24H Moto Le Mans - závod

Úvodní závod vytrvalostního mistrovství světa motocyklů Endurance, který se jel na okruhu Bugatti v Le Mans, opanoval tým SRC Kawasaki ve složení Grégory Léblanc, Matthieu Lagrive a Fabien Foret. Náročných čtyřiadvacet hodin všem účastníkům komplikovalo proměnlivé počasí, nepříjemný déšť a teploty, které v noci klesaly až k nule.

Pro tým SRC Kawasaki určitě tahle francouzská motocyklový klasika nebyla jednoduchým závodem, ale trojlístek domácích pilotů si během dlouhých čtyřiadvaceti hodin připsal méně problémů nežli jiné týmy, které byly před závodem papírovými favority. Během závodu tým absolvoval „pouze“ jeden drobnější pád a krátce po patnácté hodině Kawasaki ZX10R se startovním číslem 11 projela první cílem s celkovým počtem 819 okruhů. Zatímco pro Matthieu Lagriveho to bylo jeho první vítězství v tomto závodě, Fabien Foret už tento pocit zažil podruhé a Grégory Leblanc dokonce popáté.

Se ztrátou devíti okruhů si dojeli pro stříbro piloti týmu Team April Moto Motors Events. Za řidítky Suzuki GSXR 1000 se startovním číslem 50 se střídali Francouz Gregg Black, Belgičan Grégory Fastré a Australan Alex Cudlin. Stupně vítězů dokompletoval japonský nováček tohoto závodu, ale jinak velmi zkušený tým F.C.C. TSR Honda (Kazuma Watanabe/Alan Techer/Damian Cudlin), který se dosud specializoval na domácí osmihodinový závod v Suzuce. „Bronzová“ Honda CBR 1000R Fire Blade se startovním číslem 5 na vítěze ztratila jedenáct okruhů.

Těsně pod stupněm vítězů skončil Team R2CL s motocyklem Suzuki (804 kol) a těsně za nimi loňští mistři světa, tedy tým SERT, který se o lepší výsledek připravil dvěma těžkými pády a následným zdržením v depu. O další dvě kola méně a celkové šesté místo si připsali vítězové kategorie „štoků“ SST a to TEAM 3ART YAM'AVENUE. Yamahu R1 slovenského týmu Maco Racing dovedla trojice Švýcar Gregory Junod, Francouz Anthony Dos Santos a Slovinec Marko Jerman na desáté příčce. Závod se zpočátku vyvíjel velice slibně i pro tým Penz13.com - BMW Motorrad Team, za který startuje náš reprezentant Lukáš Pešek a BMW se startovním číslem 13 ještě v úvodních nočních hodinách figurovalo na druhé pozici. Bohužel Kenny Foray havaroval a i když pád nebyl těžký, došlo k technickým problémům se zavěšením zadního kola, poškozením motoru a únikem oleje a i když byl motocykl dopraven do depa, tým skončil s najetými 229 okruhy a cílem závodu neprojel.

Lukáš Pešek na svém facebookovém profilu uvedl: "Skončili jsme předčasně...Každopádně já si budu pamatovat prvních šest hodin, kdy jsme jezdili pořád ma špici. Motorka fungovala výborně, gumy držely jak přilepeny, mechanici měnili gumy a doplňovali palivo jak nejrychleji uměli a moji týmový parťáci letěli od prvního kola neskutecné tempo. Hrozně nás to mrzí, protože všichni jsme do toho dali maximum, a chtěli jsme vyhrát, ale to jsou bohužel závody... Děkuji týmu Penz13 BMW Motorrad France, Pirelli, 4SR, Daytona, Xlite, Stratos auto, Rebuy stars a Vám všem fanouškům za úžasnou podporu."

Závažné problémy řešil i český tým IVR BMW Motorrad CSEU s Janezem Prosenikem, Martinem Choyem a Rolandem Reschem, který kvůli zranění Prosenika dojížděl závod pouze se dvěma závodníky, další technické problémy řešil i v závěru závodu a přesto při svojí premiéře figuruje na 44. pozici s 618 okruhy.

Celkové výsledky 24H Moto Le Mans

24HMotos16_Final.pdf

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist