Nadcházející víkend patří osmihodinovce v Suzuce

Třetí podnik sezony mistrovství světa vytrvalostních závodů motocyklů (Endurance Motorcycle World Championship) přivítá na svém okruhu japonská Suzuka - 39.“Coca-Cola Zero” Suzuka 8hours Endurance Road Race. První speciální tréninkové jízdy jeli jezdci ve čtvrtek. Program startuje pátečními kvalifikačními jízdami a v sobotu pak bojuje deset nejrychlejších týmů o první místo na startu závodu, který je na programu v neděli 31.července. Samotný závod probíhá od 4:30 hodin (SEČ) do 12:30 hodin(SEČ). Také letos lze vytrvalostní bitvu sledovat v přímém přenosu na stanici Eurosport 2. Osmihodinovka je v letošním roce s českou účastí, takže si určitě každý rád přivstane.

Kapitoly článku

Po dvou kolech letošního ročníku Endurance Motorcycle World Championship je na prvním místě průběžného hodnocení tým Team April Moto Motors Events (Suzuki GSX-R1000), který výrazně zabodoval jak v Le Mans, tak v Portugalsku a díky tomu je nyní s 66 body lídrem průběžného hodnocení. V Japonsku má tým sestavu Gregg Black, Gregory Fastre a Alexander Cudlin. Čtvrteční tréninky v Suzuce týmu příliš nevyšly, protože zaznamenali čtyřicátý a osmatřicátý čas 2'14,730 sekundy.

Na druhé pozici je tým SRC Kawasaki, který sice vyhrál Le Mans, ale nedokončil druhý podnik v Portugalsku, takže prozatím druhá pozice v průběžném hodnocení a samozřejmě velké ambice v domácím kole výrobce Kawasaki. Tým s jedenáctkou na kapotě nastupuje v sestavě Gregory Leblanc, Matthieu Lagrive a Fabien Foret. Ve čtvrtek zajeli v trénincích nejlépe na 2'11,417 sekundy, což stačilo na sedmnáctou pozici.

Průběžně třetí je tým Suzuki Endurance Racing Team (SERT), který na druhé místo ztrácí jen jeden bod, na vedení pak bodů sedm. Obhájci titulu jedou ve složení Vincent Philippe, Anthony Delhalle, Etienne Masson a samozřejmě cílem je z Japonska odjíždět ve vedení šampionátu. Velice silný tým Suzuki je rovněž v podobě domácí stáje Yoshimura Shell Advance v sestavě Takuya Tsuda, Josh Brookes a Noriyuki Haga plus Team Kagayama Suzuki s jezdci Yukio Kagayama, Ryuichi Kiyonari a Naomichi Uramoto.

V Suzuce jsou také jezdci WorldSBK. Mimo již zmíněného Australana Joshe Brookese je to Nicky Hayden a Michael van der Mark, kteří závodí s týmem MuSASHi RT HARC-PRO, kde je jejich týmovým kolegou Takumi Takahashi. Jezdce Hondy zajeli ve čtvrtečních trénincích výborně, protože s časem 2'08,829 sekundy obsadili druhou pozici. Jezdec Hondy Patrick Jacobsen (WorldSSP) jede v Suzuce s týmem F.C.C. TSR Honda, což je velký kandidát na vítězství v domácím prostředí a jeho týmovými kolegy jsou Kazuma Watanabe a Dominique Agerter, jezdec seriálu Grand Prix třídy Moto2.

Ostře sledovaným týmem bude také Team Green s jezdci Akira Yanagawa, Kazuki Watanabe a Leon Haslam, což je bývalý závodník mistrovství světa superbiků, dnes jezdec Kawasaki v britském šampionátu BSB. Celkem je na startovní listině 56 týmů World Endurance a 12 týmů třídy Superstock. Mezi nimi je také tým s číslem #39 Rosetta Motorrad39, kde závodí český jezdec Lukáš Pešek. Ten o víkendu absolvuje svoji premiéru v Suzuce a jeho týmovými kolegy budou Japonec Daisaku Sakai a Francouz Kenny Foray. V trénincích byli s časem 2'10,490 sekundy na vynikajícím desátém místě.

Tým, který obhajuje loňské vítězství je tovární stáj Yamahy - Yamaha Factory Racing Team. Letos je jezdecká sestava Katsuyuki Nakasuga, Pol Espargaó a Alex Lowes. Španěl Espargaró jede letos posledním rokem s Yamahou v MotoGP, ale šanci ji reprezentovat v Suzuce dostal. Brit Lowes závodí ve WorldSBK a pro něho je to nová zkušenost. Každopádně před kvalifikačními jízdami mají velmi dobré vyhlídky, protože v trénincích zajeli ze všech nejrychleji – 2'08,194 sekundy.

Rozhodující teď bude páteční program, protože to mají jezdci kvalifikační jízdy. Ty jsou celkem dvě a prvních deset týmů v kombinaci časů bude bojovat o pole position na startu závodu v sobotním TOP 10 Trials.

Výsledky speciálních tréninkových jízd - 8H Suzuka 2016
Čtvrtek, 28.července 2016
8H Suzuka spec FP.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist