BMW oznámilo odchod z WSBK

Německý výrobce překvapivě oznámil, že po skončení sezony již nebude dál pokračovat se svým továrním týmem v mistrovství světa produkčních motocyklů (WSBK). Po pěti letech tak končí tovární stáj BMW v prestižní kategorii Superbike, kde nyní závodí dvojice jezdců Marco Melandri a Chaz Davies.

V roce 2009 zahájila BMW superbikovou éru se zkušenou dvojicí Troyem Corserem a Rubenem Xausem. Motocykl S1000RR sice patří mezi špičkové stroje, ale v soutěži výrobců si v posledních pěti letech vybojovala německá značka nejlepší umístění až loni, když skončila třetí za Aprilii a Ducati.
Odchod tovární BMW ze Superbiků navazuje na události, které německý výrobce avizoval zhruba před rokem, když svůj tovární tým spojil se satelitním BMW Italia, který se stal továrním týmem pro sezonu 2013 a 2014 díky smlouvě se sázkovou společností GoldBet. V roce 2014 už ale tovární stáj s podporou výrobce BMW existovat nebude.

BMW svůj krok zdůvodnilo tím, že se chce zaměřit na trh silničních motocyklů a to především na Brazílii a Asii. Podle generálního ředitele BMW Motorrad Stephana Schallera je pro společnosti důležitá změna strategie se zaměřením na expanzi do zemí, kde můžou jejich motocykly zaznamenat prodejní úspěch.
Podle švýcarského speedweek.com je ale odchod BMW ze seriálu Superbiků jen cestou do jiného motocyklového seriálu a to do mistrovství světa motocyklových prototypů MotoGP. V blízké době by měla BMW dodávat týmu Ioda Racing, kde jede Danilo Petrucci a český závodník Lukáš Pešek, výkonnější motory. Přes týmy, které nyní BMW v mistrovství světa technicky podporuje, by německá značka dosáhla plné účasti v královské MotoGP v roce 2015, tedy v roce příchodu japonské Suzuki.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist