Na konec sezóny desáté místo

Motocyklový závodník Tomáš Mikšovský ukončil sezónu 2007 osmihodinovým závodem v katarském Doha, kde s týmem Maco Moto Racing dojel závod Mistrovství světa Endurance na desátém místě.

Potřetí v kariéře se představil Tomáš Mikšovský na okruhu Losail, který leží nedaleko hlavního města Kataru. Narozdíl od předchozích návštěv absolvoval tentokrát nymburský jezdec závod světového šampionátu vytrvalců.
Již samotné tréninky a kvalifikace naznačily, že tentokrát bude jméno slovenského týmu Maco Moto Racing, za který Tomáš jezdí, vidět hodně vysoko. V každém z tréninků a kvalifikací patřili Čech Mikšovský i Francouz Piot k nejrychlejším, což vedlo k velmi dobrému desátému místu na startu sobotního závodu. Samotný závod tým Maco Moto Racing i dobře zahájil, když se postupně probojoval dokonce až na třetí pozici, nicméně závada na chladícím systému motocyklu Yamaha YZF R1 je odsunula na závěr druhé desítky. Do konce závodu zbývalo několik hodin, nikdo tedy boj nevzdal. Po velmi tvrdé jízdě se dokázal tým Martina Kuzmy posunout až na konečné desáté místo celkového pořadí, přičemž ve třídě Superproduction skončilo trio Mikšovský, Piot, Verboven na pěkném čtvrtém místě.
Tomáš Mikšovský
„Tento závod bych hodnotil víceméně kladně a řadil bych ho do těch výraznějších v této ukončené sezóně. Od samotného začátku volných tréninků, nočních jízd i kvalifikací se náš tým pohyboval na předních místech celého startovního pole. Až na pád Piota v 1. kvalifikaci jsme nezaznamenali žádný technický problém a to mě doslova ohromě motivovalo. Osobně jsem si byl čím dál více na motocyklu jistější. Vše fungovalo perfektně, podvozek společně s pneumatikami se nám podařilo nastavit tak, aby to vyhovovalo všem třem jezdcům. A s tímto nastavením jsem dokázal vybojovat v druhé kvalifikaci 5. místo v mé skupině. Do samotného závodu vyslal tým na startovní rošt mě. Po vydařeném startu jsem bojoval s Alexandrem Cudlinem, byla to úžasná jízda, kterou jsem si vychutnával, i když motocykl na rovinkách trochu ztrácel na rychlosti. Po první hodině byl náš tým na 6. místě celkově a na prvním v naší kategorii Superproduction. Jako druhý v pořadí nastoupil na motocykl zkušený Patrick Piot, vše bylo rozjeté na jedničku. V průběhu druhé hodiny se náš tým ocitl i na 3. místě v celkovém hodnocení. Když pak ale zajížděl do boxů na střídání Leroy Verboven, všiml si jeden z mechaniků, že kape voda po motoru. Praskla hadička od chladícího systému odstartovala boj o drahocenný čas. Vše se opravilo poměrně velice rychle, ale už nebylo v našich silách smazat ztrátu sedmi minut (tj. tří kol) v konečné klasifikaci osmihodinového závodu v katarském Doha. I přestože jsem zbytek závodu dojížděl pouze s Piotem. V konečných výsledcích figuroval Maco Moto Racing team na 10. místě celkově a 4. ve skupině Superproduction.
Tak skončil poslední závod této pro mě dosti smolné sezóny. Ale i sezóny, ve které jsem nasbíral mnoho zajímavých zkušeností, které se nedají koupit, ani nijak získat, než-li absolvovat tento specifický šampionát. Poděkování celému týmu za usilovnou práci v průběhu závodní sezóny, všem fandům a kamarádům, kteří mi drželi pěsti a samozřejmě lidem, bez kterých bych tento rok stoprocentně absolvovat nemohl.“

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist