Bimota je zpátky v mistrovství světa superbiků

Italská Bimota oznámila návrat do světového šampionátu produkčních motocyklů, kde bude v nadcházející sezoně 2014 závodit pod hlavičkou Alstare Racing Bimota s dvojicí motocyklů Bimota BMW BB3 specifikace EVO a jezdeckou sestavou v podobě Ayrtona Badoviniho a Christiana Iddona.

Značka z Rimini je proslavena výrobou jedinečných motocyklů, patří tedy mezi slavné italské výrobce a je rovněž vůbec prvním vítězem závodu superbikového seriálu z roku 1988. V září loňského roku Bimota ohlásila změnu majitele a dnes informovali o jejich možná trošku nečekaném návratu do mistrovství světa produkčních motocyklů.

Italská Bimota a belgický Alstare jen nedávno oznámili zahájení dlouhodobé spolupráce, ale asi jen málokdo čekal, že pouhých šest týdnů před startem letošní sezony oznámí také vstup do superbikového seriálu. Bimota je nyní s MV Agusta a Erik Buell Racing třetím novým a celkem devátým výrobcem, jehož uvidíme na startu letošního ročníku světového superbikového šampionátu.

Tým pod názvem Alstare Racing Bimota bude závodit s motocyklem Bimota poháněným motorem BMW BB3 (B - BMW, B - Bimota, BB) ve specifikaci EVO, jenž ještě musí projít homologací Mezinárodní motocyklové federace (FIM). Díky dohodě, kterou uzavřel Francis Batta a Giuliano Rovelli, bude jedním z jejich partnerů ParkingGO.
Šéf týmu Alstare Francis Batta je s novým projektem velmi spokojený. „Všechno to začalo loni v listopadu na veletrhu EICMA, když jsem se tam setkal s novými majiteli Bimoty Marcem Chiancianesim a Danielem Longonim a okamžitě jsme našli společnou řeč.“

„Bylo nám jasné, že by se naše společnosti vzájemně doplňovaly a taková vzájemná symbióza by pro nás byla enormně výhodná. Oba jsme dosáhli závodních úspěchů a pokud dáme dohromady naše odborné znalosti, pak by to bylo jak manželství z nebes,“
pokračoval Francis Batta a dodal: „BB3 navrhl a postavil inženýr Andrea Acquaviva a jeho tým z Rimini. Je to úžasný stroj, nabitý potenciálem. My všichni z Alstare jsme nadšeni možností se podílet na jeho dalším vývoji a už se nemůžeme dočkat až ho dostaneme na dráhu a uvolníme v něm skrytou šelmu.“
Jezdcem BB3 je Ayrton Badovini, bývalý jezdec tovární stáje Ducati WSBK, jehož největším úspěchem je vítězství v kategorii Superstock 1000 z roku 2010. Loni hájil barvy týmu Ducati Alstare, vyhrál Superpole na Nürburgringu a první stupně vítězů zaznamenal v závodě na okruhu v Moskvě.

Druhým jezdcem je vícenásobný šampion britského seriálu supermoto Christian Iddon. Osmadvacetiletý jezdec ze Stockportu loni závodil v kategorii Supersport v sedle MV Agusty F3 675 a s jedním třetím místem z Magny Course, nejlepším výsledkem sezony, skončil v celkovém hodnocení patnáctý.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist