FIM EWC – 24 Heures Motos vyhrál tým F.C.C. TSR Honda France

Úvodní podnik MS vytrvalostních závodů silničních motocyklů 24 Heures Motos, vyhrál na okruhu Bugatti v Le Mans tým F.C.C. TSR Honda France. Druhé místo obsadil tým Karla Haniky YART Yamaha, třetí skončil BMW Motorrad World Endurance Team. Tým Uniserv Moto82 závod dokončil na výborné třicáté pozici.

Krátce po startu měl problém vedoucí jezdec Gregg Black, který s motocyklem Yoshimura SERT Motul startoval z pole position. V šikaně Dunlop došlo ke kontaktu s Joshem Hookem (F.C.C. TSR Honda France), který znamenal pád a konec nadějí na třetí vítězství v le Mans v řadě. „Jsem vyřízený za tým i za sebe,“ uvedl Gregg Black. „Je to 24hodinový závod a víme, že je dlouhý. Měl jsem dobrý start, a do první zatáčky najížděl první. Myslím, že to byl Josh, možná jen v zatáčce nabral příliš velkou rychlost a trefil mě. Mělo to velké následky, protože jsme havarovali a motorka byla dost poškozená a je těžké se vrátit zpět. Ztratili jsme hodně času, ale závod ještě neskončil, musíme získat body a budeme silní a vrátíme se,“ dodal Gregg Black, jehož tým nakonec závod dokončil na sedmé pozici.

Po osmi hodinách je pro týmy důležité bý na správných pozicích, jelikož se rozdávají body jak v elitní kategorii FormulaEWC, tak v třídě Superstock. Na vedoucí pozici jel tým F.C.C. TSR Honda France, druhý byl tým YART Yamaha, který měl jedno kolo ztrátu po problému s brzdovým třmenem, třetí byl tým ERC Endurance Ducati. Tým BMW Motorrad World Endurance po sedmi hodinách vedl, ale nehoda belgický tým zdržela o více než sedm minut a po osmi hodinách jel šestý. Na čtvrté a páté pozici byl tým TATI Team Beringer Racing  a Honda Viltaïs Racing. Team Kawasaki Webike Trickstar byl sedmý po předchozím zdržení, kdy Randy de Puniet hlásil drobný problém se spojkou. Tým Wójcik Racing Team EWC jel po nehodě Isaaca Vinalese osmý, Maco Racing Team byl devátý, desátý byl vedoucí tým třídy Superstock Tecmas-MRP-BMW Racing Team. Tým Uniserv Moto82 jel šestatřicátý.

Po šestnácti hodinách se rozdávaly další bonusové body. Po deset jich získali vedoucí týmy tříd FormulaEWC a Superstock. V tomto případě se jednalo o týmy F.C.C. TSR Honda France a Tecmas-MRP-BMW Racing Team. Za vedoucím týmem závodu jela Ducati stáje ERC Endurance Ducati (David Checa, Chaz Davies, Philipp Öttl), protože třetí YART Yamaha měla problém, když Karel Hanika havaroval na oleji z poškozené Yamahy týmu Maco Racing. Tým Uniserv Moto82 se posunul na 34.místo, osmnáctí byli v třídě Superstock.

Francouz Mike Di Meglio převzal motocykly s číslem #1 na kapotě patnáct minut před koncem od australského týmového kolegy Joshe Hooka. Cílem projel první a v rámci obhajoby světového titulu vykročil tým F.C.C. TSR Honda France skutečně pravou nohou . „Máme za sebou skvělý závod, tým byl po celý závod bezchybný,“ uvedl Josh Hook. „Žádný problém, a to je to nejlepší, v co můžete ve čtyřiadvacetihodinovce opravdu doufat, protože se nestává často, aby se vše povedlo. Pro nás jednoznačně úžasný závod.“

Na druhé pozici dokončil úvodní podnik sezony tým YART Yamaha, kde závodí český jezdec Karel Hanika. Třetí závod dokončil tým BMW Motorrad World Endurance. Do první pětky zajeli jezdci týmů Honda Viltaïs Racing a ERC Endurance Ducati.

Hned první závod vyhrál nový tým třídy Superstock Tecmas-MRP-BMW Racing. Tým ve složení Loïc Arbel, Jan Bühn a Kenny Foray zajel výborně a je favoritem této kategorie. „Byl to bláznivý závod a mohu mluvit za nás tři, že to byl opravdu dobrý závod. Děkuji týmu, protože celý týden pracoval a během posledního měsíce to bylo opravdu těžké, byli jsme ale opravdu dobří. Moji týmoví kolegové byli neuvěřitelní a vyhrát tento závod byla opravdu radost,“ uvedl Kenny Foray. Druhé místo obsadil tým 3ART Best of Bike (Yamaha), třetí byl Honda No Limits. Tým s Karlem Peškem a Kamilem Holánem, Uniserv Moto82, zajel na celkové třicáté místo a ve své kategorii obsadili osmnácté místo.

FIM EWC 2023 - Závod 24 Heures Motos (Top28)
15/16.duben 2023 - Bugatti Circuit, Le Mans (FRA)
24-heures-du-mans-motos-24-heures-motos-race-final-results-after-24-hours-provisional-ranking.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist