FIM EWC – Pole position má tým Yamaha Sepang Racing

Čtvrteční program v Sepangu byl pro jezdce mistrovství světa vytrvalostních závodů silničních motocyklů poměrně dost nabitý, jelikož jeli obě kvalifikace a v závěru dne také bitvu o pole position v podobě Top10 Trial. Po kvalifikačních jízdách byl na špici výsledkové listiny tým Yamaha Sepang Racing. O první místo na startu bojovalo deset nejrychlejších týmů a pole position získal tým Yamaha Sepang Racing díky skvělému výkonu Franca Morbidelliho.

Ve čtvrtek jeli jezdci vytrvalostního šampionátu obě kvalifikační jízdy a průměr časů trojice jezdců pak určil výsledné pořadí. Maximum dne 2'04,429 sekundy patří týmu Yamaha Sepang Racing. Nejrychlejším z trojice byl Franco Morbidelli, jemuž se povedlo kolo Sepangu zajet časem 2'03,907 sekundy, což dnes nedokázal nikdo. Hafizh Syahrin a Michael van der Mark měli časy v pořadí na 2'04,854 sekundy a 2'04,527 sekundy.

Sedm desetin ztratil druhý tým v pořadí F.C.C. TSR Honda France s jezdci Joshem Hookem, Freddy Forayem a Mike di Megliem. Třetí v pořadí je YART Yamaha, kteří kvalifikační jízdy odjeli ve dvou s Brockem Parkesem a Niccoló Canepou, protože Marvin Fritz je zraněný. Otázkou, kdo ho teď nahradí, protože to by mohl být Karel Hanika.

Velmi dobře si vedl tým ERC Endurance, jenž do světové série nastupuje s tovární podporou Ducati. Z trojice závodníků byl nejrychlejší Randy De Puniet, který nastavil maximum na 2'05,854 sekundy. Ondřej Ježek měl svůj nejlepší čas na hodnotě 2'06,889 sekundy. Francouz Louis Rossi zajel 2'06,138 sekundy. Průměr týmu je na hodnotě 2'06,293 sekundy, což jim stačí na sedmou pozici a tím pádem mají jistou účast v Top10 Trial.

Slovenský Omega Maco Racing se do závodu kvalifikoval jako šestnáctý s průměrem na 2'08,527 sekundy. Bohužel v týmu se zranil Pawel Szkopek, který musel zpátky do Polska podstoupit operaci. Za Poláka nastoupil Philipp Steinmayr, jehož kvalifikačním maximem byl čas 2'10,521 sekundy. James Elison zajel 2'08,525 sekundy a nejrychlejší z trojice byl Karel Hanika s maximem na 2'06,537 sekundy.

Nejrychlejším týmem kategorie Superstock (SST) je dvanáctý Tone RT Syncedge 4413 BMW. Tým Energie Endurance 91, kde závodí Karel Pešek, je celkově dvaačtyřicátý, česká stáj Extéria KSPCS Racing Team by Empora je s průměrem 2'12,888 sedmačtyřicátá v pořadí.

Před bitvou o pole position měli jezdci vytrvalostního šampionátu druhý volný trénink. V něm nastavil absolutně nejrychlejší kolo 2'04,861 sekundy Franco Morbidelli a jeho tým Yamaha Sepang Racing tak opět figuruje na špici výsledkové tabulky. V jedné sekundě jsou jen dva týmy, druhý Honda Asia-Dream Racing with SHOWA a třetí F.C.C. TSR Honda France. Opět velmi dobře zajel tým ERC Endurance, který byl s časem 2'07,129 sekundy sedmý v pořadí. Dvacátý je tým Omega Maco Racing. V kategorii SST byl český tým Extéria KSPCS Racing Team by Empora sedmatřicátý celkově.

Závěr dne patřil bitvě o pole position, jehož se zúčastnili nejrychlejší jezdci prvních deseti týmů kombinace časů obou čtvrtečních kvalifikací. Ve čtvrtek bylo znát, že má Franco Morbidelli Sepang dobře najetý a to také potvrdil, když měřené kolo zajel na 2'04,647 sekundy. Tým Yamaha Sepang Racing tak vyhrál obě kvalifikace a rovněž získal pole position na startu osmihodinovky. Pro druhé místo na startu zajel Somikiat Chantra z Honda Asia-Dream Racing with SHOWA. Třetí do závodu odstartuje tým F.C.C. TSR Honda France a to zásluhou výkonu Joshe Hooka. Tento tým je také poslední v jedné sekundě na první Yamahu. Gino Rea měl pád, takže tým Wójcik Racing nemá na svém kontě měřené kolo a do závodu odstartují desátí.

Závod FIM EWC 8Hodin Sepang startuje v sobotu 14.prosince v 6.00 hodin (SEČ) a je možné ho sledovat v přímém přenosu na TV Eurosport 2.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
motokawasaki přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist