Chaz Davies poprvé na BMW

Dvoudennní test absolvoval na jihošpanělském okruhu Jerez de la Frontera tovární superbikový tým BMW v novém složení Marco Melandri a Chaz Davies. Bohužel počasí testům příliš nepřálo a tak oba piloti nemohli odtestovat tolik okruhů, co měli původně v plánu.

Příprava na superbikové mistrovství světa 2013 začala v úvodu tohoto týdne rovněž u továrního týmu BMW Motorrad. S novou strukturou závodního týmu - místo "alpha racing" bude závodění za BMW v nové sezoně provozovat tým GoldBet Italia - se na okruhu Jerez de la Frontera představil jak staronový zkušený pilot Marco Melandri (ITA), tak jeho nový týmový kolega Chaz Davies (GBR). 
Chaz Davies tak jel poprvé s motocyklem BMW S 1000 RR a tým měl k dispozici nové komponenty pro RR. Bohužel počasí bylo hodně proměnlivé a v pondělí ráno bylo sice sucho, ale odpoledne pršelo. Úterní den se naopak začal s mokrou tratí a s deštěm, v poledne se ale počasí umoudřilo, i když teplota vzduchu a povrchu tratě mezi 16 a 18 stupni Celsia nebyla ideální.

Oba dva piloti tak najezdili během obou dnů pouze 149 kol, respektive absolvovali 659 testovacích kilometrů. Okruh Jerez se do kalendáře superbikového šampionátu vrací po dlouhé době, neboť se zde v roce 2013 pojede finále WSBK. Doposud superbiky v Jerezu závodily pouze jednou, v roce 1990 byl Jerez úvodním závodem šampionátu, a obě dvě jízdy tehdy vyhrál pozdější mistr světa Raymond Roche z Francie.
Letos třetí jezdec šampionátu a vítěz 6 jízd v právě uplynulé sezoně Marco Melandri zhodnotil test následovně: "Bohužel jsme kvůli počasí nemohli moc jezdit. Okruh nebyl ani úplně suchý a ani zcela mokrý, takže podmínky byly proměnlivé. Hodně času jsme tak bohužel prožili v boxech. Doufáme, že při příštím testu budeme mít více štěstí na počasí. Pěkné bylo, že jsme se opět jako tým sešli pohromadě a také, že jsem poprvé testoval se svým novým týmovým kolegou Chazem. Bylo velmi zajímavé dozvědět se od něho, co si myslí o našem RR. Jako osoba je to velmi správný chlapík a mám tak pocit, že spolu můžeme vycházet velmi dobře".
Nejlepší Rookie právě skončené sezony a vítěz z Nürburgringu Chaz Davies pak Melandriho doplnil: „Bylo to výborné, opět být na okruhu. Bohužel jsme měli počasí, které jsme si vůbec nepřáli. Bylo by lepší, kdyby se neměnilo a byly konstatní podmínky, jedno jestli sucho nebo mokro. To ale bohužel nebyl ten případ, takže to bylo těžké. Myslím si ale, že musíme udělat krůček po krůčku. Ani při perfektním počasí bychom totiž nebyli při prvním testu nějak obzvlášť rychlí. Musíme prostě pracovat koncentrovaně a doufat, že při příštím testu bude počasí lepší.
Můj první dojem z nového motocyklu je velmi dobrý. Nezažil jsem ani při prvním svezení žádné "zlé překvapení" a to je vždy dobré. RR má skvělou balanci, má velký výkon a nabízí hodně možností tento výkon kontrolovat. Pracovali jsme hodně na tom, najít pro mě tu nejlepší jezdeckou pozici. Několik hochů z týmu už znám, ostatní musím teprve poznat. Musím se také naučit všechna nová jména, ale to rozhodně není problém. Všichni jsou ke mně milí a otevření a také profesionálové. Je to radost s nimi spolupracovat".


Manažer Serafino Foti pak dodal: "Neměli jsme štěstí na počasí, to nám vůbec nepomohlo. Měli jsme připraven hodně obsáhlý testovací program, ale nepodařilo se nám ho splnit. Oba jezdci měli rozdílné úlohy, když Marco testoval nové komponenty, aby se motocykl mohl dále vyvíjet. Bohužel se nám nepodařilo kvůli počasí vyzkoušet všechny nové díly. Pro Chaze to pak byl první test s rodinou BMW. Musel si zvyknout a důvěřovat novému biku. Musíme doufat, že při příštím testu budeme mít lepší počasí, neboť je hodně důležité, abychom pokračovali v našem testovacím programu. Jinak v boxu panuje velmi dobrá nálada a všichni jsou hodně motivováni na novou sezonu".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist