MS Endurance – Suzuka 8 Hours

Na okruhu Suzuka v Japonsku se minulý víkend uskutečnil třetí závod vytrvalostní série Endurance. Tak jako tomu bývá při tomto závodu zvykem, i letos dominovaly japonské týmy. Náš Tomáš Mikšovský bohužel šachovnicovou vlajku neviděl.

V závodě Suzuka 8 hours vyhrál tým Dream Honda Racing 11, za který jela dvojice Ryuichi Kyionari a Carlos Checa, které jinak vídáme v superbicích ve stáji Ten Kate Honda. Za osm hodin nakroužili celkem 214 kol. Na druhém místě dojel Yoshimura Suzuki with Denso s Daisuki Sakaiem a Atsushi Watanabem. Tito jezdci po osmi hodinách ztráceli na vítěze pouhých 1:18,900 minuty. Třetí v cíli už ztráceli čtyři kola a byl to tým Kyubo.com Team Harc-Pro s Yoshiteru Konishim a dalším světovým superbikerem Yukio Kagayamou. Japonské týmy tento prestižní závod zcela ovládly do Top ten nepustily žádného stálého účastníka mistrovství světa.

Dream Honda Racing 11                                              Yoshimura Suzuki












Nejlepším stálým týmem tak byl jedenáctý Yamaha Austria Racing Team, Suzuki Edurance Racing Team 1, který vede tabulku mistrovství světa skončil na čtrnáctém místě, když pro zranění Vincenta Phillipa nastoupili pouze se dvěma jezdci a to Julienem Da Costou a Matthieu Lagrivem. Slovenský Maco Moto Racing skončil na sedmnáctém místě, což je sice v silné konkurenci mnoha japonských týmů konkurenci pěkný výsledek, za který ovšem žádné body nepřibyly.

RMT 21 Racing


Smůlu měl RMT 21 Racing, za který jel i náš Tomáš Mikšovský. Tým pro poruchu spojky závod bohužel nedokončil. Tommy celý závod popsal: „Tento víkend byl pro všechny týmy velice náročný. Velká vedra s nadměrnou vlhkostí vzduchu doprovázela všechny volné, měřené i noční tréninky. Od samého začátku jsme bojovali s vysokými teplotami vody v motoru a tak bylo jen otázkou času kdy se to nějakým způsobem projeví. Po neúspěšných kvalifikacích, jsme se na start postavili v nabité konkurenci až na 62. místo z 81 týmů především domácích střelců. Po mých loňských zkušenostech, poslal tým na startovní čáru mě. Velice dobře se mi povedl start a tak po první hodině a menším zdržení v boxu se náš tým posunul na 43.místo celkově a 9.místo mezi evropskými týmy. Předával jsem motorku druhému jezdci v pořadí Ariemu Vosovi a ten posunul německý tým RMT na 35.místo a 8. mezi evropskými týmy. Jako třetí vyjel na trať Matti Seidel a na jeho pomalých časem bylo znát, že je něco v nepořádku, přestože jsme se ocitli na skvělém 31. místě po třech a půl hodinách našeho snažení. Matti mi předával motocykl se slovy: „Spojka začíná prokluzovat!“ Vyjel jsem tedy na trať a hned v prvním kole na výjezdu z vracáku se opravdu v maximálních otáčkách projevilo proklouznutí a já věděl, že pro nás závod skončí co nevidět. Kolo od kola se zhoršoval spoj mezi převodovkou a motorem v 82. kole jsem musel opustit trať a zajet do boxů. V tom se i přehnala silná přeháňka a jako by nám hrál čas do karet. Mechanici měli hned spojku rozhozenou, ale závada byla větší, než se předpokládalo a celý tým musel odstoupit ze závodu. Bylo to pro nás velké zklamání, protože po smolných trénincích se nám s závodním motocyklem začalo dařit a vše bylo ráze ztraceno. Následující závod bude v německém Oscherslebenu, kde se jede opět 8mi hodinový závod a já doufám, že i tam se představím opět v barvách RMT.“


Celkovému pořadí stále dominuje Suzuki Endurance Racing Team 1 s 55 body, na dalších dvou pozicích jsou týmy, které své body nasbíraly při svých ojedinělých startech. Druhý je vítěz z Le Mans, Suzuki Endurance Racing Team 2 (35 bodů) třetí je pak vítěz z Japonska, Dream Honda Racing 11, který si připsal na své konto 30 bodů. „Tommyho“ RMT 21 Racing se po Japonsku propadl na osmé místo s 21 body. Dostaly se však před něho týmy, které uspěly v Suzuce a jinak se mistrovství světa neúčastní a je tedy pravděpodobné, že po dalších závodech tým opět bude stoupat v žebříčku směrem nahoru.

Výsledky závodu Suzuka 8 Hours

1. Dream Honda Racing 11 (Ryuichi Kiyonari/Carlos Checa) Honda CBR1000RR 214 kol
2. Yoshimura Suzuki with Denso (Daisuki Sakai/Atsushi Watanabe) Suzuki GSX-R1000 +1:18,900 s
3. Kyubo.com Team Harc-Pro (Yoshiteru Konishi/Takumi Takahashi) Honda CBR1000RR -4 kol
4. Yoshimura Suzuki with Jomo (Kohsuke Akiyoshi/Yukio Kagayama) Suzuki GSX-R1000 -5 kol 5 Yamaha Racing (Yuji Sato/Katsuyuki Nakasuga/Yuichi Takeda) Yamaha YZF-R1 -5 kol
6. Moriwaki Motul Racing (Tatsuya Yamaguchi/Cal Crutchlow/Jason O´Halloran) Honda CBR1000RR -6 kol
7. Plot Faro Panthera (Yoshihiro Konno/Kohji Teramoto) Suzuki GSX-R1000 -7 kol
8. MotoMap Supply (Yuki Hatano/Hideyuki Ogata/Tomoki Namekata) Suzuki GSX-R1000 -9 kol
9. Sakurai Honda 10 (Chojun Kameya/Leon Haslam) Honda CBR1000RR -9 kol
10. Sakurai Honda 71 (Kazuma Tsuda/Josh Brooks) Honda CBR1000RR -10 kol
11. Yamaha Austria Racing Team (Igor Jerman/Steve Martin/Steve Plater) Yamaha YZF-R1 -10 kol
14. Suzuki Endurance Racing Team (Julien Da Costa/Matthieu Lagrive) Suzuki GSX-R1000 -12 kol
17. Maco Motoracing Team (Warwick Nowland/Jason Pridmore) Yamaha YZF-R1 -14 kol

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist