Konec nadvlády SRC Kawasaki, vyhrál tým SERT

Sedmatřicátý ročník závodu 24Hodin Moto, který jeli o víkendu jezdci a týmy mistrovství světa vytrvalostních závodů motocyklů v Le Mans, vyhrál tým Suzuki Endurance Racing Team (SERT), jenž tak zastavil nadvládu stáje SRC Kawasak. Titul pro rok 2014 ale získal druhý tým v pořadí Yamaha Racing – GMT 94 Michelin.

Kapitoly článku

Poslední vytrvalostní klání začalo hned pěkně zostra, když po startu došlo na pár kontaktů mezi jezdci a pořadí se promíchalo i díky několika pádům. Podmínky během závodu byly proměnlivé s deštěm, takže v boxech museli při zastávkách s citem volit obutí pro danou situaci na trati.
Pro tým Suzuki Endurance Racing je vítězství v závěrečném podniku letošního vytrvalostního seriálu mistrovství světa zároveň jejich prvním triumfem sezony. Ta pro Suzuki nebyla úplně nejlepší už jenom z toho důvodu, že již neprodlouží šňůru čtyř světových titulů v řadě. Každopádně trojice Vincent Philippe, Anthony Delhalle a Erwan Nigon předvedla skvělý výkon a vrátili Suzuki na vrchol alespoň v posledním klání roku. Tým pod vedením Dominique Melianda převzal vedení v závodu po pádu Fabiena Foreta (Team SRC Kawasaki) a postupně získal maximum bodů, když vedli po osmi hodinách, šestnácti hodinách a samozřejmě plus plný počet za vítězství v závodu. Během čtyřiadvaceti hodin zajeli celkem 812 kol, dvě kola nadělili druhému týmu v pořadí a v boxech byli během celého závodu osmadvacetkrát. V celkovém hodnocení obsadili druhé místo.
Skutečně srdeční závod zaznamenal tým Yamaha Racing GMT 94 Michelin. Druhé místo v cíli a zisk titulu poprvé od roku 2004. Pro všechny skvělý závěr sezony a naprosto perfektní zvládnutí závodu, který hned v samotném úvodu nevypadal pro posádku Yamahy (David Checa, Kenny Foray a Mathieu Gines) nejlépe. V prvním kole totiž havaroval David Checa a nechce se tomu ani věřit, ale po první hodině byla Yamaha Racing GMT 94 Michelin na 43.místě! Jezdci zbytek závodu odjeli bezchybně a společně s posádkou v boxech předvedli neuvěřitelný návrat do hry s finále v podobě zisku světového titulu FIM World Endurance 2014.
Na třetím místě závod dokončil rakouský tým Monster Energy Yamaha – YART s jezdci Brocem Parkesem, Michaelem Lavertym a Sheridanem Moraisem. Dopadli by zřejmě mnohem lépe nebýt nehody v časných ranních hodinách, ale také to samozřejmě mohlo dopadnou mnohem hůře. Jezdci zvládli náročný závod velmi dobře a v celkovém hodnocení obsadil tým YART šesté místo.

Slovenský tým Maco Racing dokončil závod 24Hodin Moto v Le Mans třicátý a v kategorii EWC byli dvanáctí. V celkovém hodnocení sezony 2014 patří Maco Racing velmi dobrá čtrnáctá pozice.
Závod na okruhu Bugatti v Le Mans nedokončil tým SRC Kawasaki, vítěz posledních čtyř ročníků a předčasně odstoupil také tým Honda Racing. Ohledně důvodů jejich odstoupení včetně reakcí členů jednotlivých týmů budeme průběžně informovat v samostatných článcích k letošnímu ročníku 24Hodin Moto. Konečné výsledky budeme postupně aktualizovat.
V kategorii Superstock zajel nejlépe tým Qatar Endurance Racing Team v sestavě Anthony West, Alex Cudlin a Mashel Al Naimi. Tato trojice závod dokončila na čtvrté pozici, což je rozhodně parádní výsledek v konkurenci týmů mistrovství světa. První pětici uzavřel další superstockový tým Junior Team LMS Suzuki s jezdci Baptiste Guittet, Etienne Masson a Gregg Black, kteří zároveň vyhráli FIM Endurance Worl Cup 2014.

FIM World Endurance 2014 - 24 Hodin Moto (závod)

RACE_Hour_24_Moto 2014.PDF

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist