Bol d´Or, závod

Přesně v 15.00 ve francouzském Magny Cours, po průletu akrobatických letounů skupiny Patrouille de france, odstartoval 73.ročník slavného vytrvalostního závodu Bol d´Or.

Kapitoly článku

Warm-Up

Včerejší slova Tomáše Mikšovského se potvrdila a výkon týmu BMW Sikora Bily Prorace jde nahoru. Důkazem je toho dopolední Warm-Up a 18. místo v celkovém pořadí. Do závodu nastoupí jako první jezdec Tomáš Mikšovský, druhý bude Miloš Čihák a třetí Ireneusz Sikora. Náhradníkem bude tovární jezdec BMW, němec Lindner. Slovenský tým BK Maco Moto Racing zajel v dopoledních Warm-Upech šestý nejlepší výsledek a startovat bude v pořadí Ribalta, Pridmore, Hayes, jako náhradní jezdec bude připraven Carrasco.

Výsledky Warm-Up:

1. YAMAHA France - GMT 94 IPO
2. YAMAHA AUSTRIA RACING TEAM
3. SUZUKI ENDURANCE RACING
4. MICHELIN POWER RESEARCH
5. TEAM GSR - KAWASAKI
6. BK MACO MOTO RACING
7. TEAM AMADEUS X ONE
8. BOLLIGER TEAM SWITZERLAND
9. TEAM 18 SAPEURS POMPIER
10.NATIONAL MOTOS
---------------------------------------------
18.BMW SIKORA BILY PRORACE

Denisa Grešková, manažerka týmu BK Maco Racing:
„Po warm up sme mali meeting, všetko ok. Na štart ide Dani, Jason druhy a potom Josh, taká je postupnosť. Ideme na obed a piloti sa idú sústrediť na ťažké preteky rovnako ako zvyšok tímu. Počas večera sme doladili všetky veci, v moto sa vymieňal motor, ktorý je určený do týchto pretekov, doladili sa svetlá, ktoré sú veľmi dôležité, nakoľko zadná pasáž okruhu je kompletne neosvetlená. Piloti sú veľmi disciplinovaní, skúšali sme si pit stop počas warm up, tím má fantastickú snahu a motiváciu pred pretekmi."

Martin Kuzma, majitel týmu BK Maco Racing:
"Do tejto chvíle som maximálne spokojý, dobré výkony jazdcov nás môžu doteraz tesiť, som realista a 24 hodín bude veľmi ťažkých, ale sme ready. Motocykle sú kompletne pripravené, posledné úpravy sme urobili a teraz sa koncentrujeme na náš výkon, musíme byt všetci maximálne zodpovední a koncentrovaní, aby sme sa mohli zajtra tešiť z dobrého výsledku. Ďakujem tímu, všetkým ktorí sú tu pri nás a som rád, že Josh Hayes sa cíti s nami rovnako dobre ako Dani, Jason a Victor. Ideme na to!!!"

Závod

Jako nejlepší běžec se ukázal Fredd Foray a odstartoval jako první. Hned za ním se rozjeli jezdci Michelinu a francouzské Yamahy. Start závodu bohužel poznamenal již ve druhém kole hromadný pád pěti jezdců, kdy jezdec týmu National Motors dokonce zůstal ležet na trati. Do kolize se bohužel zapletl i jezdec slovenského BK Maco Moto Racing- Dani Ribalta u kterého je podezření na zlomeninu ruky. Na trati je Safety Car, Junior Suzuki Team míří do boxů k opravě motocyklu. Nás může těšit že po restaru závodu jezdil Tomáš Mikšovský na celkové 15.pozici a mezi „štoky“ dokonce na pozici druhé.
Po dvou hodinách závodu, kdy spousta týmů již má za sebou první návštěvy v boxech je pořadí následující:

1. SUZUKI ENDURANCE RACING TEAM
2. YAMAHA AUSTRIA RACING TEAM
3. YAMAHA France - GMT 94 IPONE
4. MICHELIN POWER RESEARCH TEAM
5. TEAM GSR - KAWASAKI
6. TEAM 18 SAPEURS POMPIERS
7. PHASE ONE ENDURANCE
8. METISS JLC MOTO
9. RT RACING TEAM / MOTOVIRUS
10. AM MOTO RACING COMPETITION
------------------------------------------------------
17. BMW SIKORA BILY PRORACE TEAM


Video ze startu závodu 24h Bol d´Or:

Po 6 hodinách ...

Okruh v Magny Cours již pohltila tma, jezdci nám po trati krouží již 6 hodin, do konce závodu chybí 18 hodin. Vedoucím týmem je Suzuki Endurance Racing a momentálně jsou ve dvoustém kole závodu. Mezi štoky vede Maccio Racing s aktuálně 193 koly na kontě. Tým BMW Sikora Bily Prorace nám přes technické problémy (motorka nebrzdí) jezdí mezi štoky na 9.pozici s šesti koly ztráty na Macio Racing.
Kvůli technickým potížím nám čelo závodu opustil i jeden z favoritů -Yamaha Austria Team. YART aktuálně jezdí na páté pozici se ztrátou tří kol. Dobrá zpráva je že podezření na zlomeninu ruky Daniho Ribalta z BK Maco Racing se nepotvrdilo. Ze závodu odstupuje tým Phase One z osmého místa.

Denisa Grešková, manažerka týmu BK Maco Racing:

"Máme za sebou ťažký pád, Daniho jeden zo súperov doslova zostrelil z motorky. Pri páde si silne narazil ľavú ruku a pravé predlaktie. Motocykel dotlačil do boxu, po výmene zničenej olejovej vane sme späť na trati, mechanici odviedli kus skvelej práce, bohužiaľ časovo dosť náročnej."

Tomáš Mikšovský, jezdec týmu BMW Sikora Bily Prorace:

„Do závodu jsem dnes nastupoval jako první, motorku jsem předával z 10.místa celkově a prvního v kategorii Superstock. Teď ležím po mé druhé jízdě v karavanu. Byl jsem nucen zastavit v boxech o šest kol dříve, než bylo plánováno. Selhala přední brzda, brzdil jsem pístkama, které jsou v třmenu. Destičky nevydrží déle jak 50 kol. Ve 270km/h jsem zmáčkl páčku a absolutně nic se nedělo. Budeme se snažit dojet závod, ale na psychice nebrzdící motorka moc nepřidá. Uvidíme, zatím jsme ve hře i když s pěknou ztrátou."

Miloš Čihák, jezdec týmu BMW Sikora Bily Prorace::
„Omlouváme se, tento text byl stažen. Nebyl určen ke zveřejnění na našem webu. Více info o Miloši Čihákovi naleznete na www.prorace.cz“

Róbert Bíly, BMW Sikora Bily Prorace Team:
"Mali sme obrovské problémy s brzdami! Tommy to skoro rozvesil, vraví, že ošedivel, keď na konci tej dlhej zadnej roviny potiahol do prázdna a platničky boli na kov! A to predtým po 3,5 hodinách to dotiahol na 4. miesto v kategórii."

Pořadí po 6 hodinách:

1. SUZUKI ENDURANCE RACING TEAM
2. YAMAHA France - GMT 94 IPONE
3. MICHELIN POWER RESEARCH TEAM
4. TEAM GSR - KAWASAKI
5. YAMAHA AUSTRIA RACING TEAM - YART
6. TEAM 18 SAPEURS POMPIERSE
7. RAC 41 - CITY BIKE
8. AM MOTO RACING
9. RT RACING TEAM / MOTOVIRUS
10. METIS JLC MOTO
------------------------------------------------------
21. BMW SIKORA BILY PRORACE TEAM

21.47, Tomáš Mikšovský:
"Teď jsem slezl z motky, momentálně nám to brzdí :-) . Krásně jsem si tu hodinu ve tmě užil. Zazávodil jsem si s Foresem z Kawasaki France, bavilo mne to. Teď jede Ireneusz Sikora."

Live video ze závodu můžete sledovat zde.

Práce mechaniků u BMW Sikora Bily Prorace Team:

Informace o redaktorovi

Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist