Bol d´Or, kvalifikace

Včera a dnes probíhaly ve francouzském Magny Cours kvalifikační tréninky na zířejší závod 24h Bol d´Or. Jejich výsledky Vám přinášíme uvnitř článku.

1. kvalifikační trénink

Ve včerejších prvních kvalifikačních trénincích se nejlépe dařilo Týmu Michelin Power Research ve složení Costes, Monge, Lagrive. Tým BMW Sikora Bily Prorace za který jezdí i dva naši zástupci- Tomáš Mikšovský a Miloš Čihák obsadil celkově 30.místo, mezi SST pak místo 12. Nejlepší čas tohoto týmu zajel v první kvalifikaci Tomáš Mikšovský a ten měl hodnotu 1´46.225. Dobře si vede také slovenský BK Maco Moto Racing Team ve složení Ribalta, Pridmore, Hayes, který se po prvním kvalifikačním tréninku drží na osmé pozici.

Jako první startovala do úvodní kvalifikace „Modrá“ skupina. V ní si nejlépe vedl matador vytrvalostních závodů, šestatřicetiletý William Costes z týmu Michelin Power Research s časem 1´41.063. Hned za ním skončil Kenny Foray- Team GSR Kawasaki, kterého si možná stále mnozí pamatují z letošní Alpe Adrie v Mostě, kde sváděl nádherné souboje s Vaškem Bittmanem v „šestkových štokách“. Zástupce „poločeského“ týmu, polák Irenusz Sikora obsadil v této skupině 36.příčku celkově, se ztrátou sedmi a půl vteřin na vítězného Costese.

Kompletní výsledky "Modrá"

V druhé, "Bílé" skupině se již představil první český jezdec, a sice Tomáš Mikšovský. Se štokovým BMW S1000 RR dokázal zajet za 1´46.225 se ztrátou 4,6 vteřin na vítězného Martina. To stačilo na celkově 24.nejlepší čas, mezi Superstocky byl pak Tommy sedmý. První kvalifikační trénink „bílé“ skupiny vyhrál Steve Martin z Yamaha Team Austria s časem 1´41.614.

Kompletní výsledky "Bílá"

Jako třetí se na trať dostala „Červená“ skupina a v ní se představil Miloš Čihák. Mildovi stačil čas 1´46.745 na celkově 29.místo a 10.místo mezi „Štoky“. Zvítězil Gwen Giabbani (čas 1´40.900), další Francouz který se vítězně přestavil při letošní mostecké Alpe Adrii. Za ním skončil jeho krajan, „superbiker“ Matt Lagrive jedenáctý z víkendového Nurburgringu.


Kompletní výsledky "Červená"

Tolik první kvalifikační trénink, jen pro zajímavost, náhradní jezdec BMW Sikora Bily Prorace kterým je nakonec Gerhard Lindner, zajel mezi „náhradníky“ čas 1´47.492.

Denisa Grešková, manažerka týmu BK Maco Racing po první kvalifikaci:


"Všetko je naďalej v poriadku, po 1. kvalifikácii sme na 8. mieste, zajtra potiahneme, Josh aj Dani šli opatrne, Victor sedel po jeho troch kolách prvý raz na moto počas jeho kvalifikácie, ruka ho bolí, jasné, že nemohol ťahať za plyn, ale každopádne je tímový hráč a spolu s nami sa sústredí na večerný tréning. Jason zajazdil naj čas, snáď sa nám bude dariť aj zajtra, prajeme si, aby bolo všetko v poriadku. Večer nastavíme svetlá, inak sa na moto nejdú robiť žiadne drastické úpravy, máme stratégiu na pneumatiky, v boxe je s nami non stop šéf Dunlopu Steve Male a veľmi pozitívne hodnotí náš prístup k pretekom."

2. kvalifikační trénink

Druhé kvalifikační tréninky nám začaly dnes dopoledne a u většiny jezdců přinesly zlepšení časů. Tým BMW Sikora Bily Prorace se posunul o jednu příčku na 29.pozici celkově, 11.pozici v rámci SST. První místo uhájili jezdci Michelinu, před Yamaha Austria Racing a Yamaha France. Slovenský Maco Moto Racing si rovněž o jedno místo polepšil, po druhé kvalifikaci je sedmý a v Superpole za něj nastoupí Jason Pridmore.

Začátek patřil opět „Modré“ partě. Nejlepší čas zajel Kenny Foray s Kawasaki (1´41.294). Druhý nejlepší čas s minimálním odstupem na Foraye zajel Vincent Philippe, hájící barvy Suzuki Endurance Racing Team. Polák Ireneusz Sikora vylepšil svůj čas na stávajících 1´47.653 a posunul se o tři místa výše.

Kompletní výsledky "Modrá"

V „Bílé“ skupině se parádně předvedl Tomáš Mikšovský, když si dojel mezi „stocky“ pro 4. nejlepší čas, celkově pak osmnáctý s výkonem 1´45.307 a průměrnou rychlostí 150,79 km/h. První místo si i v druhé kvalifikaci pohlídal Steve Martin z rakouské Yamahy.
Kompletní výsledky "Bílá"

Tomáš Mikšovský  po kvalifikaci:
"Kvalifikační výsledek jsem si představoval trošku jinak, ale měli jsme problémy s přední brzdou, která vůbec nefungovala. Motocykl prochází dětskými nemocemi. Já s ním ještě nejsem pořádně srostlý takže předpokládám že to bude už jen lepší. Ubývají nám přední brzdové destičky, zatím to vypadá že je v závodě budem muset měnit každé tři hoďky a to by byla velká ztráta."

V „Červené“ skupině si polepšil i Miloš Čihák když se posunul o dvě příčky nahoru na celkové 27.místo. Kvalifikaci v této skupině zvládl nejlépe Matthieu Lagrive před Ervanem Nigonem z francouzské Yamahy. Gwen Giabbani skončil třetí, když sekundu zaostal za svým nejlepším časem z první kvalifikace.

Kompletní výsledky "Červená"

Superpole:

Definitivní postavení na startu mezi nejlepšími deseti týmy z kvalifikace určilo odpolední Superpole. Ještě před ním však bylo jisté, že tým BMW Sikora Bily Prorace s našimi jezdci Mikšovským a Čihákem odstartuje do zítřejší čtyřiadvacetihodinovky z 29. pozice z celkových 53 týmů. Zítřejší závod startuje v 15.00.

Pořadí v Superpole:

1. MICHELIN POWER RESEARCH TEAM
2. YAMAHA AUSTRIA RACING TEAM - YART
3. SUZUKI ENDURANCE RACING TEAM
4. NATIONAL MOTOS
5. TEAM GSR – KAWASAKI
6. YAMAHA France - GMT 94 IPONE
7. BK MACO MOTO RACING
8. RAC 41 - CITY BIKE
9. BOLLIGER TEAM SWITZERLAND
10. JUNIOR TEAM SUZUKI LMS
----------------------------------------
29. BMW SIKORA BILY PRORACE TEAM

Kompletní pořadí na startu ke stažení zde.

Bol d´Or živě

Přímý přenos závodu, rozhovory a videoklipy můžete zítra online sledovat zde.

Předběžný harmonogram vysílání:


Sobota 12.10.
14.00 – 16.15
17.25 – 18.15
18.47 – 20.30
23.30 – 00.00


Neděle 13.10.
8.00 – 10.00
14.00 – 15.25

Informace o redaktorovi

Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist