Bude Suzuki černým koněm letošního šampionátu?

V roce 2005 získala japonská továrna Suzuki svůj první a doposud jediný historický titul mistra světa superbiků zásluhou Troye Corsera.

Při privátních testech se současné jedničce této značky Leonu Camierovi podařilo zajet čas 1.31.2 minuty, což byl lepší čas, než je rekord okruhu Maxe Biaggiho 1'31.785, nebo vloni nejrychlejší závodní kolo Carlose Checy 1'32.846, či Pole-position čas Toma Sykese 1'31.323.
Kromě toho ovšem tým Fixi-Crescent-Suzuki zažil při dvoudenních testech na Phillip Islandu doslova katastrofu, oba dva piloti totiž havarovali, rozbili celkem čtyři motocykly a Cluzel kvůli zranění v pátek netestoval. To je celkový účet, jenž zrekapituloval týmový manažer Paul Denning.
"Nový asfaltový povrch má nevyzpytatelný grip. Každý z našich dvou pilotů dvakrát havaroval, Jules má hlubokou ránu na lokti a byl operován známým plastickým chirurgem. Rozhodně bude v pondělí testovat, i když nebude mít určitě plnou pohyblivost operovaného lokte", hodnotí  Denning a dodává: "Jistě, pro každého nováčka není vůbec dobré, když z nějakého důvodu ztratí testovací čas. Ale Jules Cluzel je rychlý, možná až příliš rychlý. Při příštím testu musíme začít klidněji s tím, že MS se nerozhoduje první závodní víkend."
Testování tak musel v pátek kompletně obstarat Leon Camier, ale i on během něho hodně tvrdě havaroval: "Můžeme nahradit železo či karbon, ale ne Leona. Když jsem ho viděl, že se postavil po pádu na vlastní nohy, tak mně spadl kámen ze srdce. Je skoro v pořádku, má jen nějaké boule a pohmožděniny", dělal si starosti o svou týmovou jedničku Denning.
Technicky se při dvoudenních testech potvrdila všechna dobrá očekávání, zvláště nově vyvinutý a potom od Yoshimury vyladěný motor Suzuki zanechal ten nejlepší dojem. Japonská ladičská firma přislíbila 10 HP větší výkon a to se zřejmě podařilo: "Tento motor může hrát úplně jinou ligu, než ten loňský. Motocykl dobře funguje, celý balíček vypadá hodně konkurenceschopný. Leonův čas 1.31,2 min byl doslova fantastický, ovšem ještě lepší byla zjištěná data ze závodní simulace, kdy pravidelně dosahoval časů 1.32 min,", byl s novým motocyklem spokojen týmový šéf.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist