Canepa před svou první superbikovou sezónou

Ital Niccolo Canepa má sice pouze 23 roků, ale přesto za sebou už hodně pestrou kariéru. A v příštím roce by měl absolvovat svou první kompletní sezónu superbiků.

Niccolo Canepa patřil řadu let v Ducati k velkým italským nadějím. Největšího úspěchu dosáhl v seriálu Superstock-1000-Cup, kde se v roce 2007 stal na tomto motocyklu celkovým vítězem. O rok později byl vývojovým jezdcem továrny Ducati pro superbikový seriál a v rámci toho startoval v továrním týmu i u nás v Brně a dojel jednou jako 13.
O rok později s ním měla továrna z Bologně velké plány a poslala ho dokonce do světa MotoGP, kde startoval za tým Pramac-Racing.
Tímto úkolem byl ovšem Canepa evidentně zaskočen a bylo to nad jeho síly. Při 16 startech získal pouhých 38 bodů a to znamenalo 16. místo v klasifikaci MS kubatury MotoGP. Osmé místo v Anglii a deváté v Mugellu pak byly jeho maximem. To samozřejmě znamenalo sestup o patro níž a Niccolo musel začít jezdit v roce 2010 novou kubaturu Moto2.
Zde ale neměl štěstí ani na tým a ani na motorku. Z jedenácti absolvovaných závodů ve třech různých týmech se třemi různými šasími nezískal ani jeden mistrovský bod, to byl celkový výsledek nepodařené sezóny. Nejlépe skončil na motorce Force GP210 jako 16., a to opět v Anglii.

Proto se letos vrátil nazpět do superstocků a sezónu začal na Kawasaki. Po třech závodech ale změnil motocykl a dál už sedlal jen oblíbenou Ducati. Na ní se mu dařilo a po třech podiových umístěních skončil nakonec jako pátý v celkové tabulce šampionátu.
Pro rok 2012 má Niccolo Canepa úplně nové plány a sice absolvovat kompletní sezónu superbikového šampionátu. Původní tým Supersonic byl rozpuštěn - (jezdec Maxime Berger má namířeno do českého týmu Effenbert Liberty Racing -smlouva ještě není podepsaná) a na jeho základě s použitím infrastruktury Supersonicu byl vybudován tým nový, pod názvem "Ducati Roma". 
Od soboty do pondělí testoval Canepa na trati v Misanu poprvé motocykl Ducati 1098R a jezdil konstantní časy 1:37 min., přičemž nejlepší letošní čas Carlose Checy v závodě je 1:36,520 min. Od třetího místa se ale jezdily v závodě časy 37 a výš. Při simulačním závodě pak zajel Canepa i časy v rozmezí 1:36 - 1:37. 

"Jsem velmi spokojen s těmito třemi testovacími dny. Znal jsem už použivanou elektroniku, neboť systém "Ride-by-Wire" byl už na Ducati 2008 a také potom v MotoGP. Nyní bude důležité ještě hodně testovat a poznat motocykl 1198 důkladně, než začnou první závody", řekl po testech v Misanu 23-letý jezdec a dodal: "Atmosféra v týmu je skvělá, což je bezvadná výchozí pozice k dalšímu zlepšení."

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist