Víkend patří vytrvalostnímu klání Suzuka 8Hodin

Sedmatřicátý ročník slavného vytrvalostního závodu Suzuka 8Hodin je na programu již tento víkend a je druhým podnikem mistrovství světa vytrvalostních závodů motocyklů - FIM Endurance World Championship 2014. První tréninky jezdci zahájí už ve čtvrtek 24.července, samotný závod startuje v neděli 27.července.

Kapitoly článku

Celkem jednasedmdesát týmů chce bojovat na dráze okruhu v Suzuce o zlato a body do hodnocení vytrvalostního šampionátu. Takto vysoký zájem týmu o pozici na startu jsme naposledy zaznamenali v roce 2008. Letošní ročník vytrvalostního závodu do Japonska přilákal řadu známých jmen ať už z prostředí Grand Prix nebo WSBK.

Američan Kevin Schwantz se loni vrátil do osmihodinovky s týmem Kagayama a letos přijíždí s ještě vyššími ambicemi jako člen posádky Legend of Yoshimura Suzuki Shell Advance, kde pojede s dalšími hvězdami Suzuki jakými jsou Satoshi Tsujimoto a Nobuatsu Aoki. Vzhledem k tomu, že Yoshimura slaví šedesáté výročí, kromě týmu s Kewinem Schwantzem nasadí také druhý tým Yoshimura Suzuki Shell Advance s jezdci Takuya Tsuda, Josh Waters a Randy de Puniet, který je nyní testovacím jezdcem Suzuki MotoGP a v Suzuce na něj čeká premiérový vytrvalostní závod. Premiéru si prožije také jezdec mistrovství světa Moto2 Dominique Aegerter, jenž se v Suzuce představí s týmem Kagayama, kde závodí Yukio Kagayama a Noriyuki Haga.

Loňský vítězný tým Musashi RT Harc-Pro (Honda) je připraven obhájit triumf s jezdeckou sestavou ve složení - Takumi Takahashi, Leon Haslam a Michael Van der Mark. Brit Leon Haslam je členem týmu Hondy v mistrovství světa superbiků a Holanďan VD Mark závodí rovněž v mistrovství světa s Hondou, ale v třídě Supersport. Týmoví kolegové Haslama a VD Marka budou tentokrát jejich soupeři v týmu FCC TSR Honda, vítěze osmihodinovky z let 2011 a 2012. Tým FCC TSR Honda bude reprezentovat trojice Kosuke Akiyoshi, Jonathan Rea a Lorenzo Zanetti.
Barvy Kawasaki bude hájit tým Eva RT Synergy Force Trick Star s jezdci Osamu Deguchim, Hitoyasu Izutsem a Francouzem Gregory Leblancem, lídrem průběžného hodnocení po vítězství s SRC Kawasaki ve čtyřiadvacetihodinovém podniku Bol d’Or.

Tým Monster Energy Yamaha YART je stálým účastníkem závodu v Suzuce, do něhož nastupuje s dvěma stroji tří ladiček. První #07 bude sedlat Katsuyuki Nakasuga, který v Suzuce získal v roce 2012 a 2013 pole position, Australan Broc Parkes a Josh Brookes. Monster Energy Yamaha YSP s číslem #7 pojede Wayne Maxwell, Rick Olson a Tommy Bridewell.
Mezi týmy s ambicemi získat umístění v první desítce je Yamaha France GMT 94 Michelin Yamalube s Davidem Checa, Kenny Forayem a Mathieu Ginesem. Tým Suzuki Endurance Racing Team bude chtít odčinit nezdar z úvodního podniku sezony Bol d’Or. Zraněného Vincenta Philippe nahradí Damian Cudlin, který pojede společně s Anthony Delhalle a Erwanem Nigonem.

Mezi favority rovněž patří nový tým Honda Racing team s Julienem da Costou, Sébastienem Gimbertem a Freddy Forayem. V barvách R2CL (Suzuki) se představí Gareth Jones, Gwen Giabbani a Matthieu Lagrive a za Bolliger Team Switzerland nastoupí Horst Saiger, Roman Stamm a Daniel Sutter.

Strat závodu Suzuka 8Hodin je v neděli 27.července ve 4:30 hodin středoevropského času.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist