Ani druhému testu WSBK nepřálo v Jerezu počasí

Letos druhý a poslední privátní test absolvovali v Jerezu jezdci MS superbiků. Na jihošpanělském okruhu nebylo od úterý do čtvrtku dne, aby nezapršelo, takže o nějakém výraznějším testování ani nešlo hovořit. Důležitý test to byl zejména pro nováčky, kteří si vyzkoušeli novou techniku, třebaže podmínky nebyly ideální. Jednalo se o testování za zavřenými dveřmi, takže bez podrobných fotografií techniky a časů na kolo.

Do Jerezu dorazily superbikové týmy WSBK Bonovo BMW, Team HRC, MIE Honda, GRT Yamaha a tovární Pata Yamaha with Brixx WorldSBK. Na okruhu také testovali zkušební jezdci MotoGP Stefan Bradl (HRC) s Danim Pedrosou (KTM) a Mika Kalliem (KTM).

Tovární tým Hondy, ve složení Iker Lecuona (Team HRC) a Xavi Vierge (Team HRC), využil nepřízně počasí k tomu, aby jeho jezdci pracovali na zlepšení jízdy za mokrých podmínek. Jak uvedl Xavi Vierge, byli v tomto bodě úspěšní. „Hodně jsme zlepšili cit s motorkou, takže můžeme být rychlejší a mít lepší cit za mokra. Pro nadcházející sezonu to bude velmi důležité, protože jezdíme v místech, kde může hodně pršet. Musíme být připraveni na všechny podmínky. Udělali jsme několik kroků vpřed, což mě těší.”

U tovární Yamahy testoval Andrea Locatelli (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) a Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK). Vzhledem k deštivému počasí test ukončil už ve středu odpoledne Toprak Razgatlioglu. Turek se vrátil zpět k startovnímu číslu #54 a poprvé také spolupracoval se svým novým technikem na elektroniku Davide Gentilem, jenž tuto pozici zastával u továrního týmu Kawasaki. „Bylo to trochu moc deště,” prozradil Razgatlioglu a dodal: „Samozřejmě by bylo dobré mít nějaký čas na suché trati, ale i tak to byla zábava. V poslední části minulé sezony jsme se v mokrých podmínkách zlepšili. Bylo to vidět také nyní v Jerezu, kde jsem se na mokré trati cítil mnohem lépe. Zlepšili jsme se a to je velmi dobrý způsob, jak uzavřít sezonu.”

U BMW testovali jezdci stáje Bonovo BMW, Loris Baz a nováček v týmu Garrett Gerloff. Veškerá testovací práce spočívala na Bazovi, který je zkušeným jezdcem týmu. Američan Gerloff si zvykal na novou techniku, jelikož dříve závodil s Yamahou. S třemi ladičkami má také smlouvu do konce roku, takže se ani k testu nemohl vyjádřit. Sedmadvacetiletý závodník si do týmu přivedl Lese Pearsona, který byl v roce 2021 šéfem jeho týmu.

Tým GRT Yamaha má jezdeckou sestavu složenou s nových jezdců v MS superbiků, takže pro každého z nich bylo velmi důležité najíždět potřebné kilometry. Remy Gardner má smlouvu s KTM do konce roku, takže komentář nabídnout nemohl. „Počasí nám opět nepřálo,” uvedl Dominique Aegerter, který v úterý najel 32kol o den později 47. „Podmínky byly smíšené, někdy sušší, jindy vlhčí. Jakmile byla trať téměř suchá, znovu se rozpršelo. Za takových podmínek je pak každé kolo jiné. Jen jsme trochu zapracovali na elektronice. Tým odvedl skvělou práci. Jsou to skuteční profíci a pro mě je velmi důležité, abych mohl svým lidem stoprocentně důvěřovat. Po Vánocích budu pokračovat v tréninku, protože velká motorka dá tělu zabrat. Za měsíc se do Jerezu vrátíme na druhý test.”

V úterý 13. a ve středu 14. prosince testoval na okruhu v Jerezu tým MIE Racing Honda s novým jezdcem Ericem Granadem. Týmový kolega Hafizh Syahrin se tento týden testování nezúčastnil, jelikož cílem týmu bylo seznámit Brazilce Granada s novou technikou. „Cílem tohoto testu bylo hlavně poznat tým a začít rozumět motorce a zjistit, jak funguje elektronika, která je komplet jiná, než na jakou jsem zvyklý,” uvedl po testu Granado. „To vše se povedlo velmi dobře a to je samozřejmě pozitivní. Bohužel nám od začátku až do konce víceméně pršelo, takže jsme nemohli testovat na suchu. To byla smůla, protože bych se rád svezl na suchu, ale alespoň jsem absolvoval několik kol během dvou dnů, které jsme měli k dispozici. Mohl jsem se také seznámit s týmem, ostatními jezdci s nimiž budu příští rok závodit a zároveň se npár věcem naučil.”

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist