Ana Carrasco. První ženská vítězka závodu mistrovství světa motocyklů v historii

Datum 17. září 2017 se španělské pilotce Aně Carrasco bezpochyby vryje navždy do paměti. V nedělním klání MS Supersport 300 dokázala na okruhu Algavre v portugalském Portimãu předjet v cílové rovince Alfonsa Coppolu a stala se tak historicky vůbec první ženou, která kdy vyhrála závod mistrovství světa.

„Jsem opravdu šťastná, je to neuvěřitelné. Spolu s týmem jsme velmi tvrdě pracovali a já bych jim za všechno ráda poděkovala. Splnil se mi sen. Je to ale taktéž fantastické vzhledem k šampionátu,“ řekla bezprostředně po svém vítězství dvacetiletá jezdkyně.

Ana Carrasco vstoupila do závodů mistrovství světa v roce 2013, když se v kategorii Moto 3 stala ve stáji JHK t-shirt Laglisse týmovou kolegyní Mavericka Viňalese. Poprvé dojela na bodech v Malajsii, další získala po napínavé bitvě s Alexisem Masbouem, Isaacem Viňalesem a Philippem Öttlem v závěrečném závodě ve Valencii. Od dob Katji Poensgen žádná žena na bodech nedojela. A tehdy šestnáctileté Španělce se to v její debutové sezóně povedlo hned dvakrát.

Léta 2014 a 2015 byla pro rodačku z Murcie už méně úspěšná. V kategorii Moto3 se kromě dvou osmnáctých míst v Le Mans a na Phillip Islandu umisťovala až ve třetí desítce, do některých závodů dokonce vzhledem k finanční situaci či ke zraněním nenastoupila. Kvůli nedostatku sponzorů byla nucena kolotoč Moto GP v sezóně 2016 opustit. Angažmá si ale záhy našla v Mistrovství Evropy Moto 2 v týmu Griful.

Letošní rok se studentka práv rozhodla strávit v nově vzniklé třídě Supersport 300, jejíž cílem je rozvíjet potenciál mladých závodníků a objevovat talenty. Před Portimãem bylo nejlepším výsledkem Any Carrasco sedmé místo ze závodu v Assenu a pátá pozice na startovním gridu v Lausitzringu. V obou případech si výsledky vylepšila právě během svého snového víkendu v Portugalsku, kde startovala z první řady a dojela si taktéž pro vítězství.

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
volkswagen přispěl 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist