EWC – Osmihodinovku vyhrál na Slovakia Ringu tým GMT94 Yamaha

Předposlední podnik sezony Mistrovství světa vytrvalostních závodů silničních motocyklů 2016/2017 vyhrál na Slovakia Ringu francouzský tým GMT94 Yamaha. Na druhé pozici je tým Suzuki Endurance Racing, třetí Honda Endurance Racing a čtvrtý YART Yamaha. Nejlepším týmem kategorie SST je Voelpker NRT48 Schubert-Motors by ER. Slovenský Maco Racing skončil devátý, český EKO IVRacing BMW CSEU klání nedokončil. Z dvojice českých týmů si nejlépe vedli jezdci Exteria Racing, kteří závodili v kategorii SST a v celkovém hodnocení obsadili výborné patnácté místo. Posledním závodem sezony je červencová osmihodinovka v Suzuce.

Po vítězství v závodech 24 Le Mans Moto a osmihodinovce na dráze Oschersleben Motoparku, slaví třetí triumf v řadě také na Slovakia Ringu francouzský tým GMT94 Yamaha ve složení David Checa, Niccolò Canepa a Mike Di Meglio. Do závodu startovali z druhé pozice, ale po první hodině byli třetí za F.C.C. TSR Hondy a vedoucím YART Yamaha. Od druhé hodiny jeli na druhé pozici a po páté hodině závodu se posunuli do vedení, kde už zůstali až do konce. Poslední zastávku v boxech měli přibližně dvacet minut před koncem a jako jediní zajeli během osmi hodin 223 kol. V průběžném hodnocení zůstává GMT94 Yamaha druhá, ale na vedení jim schází jen jeden jediný bod.

Druzí závod dokončili jezdci týmu Suzuki Endurance Racing ve složení Vincent Philippe, Etienne Masson a Alex Cudlin. Do závodu startovali pátí a hned v úvodní části zaznamenali výlet mimo trať, takže jim po první hodině patřila třináctá pozice. V polovině závodu už byli na čtvrtém místě a v poslední hodině dokázali zaznamenat posun na konečnou druhou pozici. Před závodem v Suzuce SERT vede světový šampionát, ale jen s jednobodovým náskokem.

Tým Honda Endurance Racing, ve složení Julien da Costa, Sébastien Gimbert a Freddy Foray, překonal různé technické problémy, které je v minulosti trápily a konečně mohli oslavit stupně vítězů. Do závodu odstartovali sedmí a po první hodině se propadli na dvanáctou příčku. Úvod závodu ale jeli jezdci celkem opatrněji, protože dráha Slovakia Ringu byla rozžhavená jak plotna. Druhou polovinu osmihodinovky začali na šesté pozici, těsně před koncem byli druzí, ale nakonec z toho byla třetí pozice. Je to jejich zatím nejlepší výsledek sezony a s celkem 42 body jsou průběžně jedenáctí.

Vítěz tréninkové části a kvalifikace tým YART Yamaha Official EWC Team, který jel ve složení Broc Parkes, Marvin Fritz a Kohta Nozane, znovu bojoval s technikou a šroub napínáku hnacího řetězů je vyřadil z boje o vítězství v závodě. Rakouský tým YART Yamaha figuroval na první pozici do šesté hodiny závodu, pak přišla studená sprcha a ztráta tří kol zastávkou v boxech. Na dráhu se vrátili pátí a závod nakonec dokončili na čtvrtém místě. Potíže s motorem na dlouho uvěznily v boxech tým F.C.C. TSR Honda, který jel ve druhé hodině třetí, ale závod dokončili jednadvacátí.

Potom, co u YART Yamahy opravovali motorku, měl velkou šanci na stupně domácí tým Maco Racing, který byl dvě hodiny před koncem na druhé pozici. Bohužel přišel pád a konec nadějí na skvělé umístění. Nakonec z toho bylo deváté místo a pátá pozice v průběžném hodnocení šampionátu EWC. Nedařilo se českému týmu EKO IVRacing BMW CSEU, který závod na Slovakia Ringu nedokončil.

FIM Endurance World Championship 2016/2017 - EWC1617_EWCTeamsR4.pdf

V seriálu FIM Endurance World Cup týmy bojovaly o celkové vítězství v letošním ročníku. Před závodem na Slovakia Ringu byl velkým favoritem na vítězství Moto Ain CRT, ale nehoda tři hodiny před koncem závodu jim veškeré naděje sebrala. Závod vedl tým Yamaha Viltaïs Experiences, ale v poslední hodině jim triumf vyfoukl tým Völpker NRT48 Schubert Motors. Přesto druhé místo Yamaha Viltaïs Experiences (Florian Alt, Bastien Mackels ) stačilo, aby vyhráli letošní ročník s jedním bodem náskoku na Moto Ain CRT. Výborně si vedl český tým Exteria Racing, jehož jezdci Michal Fojtík, Ladislav Chmelík a Dominik Juda byli celkově patnáctí a v hodnocení SST sedmí.

FIM Endurance World Cup 2016/2017 - EWC1617_SSTTeamsR4.pdf

Poslední závod sezony 2016/ 2017 je na programu 30.července – 40.ročník 8Hodin Suzuka.

8 Hours EWC Slovakia Ring – Závod
Sobota, 24.června 2017 – Slovensko
Výsledek - SVK17_FinalRanking.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist