Kvalifikaci v Losailu vévodil tým BMP Elf 99

Závěrečný podnik letošního mistrovství světa Endurance má za sebou kvalifikace. Na katarském okruhu Losail se nejvíc dařilo posádce BMP Elf 99 Racing Team, která si se svým BMW připsala zásluhou svého nejlepšího jezdce Sébastiena Gimberta čas 2:00,769 min. Jezdce čeká ještě dnes superpole, které rozhodne o postavení na startu.

Sébastien Gimbert, v týmu s Erwanem Nigonem a Damianem Cudlinem, zajel svůj nejrychlejší čas dnes ráno, když byla ještě trať relativně chladná. Oba další jezdci BMP Elf 99 se také hodně polepšili oproti prvním tréninkům. Vedoucí tým kvalifikace marně stíhal vysoce favorizovaný Suzuki Endurance Racing Team. Druhý nejrychlejší čas vůbec (2:00,788) zajel Sylvain Guintoli, příští rok týmový kolega Jakuba Smrže v týmu WSBK Liberty Racing. Dobře si vede i jeho kolega Vincent Philippe, zatímco na třetím jezdci oficiálního týmu Suzuki Freddy Forayovi je vidět, že se stále pro něj nový okruh u katarského hlavního města učí. 
Jak jsme již infomovali, Suzuki Endurance Racing Team bojuje o světový titul se soukromým týmem Bolliger Team Switzerland. Ten má sice v průběžném hodnocení šampionátu náskok devíti bodů, ale v Kataru jim to zatím moc nejde, když v kvalifikaci obsadili až 12. místo. Skvěle si v poslední kvaldě vedli jezdci Yamaha France GMT 94 Ipone David Checa, Kenny Foray a Matthieu Lagrive, kteří se vyšvihli na třetí pozici před Yamaha Austria Racing Team (Igor Jerman, Steve Martin a Gwen Giabbani). V první desítce figuruje i slovenský tým BK Maco Racing.
Nejlepších dvacet týmů kvalifikace si to ještě dnes odpoledne rozdá v superpole, které rozhodne o postavení na startu sobotního závodu a může ještě hodně zatřást startovním roštem. Je to naposledy, co se ještě ve vytrvalostním MS superpole jede, když od příštího ročníku bude rozhodovat průměr časů všech jezdců daného týmu. 
Nejlepší kvalifikační čas v kategorii Superstock a dokonce šestý celkově zajel hodně posílený tým Qatar Endurance Racing Team I/Suzuki ve složení Anthony Delhalle, Alex Cudlin a Mashel Al Naimi. Hned za nimi se umístil Andalucia BMW (v celkovém pořadí kvalifikace jedenáctý). BMW Andalucia má na katarský tým ztrátu před závěrečnou osmihodinovkou pouhých jedenácti bodů. Za první místo se uděluje bodů třicet. Šanci na titul ještě má i Team Motors Events (Baptiste Guittet, Vincent Bocquet a Emilien Humeau/Suzuki), která na QERT I ztrácí dvacet bodů. Start závodu, který se částečně pojede v noci, je naplánován na sobotu jednu hodinu tamního času.


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist