Oschersleben 8Hodin – Závěr sezony vytrvalostního MS

Osmihodinovka v Oschersleben je posledním dílem letošního seriálu mistrovství světa ve vytrvalostních závodech silničních motocyklů. Po závodu v Suzuce je situace v boji o světový titul víc než otevřená, protože hned sedm týmů je v rozpětí sedmnácti bodů a to jich vítěz sobotního klání získá až pětatřicet. Nic tedy není rozhodnuto a zaručeně je před námi velmi napínavé klání.

Po třech kolech sezony vede tabulku průběžného hodnocení tým April Moto Motors Events, který bodoval v každém závodu a nyní má náskok osmi bodů. Sestava Gregg Black (FRA), Grégory Fastre (FRA) a Alex Cudlin (AUS) má dobrou šanci dokončit jedno velké překvapení, kterými letos zcela určitě jsou. Nic ale nedostanou zadarmo, protože v boji o titul je dalších šest týmů.

Po japonské Suzuce je situace následující. Po 60 bodech mají na kontě týmy SRC Kawasaki a YART Yamaha Official EWC Team. Pro oba tak ztráta osmi bodů na vedení, což je v této soutěži skutečně minimum. Rakouská stáj YART má velkou šanci zúročit veškerou podporu tří ladiček a letošní ročník vyhrát. Do důležitého závodu roku tak mimo zkušené dvojice jezdců Broc Parkes a Marvin Fritz (lídr průběžného hodnocení IDM Superbike) přichází Bradley Smith, jezdec Monster Yamaha Moto3 z prostředí MotoGP. Loni Brit vyhrál osmihodinovku v Suzuce s továrním týmem Yamahy, letos v Japonsku nezávodil, ale dostal šanci jet poslední rozhodující podnik s YART v Německu. Silný bude také továrnou podporovaný tým SRC Kawasaki, kde se do jezdecké sestavy Gregory Leblanc a Matthieu Lagrive vrací Fabien Foret.

Čtvrtý v pořadí je s 59 body tým Suzuki Endurance Racing Team, který tak na YART a SRC ztrácí jediný bod. Vícenásobný vítěz vytrvalostního šampionátu teď ztrácí na první místo devět bodů, což je rozhodně v jejich silách vymazat. Nicméně jezdecká sestava ve složení Vincent Philippe, Anthony Delhalle a Etienne Masson to nebude mít snadné, protože situace je hodně vyrovnaná a může rozhodnout jakákoliv maličkost. Pátý v pořadí je tým F.C.C. TSR Honda, který má na kontě 56 bodů, což představuje tříbodovou ztrátu na SERT, dvanáct bodů na vedení v soutěži. V Německu bude v barvách japonské stáje závodit Kazuma Watanabe, Damian Cudlin a Patrick Jacobsen.

Posledními dvěma kandidáty na vítězství v soutěži je s 53 body tým GMT94 Yamaha a tovární stáj Honda Endurance Racing, která je s 51 body průběžně sedmá. Za francouzský tým pojede v sedle Yamahy sestava David Checa, Niccolò Canepa a Lucas Mahias. V případě britské stáje Hondy je to trojice Julien da Costa, Sébastien Gimbert a Freddy Foray. Honda ztrácí na vedení celkem sedmnáct bodů.

V hlavní soutěži se znovu objeví tým Penz13.com - BMW Motorrad Team, kde má česká republika zastoupení v jezdecké sestavě a to v případě Lukáše Peška, který má letos velmi úspěšnou sezony v pozici jezdce vytrvalostního šampionátu. Na startu bude rovněž českým tým Lukoil BMW Motorrad CSEU, který do víkendu nastoupí v Rakousko-Italské sestavě Ronald Resch (AUT), Fabrizio Lai (ITA) a Julian Mayer (AUT). Na startu bude také slovenská stáj Maco Racing s jezdci Gregory Junod (FRA), Anthony Dos Santos (FRA) a Marco Jerman (SLO).

Vyrovnaná situace je také v kategorii Superstock – FIM EWC World Cup. Ve vedení průběžného hodnocení je stáj Völpker NRT48 Schubert Motors, jenž do domácího podniku nastoupí v sestavě Bastien Mackels, Dominik Vincon a Stefan Kerschbaumer. Pouze jeden bod ztrácí tým 3Art Yam’Avenue s jezdci Louis Bulle, Alex Plancassagne a Lukas Trautmann. V boji o titul jsou ještě další tři týmy - AM Moto Racing Compétition, Junior Team Le Mans Sud Suzuki a le Tati Team Beaujolais Racing.

Oschersleben 8Hodin

Provizorní startovní listina - Osch16_ProvEntryList1208.pdf

Čtvrtek, 25.srpna 2016

10:00 – 11:00 – Volný trénink
15:00 – 16:20 – Kvalifikace (QP1) - 20 minut na jezdce
20:00 – 21:30 – Noční trénink

Pátek, 26.srpna 2016

10:30 – 12:10 – Kvalifikace (QP2) - 20 minut na jezdce

Sobota, 27.srpna 2016

09:00 – 09:45 – Warm up
14:00 – Start závodu
22:00 – Konec závodu

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist