstanou nevím, kdo by Severního Ira porazil. O víkendu v Assenu Rea v neděli odstartuje do svého jubilejního 200. závodu světového šampionátu superbiků.

Možná jedním z mála kandidátů je právě druhý v pořadí Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Jezdec tovární Ducati je velký talent, ale na rozdíl od Severního Ira má na kontě závod s nulou, což je v takto vyrovnané konkurenci velká ztráta. Celkem tak Velšen ztrácí padesát bodů a i když jsme teprve na začátku sezony, nebude snadné toto manko vymazat.

Čtyři body za jezdcem Ducati je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), třetí muž průběžného hodnocení. Britský závodník Kawasaki absolvoval minulý týden s týmem testování na okruhu v Portimau, kde je letos v září na programu desáté kolo sezony. Sykes má stejnou techniku jako jeho týmový kolega Rea, nicméně zatím nenašel ten správný recept jak ji naučit pracovat ve svůj prospěch. Zatím.

Čtvrtý Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) ztratil body hned v prvním klání, když v Austrálii spadl a závod nedokončil. Tím samozřejmě ztratil na hlavní soupeře, ale na třetí pozici mu teď chybí jen deset bodů a ty jsou v jeho případě hratelné. Assen je okruhem, který zná Ital velmi dobře, takže může jen získat.

Páté a šesté místo patří jezdcům Yamahy Alexi Lowesovi (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Michaelu van der Markovi (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Britský závodník má na kontě pětašedesát bodů a na Melandriho čtvrté místo ztrácí šestnáct bodů. Zatím na stupně vítězů nedosáhl, ale ve čtyřech případech z šesti byl hodně blízko. VD Mark jede v domácím prostředí, takže motivace získat pódium bude veliká. Z let předchozích dobře víme, že v Assenu VD Mark umí zajet a to velmi dobře.

Po závodu v Aragonii došlo k změně v týmu BMW, když jejich jezdec Markus Reiterberger (Althea BMW Racing Team) oznámil přerušení závodní kariéry, kvůli nedoléčenému zranění obratlů. Němec loni v Misanu havaroval a od té doby zřejmě nenašel potřebnou jistotu, aby dosahoval výkonů, jakých od sebe očekával. Za Reiterbergera pojede do konce sezony Ital Raffaele De Rosa (Althea BMW Racing Team), který loni vyhrál Superstock 1000 a letos byl v pozici testovacího jezdce týmu. Teď to prostě vypadá, že už na začátku sezony tušili, že to s Němcem bude na zkoušku.

Český závodník Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) měl velkou smůlu v Aragonii, kde spadl a lékaři mu další pokračování v přípravách na závody zakázali. Jezdec z Brna tak přišel nejen o start ve dvou závodech, ale také chyběl v pondělí při testování, které jezdci WorldSBK v Aragonii absolvovali. Prozatím má na kontě tři body, což mu stačí na dvaadvacátou pozici průběžného hodnocení šampionátu.

MS Superbike - stav po Aragonii:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 145
2. CHAZ DAVIES DUCATI 95
3. TOM SYKES KAWASAKI 91
4. MARCO MELANDRI DUCATI 81
5. ALEX LOWES YAMAHA 65
6. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 49
7. JORDI TORRES BMW 48
8. XAVI FORÉS DUCATI 44
9. LEON CAMIER MV AGUSTA 38
10. EUGENE LAVERTY APRILIA 30
11. NICKY HAYDEN HONDA 27
12. STEFAN BRADL HONDA 19
13. MARKUS REITERBERGER BMW 19
14. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 18
15. LEANDRO MERCADO APRILIA 17
16. RANDY KRUMMENACHER KAWASAKI 14
17. ALEX DE ANGELIS KAWASAKI 13
18. LORENZO SAVADORI APRILIA 10
19. RICCARDO RUSSO YAMAHA 4
20. JOSHUA BROOKES YAMAHA 4
21. JULIAN SIMON APRILIA 4
22. ONDŘEJ JEŽEK KAWASAKI 3
23. AYRTON BADOVINI KAWASAKI 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist