8Hodin Oschersleben vyhrál tým GMT94 Yamaha

Třetí podnik sezony 2016/17 jely týmy mistrovství světa vytrvalostních závodů silničních motocyklů v německém Oscherslebenu. Osmihodinový závod odstartovali ve dvě odpoledne a časový limit vypršel přesně v deset večer. Vítězem klání je tým GMT94 Yamaha, jenž do závodu startoval z pole position. Druhé místo obsadil rakouský tým YART Yamaha a třetí projel cílem slovenský tým Maco Racing. Stupně vítězů tak komplet patří Yamaze. Český tým EKO IVRacing BMW CSEU figuroval s Karlem Hanikou jednu chvíli v Top5, ale pak po nehodě rakouského závodníka došlo k ztrátě pozic a nakonec to bylo šestnácté místo v cíli. Předposlední podnik sezony je v červnu na slovenském okruhu Slovakiaring.

Po vítězství ve 24Hodin Motos v Le Mans vyhrává další závod vytrvalostního šampionátu tým GMT94 Yamaha, jenž po přibližně pětihodinové přímé bitvě s týmem YART Yamaha dokázal výrazně snížit ztrátu na vedení v soutěži. Sestava David Checa, Niccolò Canepa a Mike Di Meglio je skutečně velmi dobře sehraná a byl to v samotném závěru klání právě Checa, kdo dokázal odolat ataku rakouského týmu a dovést R1 na první pozici s 31 sekundovým náskokem. Tým během závodu dostal penalizaci za problém s dotankováním, ale ani to je nezastavilo, naopak je to nakoplo k ještě silnějšímu výkonu, což dokazuje nový rekord na kolo 1'26,814 sekundy, který zajel David Checa.

Na druhé pozici skončil tým YART Yamaha, druhý továrně podporovaná stáj tří ladiček na stupních vítězů osmihodinovky v Oscherslebenu. Loni tým aspirující na titul smolař roku má letos lepší nástup do sezony, kde jim v průběžném hodnocení patří čtvrté místo. Rozdíl mezi prvním a druhým týmem Yamahy v cíli sobotního klání je v tom, že vítěz jede pneumatiky Dunlop a rakouská stáj Bridgestone, nicméně ten největší rozdíl byl v tom, že téměř celý závod odjeli ve dvojku Broc Parkes a Kohta Nozane. Němec Marvin Fritz měl těžkou nehodu v Assenu a spadl také během tréninků v Oscherslebenu, takže nebyl schopen svým kolegům nějak výrazněji pomoci.

V samotném závěru závodu jel na třetí pozici tým Bolliger Team Switzerland, ale přibližně pět minut před desátou museli do boxů doplnit palivo, jinak by zůstali stát na dráze. Mnohem lepší strategii měl slovenský tým Maco Racing v sestavě Greg Junod, Marko Jerman a Anthony Dos Santos, jenž tak získal třetí místo a skvělé umístění na stupních vítězů. V průběžném hodnocení jim nyní patří šesté místo.

Český tým EKO IVRacing BMW CSEU - Karel Hanika, Martin Choy, Julian Mayer - byl přibližně do poloviny závodu v Top5. V úvodní části figuroval dokonce na třetím místě za YART Yamaha a GMT94 Yamaha. Jenže pak přišel pád rakouského závodníka Mayera a to byl konec nadějí ohledně umístění v přední části tabulky. Motorku ale opravili a do desáté večer ji stačili dostat do cíle na šestnáctém místě. Na konto si připsali prvních pět mistrovských bodů sezony a v průběžném hodnocení jim patří sedmadvacátá příčka.

Lídrem soutěže zůstává Suzuki Endurance Racing Team a to i přesto, že krátce po startu havaroval Vincent Philippe, takže Suzuki byla vyřazena z boje o stupně vítězů. Přesto stačili závod dokončit na deváté pozici a soutěž nyní vedou s minimálním náskokem sedmi bodů.

EWC 2017 - 8Hodin Oschersleben (TOP16)
Sobota, 20.května 2017 - Německo

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist