FIM EWC – Z první pozice odstartuje do 24H Bol d’Or Yoshimura SERT Motul

První tréninkem odstartovali jezdci a týmy ve čtvrtek dopoledne přípravy na předposlední podnik sezony MS vytrvalostních závodů silničních motocyklů 24H Bol d’Or. V tréninku byl díky rychlému času Mike Di Meglia nejrychlejším týmem F.C.C. TSR Honda France. První čtvrteční kvalifikaci vyhrál za dešťových přeháněk tým BMW Motorrad World Endurance Team. Druhé kvalifikace byly za slunečného počasí v pátek dopoledne. Pole position nakonec v pátek dopoledne získali na suché dráze jezdci stáje Yoshimura SERT Motul, tým YART – Yamaha, kde závodí Karel Hanika, je druhý. Start čtyřiadvacetihodinového závodu je v sobotu ve tři odpoledne. Živě je možné klání sledovat na české verzi Eurosportu.

Čtvrtek, 16.září 2021 – volný trénink, 1.kvalifikace a noční trénink

Po privátních trénincích začala ve čtvrtek oficiální část příprav na 84.ročník 24H Bol d’Or. V měřeném volném tréninku, který jezdci jeli na osychající dráze po silném nočním dešti, zajel na špici výsledkové listiny tým F.C.C. TSR Honda France, jehož jezdec Mike Di Meglio nastavil maximum na 2'00,490 sekundy. Tento čas byl o 1,720 sekundy rychlejší než jaký zajel druhý tým v pořadí Yoshimura SERT Motul. Překvapením byl třetí čas nezávislého týmu 3ART Best of Bike, jenž zajel Matthieu Lagrive, zkušený vytrvalostní závodník.

Rakouský tým YART - Yamaha Official Team EWC byl v tréninku osmý s časem 2'05,612 sekundy. V tomto týmu závodí český jezdec Karel Hanika. Dalším českým závodníkem je Ondřej Ježek, který nečekaně nastoupil za tým Maco Racing. Slovákům se totiž během privátních zkoušek zranil jejich zkušený borec Gregory Leblanc. Po tréninku byli s časem 2'09,127 sekundy dvaadvacátí. Nejrychlejším týmem třídy Superstoc byl Team 33 Louit April Moto (Kawasaki) s devátým maximem 2'06,085 sekundy.

FIM EWC 2021 – 84.ročník 24H Bol d’Or
Circuit Paul Ricard (FRA)
Volný trénink - 84cme-bol-d-or-free-practice-sessions-final-ranking.pdf

V kvalifikaci jezdců s modrým označením zajel nejrychleji Gregg Black z týmu Yoshimura SERT Motul. Jeho maximem byl čas 2'06,258 sekundy. Druhý Mathieu Gines (ERC Endurance Ducati) ztratil 1,322 sekundy, třetí Josh Hook (F.C.C. TSR Honda France) byl o 2,284 sekundy pomalejší. Niccolo Canepa (YART - Yamaha Official Team EWC) byl pátý v pořadí, Anthony West (Maco Racing Team) desátý.

Jako druzí jeli kvalifikaci jezdci označeni žlutou barvou. Tam byl nejrychlejší Matthieu Lagrive (3ART Best of Bike) s časem 2'14,243 sekundy. Na druhé místo se s časem 2'15,812 sekundy dostal Xavier Simeón (Yoshimura SERT Motul), třetí byl Marvin Fritz (YART - Yamaha Official Team EWC). Němec Marc Moser (Maco Racing) skončil pod kvalifikačním minimem a třeba jezdci jako Javier Fores (BMW Motorrad World Endurance Team) nebo Jan Bühn (Team Bolliger Switzerland #8) nezajeli v dešti žádné měřené kolo.

V kvalifikaci s jezdci s červenou páskou na ruce zajel nejrychleji Sylvain Guintoli (Yoshimura SERT Motul), jehož čas byl na hodnotě 2'05,151 sekundy Do jedné sekundy se vešel jen Yuki Takahashi (F.C.C. TSR Honda France). Třetím časem překvapil Nico Thöni (Team Bolliger Switzerland #8), Etienne Masson (ERC Endurance Ducati) byl čtvrtý a poslední se ztrátou pod dvě sekundy byl pátý Karel Hanika (YART - Yamaha Official Team EWC). Ondřej Ježek (Maco Racing) zajel třiadvacátý čas 2'12,502 sekundy.

Provizorní pole position získal s průměrem 2'08,650 sekundy tým BMW Motorrad World Endurance, který měl jen dva časy Markuse Reiterbergera a Ilye Mikhalchika. Na druhé pozici je se ztrátou 0,423 sekundy Yoshimura SERT Motul a třetí Team Bolliger Switzerland #8. Čtvrtý tým YART - Yamaha Official Team EWC ztratil na prvního 2,064 sekundy. Slovenský Maco Racing byl po prvních kvalifikacích na 34.místě. Jediný tovární tým mimo první desítku je patnáctý WEBIKE SRC Kawasaki France TrickStar.

FIM EWC 2021 – 84.ročník 24H Bol d’Or
Circuit Paul Ricard (FRA)
1.kvalifikace - 84cme-bol-d-or-day-one-qualifying-classification-day-one-qualifying-classification-with-times.pdf

V nočním tréninku, který jezdci absolvovali na suchém povrchu už byly časy daleko pod dvě minuty. Tedy v případě těch nejrychlejších týmů. Na první pozici je s kolem za 1'56,023 sekundy tým F.C.C. TSR Honda France. Necelou půl sekundu ztratil rakouský YART - Yamaha Official Team EWC, třetí čas v tréninku zajel tým Yoshimura SERT Motul. Na pátém místě je Moto AIN, kde závodí Randy De Puniet, který jede se zraněním krku, které si způsobil tento týden při privátním tréninku. Slovenský Maco Racing nastavil osmý čas 1'57,947 sekundy.

FIM EWC 2021 – 84.ročník 24H Bol d’Or
Circuit Paul Ricard (FRA)
Noční trénink - 84cme-bol-d-or-night-free-practice-session-final-ranking.pdf

Pátek, 17.září 2021 – 2.kvalifikace

Start z pole position získal tým Yoshimura SERT Motul, jehož průmět je na 1'52,772 sekundy. Druhým časem 1'53,177 sekundy se do závodu kvalifikoval tým YART - Yamaha Official Team EWC, kterýbyl o čtyři desetiny pomalejší. Třetí v pořadí je BMW Motorrad World Endurance, čtvrtí F.C.C. TSR Honda France a pátí VRD IGOL Experiences. Továrna Kawasaki WEBIKE SRC Kawasaki France TrickStar má na kontě šestý kvalifikační čas. Maco Racing je s průměrem 1'56,919 sekundy dvacátý.

FIM EWC 2021 – 84.ročník 24H Bol d’Or
Circuit Paul Ricard (FRA)
2.kvalifikace - 84cme-bol-d-or-overall-qualifying-classification-overall-qualifying-classification.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
IvanDvoutakťák přispěl 3 Kč
KubaLou přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist