Bol d'Or 24H - Pole position patří SRC Kawasaki

První místo na startu si pro čtyřiadvacetihodinový závod 79. ročníku Bol d'Or vybojovala posádka SRC Kavasaki, jenž už sice nemá šanci bojovat o titul, ale cílem Gregory Leblanca, Matthieu Lagrive a Fabiena Forêta bude vyhrát alespoň tento poslední závod sezony. Těsně za Kawasaki jsou oba továrně podporované týmy tří ladiček – Monster Energy Yamaha YART a GMT94 Yamaha. Slovenský tým Maco Racing zajel jedenáctý kvalifikační čas a ve své kategorii EWC jsou osmí.

Páteční kvalifikační tréninky týmy absolvovaly za slunečného počasí a na suché dráze okruhu Paul Ricard v Le Castellet. Po prvních kvalifikacích, které se jely ve čtvrtek, získal provizorní pole position tým SRC Kawasaki časem 1'58,857 sekundy, jehož následoval Monster Energy Yamaha YART s průměrem 1'59,149 sekundy a GMT94 Yamaha s časem 1'59,286 sekundy. Jako čtvrtí v pořadí skončili jezdci tovární stáje Honda Racing a první pětici uzavřel tým Suzuki SERT.

Naprosto stejné pořadí je také po druhých kvalifikačních jízdách. Pole position na startu získal tým SRC Kawasaki průměrem 1'58,278 sekundy. Nejrychlejším jezdcem týmu v sestavě Gregory Leblanc, Matthieu Lagrive a Fabien Forêt, byl posledně jmenovaný s maximem na kolo 1'57,382 sekundy. Pod minutu a osmapadesát sekund dnes zajeli pouze tři jezdci a to Forêt, Mathieu Gines z GMT94 Yamaha a Markus Reiterberger z BMW Motorrad France Team Penz13, kde je náhradním jezdcem Lukáš Pešek. Český závodník byl v pátek třetí nejrychlejší s časem 1'59,955 sekundy. (Aktualizováno) Lukáš Pešek nakonec nastupuje do závodu a pojede čtyřiadvacetihodinovku!!!

Tým SRC Kawasaki letos pronásledovala smůla, řada technických problémů a především slabá úspěšnost v závodech. Cílem pro toto poslední klání sezony je jednoznačně vítězství a jezdci udělají maximum, aby ho dosáhli. Gregory Leblanc v pátek řekl: „Nemáme co ztratit. Jsme tu, abychom vyhráli! V kvalifikaci jsme byli nejrychlejší, ale stejně tak patříme mezi nejrychlejší na závodních pneumatikách.“

Výborně jedoucí Fabien Forêt po kvalifikaci dodal: „Pilně jsme analyzovali data a tým už včera nalezl správné nastavení podvozku, což nám dnes umožnilo okamžitě jezdit rychlé časy. Mohl jsem jezdit o půl sekundy rychleji. Pole position je takový bonus, protože hlavní je mít motorku dobře připravenou pro závod.“

Na druhé pozici je rakouská stáj Monster Energy Yamaha–YART, jenž naposledy v Německu slavila pole position. Tým ve složení Max Neukirchner, Broc Parkes a Sheridan Morais nastavil maximum na hodnotu 1’58,490 sekundy a dokázal se tak dostat před tým GMT 94 Yamaha, favorita v boji o titul mistra světa. V žlutočerných barvách tak do závodu nastoupí rovněž sestava Kenny Foray, David Checa a Mathieu Gines, jenž dnes najela průměr 1’58,887 sekundy.

Čtvrtou pozici na startu vybojovali v pátečních kvalifikačních jízdách jezdci tovární stáje Honda Racing – Julien Da Costa, Sébastien Gimbert a Freddy Foray. Nejrychlejším jezdcem byl s časem 1'59,413 sekundy Julien Da Costa. Jeho týmovému kolegovi Sébastienu Gimbertovi se příliš nedařilo, protože spadl, ale stačil jízdy dokončit s maximem na 2'00,401 sekundy. Poslední jel Freddy Foray, jemuž se podařilo nastavit 1'59,859 sekundy. Průměr 1'59,392 sekundy znamenal pro Hondu čtvrté místo na startu.

Pětici nejrychlejších uzavírá lídr průběžného hodnocení Suzuki Endurance Racing Team (SERT) s jezdci Vincent Philippe, Anthony Delhalle a Etienne Masson. Všichni tři zajeli průměr 1'59,551 sekundy, zaznamenali hodně vyrovnané časy a tím nejrychlejším byl s kolem za 1'59,332 sekundy Anthony Delhalle. Tato trojice vede šampionát, ale zatím nemají nic jisté, protože ve hře je šedesát bodů a jejich náskok na druhý tým GMT94 Yamaha je v předvečer startu na hodnotě třiadvaceti bodů.

Slovenský tým Yamaha Maco Racing měl kvalifikační tréninky trošku komplikovanější, protože v prvních jízdách měl nehodu jejich jezdec Lucas De Carolis, jenž si pádem a navíc po kontaktu s projíždějící motorkou způsobil zranění nohy, takže dále nepokračuje. Tým pokračoval pouze ve dvou a do závodu nastoupí náhradní jezdec Pedro Vallcaneras společně s Anthony Dos Santosem a Marko Jermanem. Slováci startují jedenáctí.

Nejlepším z týmů seriálu FIM Superstock World Cup byl Völpker NRT 48 & Penz 13 team, jako druhý v této kategorii figuruje tým Junior Team LMS Suzuki, třetí nejrychlejší byli jezdci týmu Tati Team Beaujolais Racing. O titul ale především bojuje tým Junior Team LMS Suzuki a průběžně druhý Team Traquer Louit Moto 33, který zajel v kvalifikaci SST čtvrtý čas a do závodu startují dvanáctí.

Čtyřiadvacetihodinový závod 79.ročníku Bol d’Or startuje v sobotu 19.září 2015 přesně v 15:00 hodin. Tým, který povede závodní pole přesně po osmé a šestnácté hodině, dostane deset bodů, vítěz pak bere bodů čtyřicet. Celkem je tak k dispozici šedesát bodů. Přímé přenosy je možné sledovat na televizním programu Eurosport 2, proto věnujte pozornost rozpisu jednotlivých vstupů.

Časomíra - ZDE

79.ročník Bol d’Or 24Hodin – Kvalifikace

Pátek, 18.září 2015 - Paul Ricard, Le Castellet (Francie)

Provizorní startovní listina - Provisional-entry-list.pdf
79.ročník Bol d’Or 24Hodin/ provizorní startovní rošt - Provisional Grid.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist