Provizorní pole position má v Algarve rakouský YART

Čtvrteční program druhého kola mistrovství světa vytrvalostních závodů motocyklů v Portimau nabídl volný trénink, první kvalifikační jízdy a noční trénink pod světly reflektorů. V tréninku zajeli nejrychleji jezdci japonského týmu F.C.C. TSR Honda, první kvalifikace patřila rakouské sestavě továrně podporovaného týmu Yamaha Austria Racing Team (YART).

Volný trénink měl celkem dvě hodiny a týmy měly možnost jak připravit techniku na kvalifikační jízdy, tak zkompletovat finální jezdecké sestavy pro druhé kolo světového šampionátu. Nejrychlejším týmem byl s časem 1'46,490 sekundy F.C.C. TSR Honda. Šest desetin ztratil druhý v pořadí SRC Kawasaki a poslední v jedné sekundě, byli s osmi desetinami Rakušané YART Yamaha Official EWC Team.

Výborně si na úvod vedli jezdci týmu Parkalgar Racing Team, což je pro Portugalce tým číslo jedna vzhledem k tomu, že v něm jedou dva domácí závodníci Miguel Oliveira a Miguel Praia. Ti společně s Francouzem Matthieu Lussianem zajeli čtvrtý čas 1'47,492 sekundy. Miguel Oliveira to měl s pádem, musel na ošetřovnu, nicméně by se nemělo jednat o nic tam vážného, co by mu mělo zabránit pokračovat v další průběhu příprav. Pětici nejrychlejších uzavřela stáj Suzuki Endurance Racing Team (SERT) s téměř identickým časem jako Portugalci.

Slovenský tým Maco Racing byl desátý s časem 1'48,225 sekundy. Česká stáj Lukoil BMW Motorrad CSEU s Lukášem Peškem v trénincích skončila sedmnáctá s časem 1'48,934 sekundy. Tým GERT 56 HMT by rs speedbikes s dalším českým závodníkem Petrem Bičištěm měl dvaadvacáté tréninkové maximum na 1'49,960 sekundy.

FIM EWC Championship 2016 -12Hodin Portimão
Čtvrtek, 9.června 2016
Volný trénink - 12HPortimao16_FreePractices.pdf

Odpoledne byly na programu první kvalifikační jízdy. Každý z trojice závodníků daného týmu měl dvacet minut na zajetí nejlepšího kola a průměr výsledků jezdecké sestavy určil výsledný čas a pozici ve výsledkové listině. Tyto výsledky pak v kombinaci s pátečními druhými kvalifikačními jízdami určí postavení na startu dvanáctihodinovky. Každý z trojice závodníků je barevně označen - modrá, žlutá a červená.

V první kvalifikaci byli nejrychlejší jezdci týmu YART Yamaha Official EWC Team s časem 1'47,178 sekundy. Nejrychlejším z trojice závodníků byl Australan Broc Parkes (1'46,651). Druhé místo patří SRC Kawasaki s průměrem na 1'47,334 sekundy. V tomto případě byl nejrychlejší Fabien Foret, který jako jediný z týmu zajel pod 1'47s. Třetí v pořadí je francouzský tým GMT94 Yamaha s časem 1'47,671 sekundy. Ani jeden ze sestavy Lucas Mahias, David Checa a Niccolò Canepa pod 1'47s nezajel ale zato jsou všichni tři co se týče daných časů poměrně dost vyrovnaní.

V první kvalifikaci má desátý čas 1'48,729 sekundy Maco Racing. Lukoil BMW Motorrad CSEU (EWC) je s časem 1'49,173 sekundy třináctý, tým GERT 56 HMT by rs speedbikes (SST) s průměrem na 1'51,808 sekundy šestadvacátý. Výsledky nočního tréninku doplníme. Finální bitva o pozice na startu je v pátek od jedenácti dopoledne.

FIM EWC Championship 2016 -12Hodin Portimão
Čtvrtek, 9.června 2016
1.kvalifikace - 12HPortimao16_1stQualifs.pdf

Posledním tréninkem dne, byl nácvik jízdy pod světly reflektorů. Pro mnohé závodníky zcela nová zkušenost, kterou si potřebují osvojit, protože není vyloučeno, že někdo z nich bude končit závod, který bude po západu slunce. Nejrychleji zajel tým F.C.C. TSR Honda s maximem na 1'47,564 sekundy. Na druhé pozici je GMT94 Yamaha a třetí YART. Slovenský Maco Racing zajel na výborné šesté místo, Lukoil BMW Motorrad CSEU je patnáctý a GERT 56 HMT by rs speedbikes jednadvacátý.

FIM EWC Championship 2016 -12Hodin Portimão
Čtvrtek, 9.června 2016
Noční trénink - 12HPortimao16_NightPractices.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist