Co také zaznělo na brněnské tiskovce před WBSK?

Jakub Smrž má za cíl při víkendovém pokračování mistrovství světa superbiků v Brně udržet osmé místo v průběžné klasifikaci.

Po devíti dílech ze čtrnácti je totiž v pořadí za českým jezdcem pořádná tlačenice. Španěl Carlos Checa má jen o bod méně, Angličan Shane Byrne a Japonec Rjuiči Kijonari o dva. A naopak před Smržem se vytvořila bodová propast, neboť od sedmého Angličana Toma Sykese jej dělí 26 bodů.

"Při letošní vyrovnanosti mohu v Brně skončit třetí, ale i dvanáctý. Bodů k rozdělování bude při dvou závodech hodně," uvedl na středeční tiskové konferenci Jakub Smrž.

Jeho tým Guandalini Racing ale provázejí před brněnským závodem provázejí ekonomické problémy, které ovlivnily jezdcův program. "Hlavní sponzor nám dosud neuhradil částku řádově dvacet až třicet miliónů korun. Proto jsme nemohli před Brnem na rozdíl od ostatních týmů testovat v Imole a měl jsem třítýdenní přestávku. Ale vzhledem k rozdílným profilům tratí v Imole a v Brně by mi testování tolik chybět nemělo," konstatoval Smrž.

Smrž se netají tím, že Masarykův okruh nepatří k jeho nejoblíbenějším tratím. "Raději bych jel tuto neděli závod v Assenu," podotkl Smrž, který právě na nizozemské trati v dubnu poprvé a zatím naposledy obsadil medailovou pozici, když skončil třetí. Vedle psychického tlaku z domácího prostředí mu okruh nesedí i členitostí. "Pochopitelně ale chci v domácím prostředí dopadnout co nejlépe a nezklamat fanoušky," dodal Smrž.
S letošním působením v superbikovém šampionátu je absolutně spokojený. V této sezóně vsadil na taktiku dojet co nejvíce závodů a sbírat pravidelně body. Proto například v italském Misanu místo závěrečného útoku na třetího Japonce Hagu zvolil jistotu v podobě čtvrtého místa.

Mezi elitou v superbicích se postupně zabydlel, případný přestup do královské kubatury MotoGP jej ale neláká. "Z hodně stran slyším, že by to byl pro mě krok dopředu. Ale já si myslím, že by se jednalo o dva kroky zpět. Seriál MotoGP má sice větší mediální propagaci, ale motocykly jsou třicetkrát dražší. A závody většinou postrádají na rozdíl od superbiků vyrovnanost a dramatičnost. Motorka, na které jezdím já, stojí zhruba tři milióny korun, což je desetina pronájmu stroje na MotoGP," uvedl Smrž.
Vedle Jakuba Smrže se o víkendu představí v Brně i další čeští jezdci. V mistrovství světa třídy supersport budou na startu Patrik Vostárek, který je průběžně dvacátý, a Matěj Smrž, jenž dosud nebodoval.
 
V kategorii superstock 1000 se představí Ondřej Ježek, kterému patří v průběžné klasifikaci Poháru FIM osmé místo. "Chtěl jsem dojíždět do patnáctky, to osmé místo je proto velmi příjemné a rád bych si právě v Brně ještě polepšil," řekl Ježek.




S úplně jinými problémy naopak zápolí Matěj Smrž, jenž zahájil sezonu ve třídě superstock v maďarském týmu. Po dvou závodech ale nebyl spokojen se servisem, který byl nesmírně drahý a přitom prý na zcela amatérské úrovni. Měl na výběr buď sezonu ukončit, nebo si opatřit jiný motocykl, což učinil. "Výsledky nejsou žádná sláva, ale trošku to funguje a není se za co stydět. Nejdůležitější je v tuto chvíli neudělat v Brně ostudu a zatnout zuby, aby si lidé nemysleli, že jsem pro smích," poznamenal Matěj Smrž, jenž ve své kubatuře drží traťové rekordy na okruzích v Monze a Magny Cours.

Informace o redaktorovi

Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist