Bodová kompenzace za zrušené závody nebude

Poté, co z kalendáře mistrovství světa produkčních motocyklů nejdřív zmizela Moskva a o něco později také jihoafrický okruh Welkom došlo na zajímavou situaci, protože jen superbiková kategorie tím přichází o čtyři závody a možných sto bodů a třída Supersport ztrácí těchto bodů padesát. Jednalo se o nějaké bodové kompenzaci, ale výsledkem je, že sezonu dokončí tak jak je.

Do konce letošní sezony jsou na programu celkem tři kola – v září španělský Jerez, v říjnu je francouzský závod v Magny-Cours a v katarském Losail sezona skončí v listopadu. Každé kolo dělí jeden měsíc, což je velmi dlouhá doba, která na popularitě této soutěže nepřidá. Nepochybně i to je jeden z důvodů proč nedošlo k dohodě se žádným z okruhů ohledně převzetí pořádání za Moskvu nebo Jižní Afriku.
Nakonec ani nedošlo ke shodě při jednání Komise WSBK, kde padl návrh promotéra uspořádat v rámci posledního podniku sezony v Kataru závod navíc, aby tím alespoň částečně kompenzovali bodovou ztrátu zrušených závodů. Jenže jak zástupci týmů, tak výrobců byli proti. Proto letošní sezona skončí třemi podniky ve třech měsících.

V kategorii Superbike je lídrem seriálu Tom Sykes s náskokem 44 bodů před Sylvainem Guintolim. Třetí Jonatgan Rea ztrácí na Guintoliho 20 bodů, na vedení pak 64 bodů. K dispozici mají jezdci Superbiků maximum 150 bodů, takže čistě matematicky může ještě o titul bojovat čtvrtý Loris Baz a pátý Marco Melandri.
V třídě Supersport vede průběžné hodnocení náskokem 53 bodů Michael van der Mark. Matematickou šanci bojovat o titul má ještě druhý Jules Cluzel a třetí Florian Marino. Turek Kenan Sofuoglu je se ztrátou 77 bodů mimo hru, protože k dispozici teď zůstává maximum 75 bodů.

Jak to bude vypadat v příštím roce, tak na to je nyní těžká odpověď, protože předběžný kalendář jen tak k dispozici nebude. Každopádně rok 2015 je v superbikovém šampionátu poprvé plně v režii Dorny, na jejichž bedrech nyní bude dojednat kontrakty tak, aby byl kalendář postaven na pevných základech.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist