V sobotu startuje vytrvalostní závod Bol d'Or 2014

78.ročník čtyřiadvacetihodinového vytrvalostního závodu Bol d'Or zároveň odstartuje na okruhu Magny-Cours letošní sezonu mistrovství světa vytrvalostních závodů motocyklů (WEC), která čítá celkem pět podniků - Bol d'Or (24hodin), Suzuka (8hodin), Oschersleben (8hodin), Le Mans (24Hodin) a Dauhá (12Hodin).

Kapitoly článku

Víkendový podnik má rovněž jistý náboj nostalgie. V Magny-Cours se totiž letos jede naposledy, protože od roku 2015 bude domovem Bol d'Or závodní okruh Paul Ricard v Le Castellet. Rozloučení ale bude stát za to, protože seznam startujících je nabitý kvalitními jezdci a týmy jak z FIM Endurance World Championship, tak FIM Superstock World Cup.

Start vytrvalostního závodu Bol d'Or je v sobotu 26.dubna v 15 hodin.
Mezi favority musíme na první místo zařadit loňského vítěze a držitele celkem třinácti titulů tým Suzuki Endurance Racing a to zejména potom, co do tovární stáje přišli bývalí jezdci BMW Erwan Nigon a Damian Cudlin (náhradní jezdec), kteří tvoří jezdeckou sestavu s hlavním jádrem Vincentem Philippem a Anthony Delhallem.
Dalším z favoritů je tým SCR Kawasaki s vynikajícím skóre pěti vítězství v řadě v Bol d'Or a 24Hodin Le Mans. V sedle tovární Kawasaki bude Gregory Leblanc a Matthieu Lagrive. Tým R2CL patří rovněž k favoritům soutěže, což také potvrzuje jezdecká sestava Suzuki Guy Martin, Gwen Giabbani a Gareth Jones. O vítězství bude bojovat také trojice tovární stáje Honda Racing Team s motocyklem CBR1000RR - Sébastien Gimbert, Julien da Costa a Freddy Foray.
Dalším týmem s ambicemi na vítězství je Yamaha Racing GMT 94 Michelin, jenž pro rok 2014 rekrutovala nejlepší francouzské jezdce supersportů Mathieu Ginese a Lucase Mahiase, kteří spojí síly s dvojicí David Checa a Kenny Foray. Další tovární Yamaha Monster Energy Yamaha YART nastupuje s obutím Pirelli a v úvodu sezony s Igorem Jermanem a australským šampionem superbike Wayne Maxwellem a australským šampionem třídy Supersport Ricky Olsonem.
Na startovní listině je také slovenský tým Yamaha Maco Racing v jehož barvách bude závodit třicetiletý Belgičan Didier van Keymeulen, devětadvacetiletý Slovinec Marko Jermann a osmatřicetiletý Polák Pawel Szkopek. Do Francie měl původně odcestovat Tomáš Svitok, ale bohužel se mu nepodařilo sehnat potřebné finance, tak musel zůstat doma. Náhradním jezdcem je slovenský závodník Tomáš Krajčí.

Čtyřiadvacetihodinovka Bol d'Or 2014 startuje v sobotu 26.dubna v 15 hodin a končí v neděli 27.dubna přesně ve tři odpoledne. Pro letošní ročník platí změna v bodování a v intervalech po osmi a šestnácti hodinách bude vždy bodově odměněno prvních deset jezdců (10 až 1 bod pro prvních deset).

78.ročník Bol d’Or 24Hodin

LIVETIMING - ZDE

Čtvrtek, 24.dubna

11:30 – 12:30 - Volný trénink
17:10 – 19:00 - Kvalifikace 1.PDF
21:00 – 22:00 - noční trénink

První kvalifikační jízdy jeli jezdci ve čtvrtek od pěti odpoledne. Provizorní pole position si zajistila sestava Honda Racing Team s jezdci Julienem Da Costou, Freddy Forayem a Sebastienem Gimbertem. Každý z jezdců měl k dispozici dvacet minut v sedle Hondy CBR1000RR Fireblade SP. Da Costa byl s Forayem druhý nejrychlejší ve svých jízdách a Da Costa s časem 1´40,382 sekundy vůbec nejlepší z celé trojice Hondy, jenž dnes zaznamenala kombinovaný čas 1´40,802 sekundy, který pro tým znamenal provizorní pole position.
Týmy mají od jednadvacáté hodiny večerní tréninky a v pátek je na programu důležitá druhá kvalifikace, která již rozhodne o postavení na startovním roštu sobotního závodu.


Pátek, 25.dubna

12:20 – 14:10 - kvalifikace 2
18:50 – 21:00 -  Pit walk


Sobota, 26.dubna

10:30 – 11:15 - Warm up
12:35 – 14:15 - Pit walk
15:00 - START

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist