Ondra Ježek: Osm bodů za osmé místo

Nejlepšího umístění ze všech českých závodníků dosáhl během superbikového brněnského závodního víkendu domácí jezdec Ondra Ježek, který v kubatuře FIM Superstock 1000 dojel na 8. místě.

Zatím největší příděl letošních bodů do světového poháru FIM Superstock 1000 si veze Ondra Ježek z domácího podniku, který se konal o uplynulém víkendu na Masarykově okruhu v rámci mistrovství světa superbiků.

Ondra i celý tým SK Energy Racing tým se chtěl v Brně před domácími fanoušky ukázat v nejlepším světle. Tým zde v květnu úspěšně absolvoval jeden ze závodů Alpe Adria šampionátu a toto chtěl zúročit při červencovém závodě poháru FIM Superstock 1000.

Ondra šel do toho naplno již od pátečního volného tréninku (5.místo). V odpolední 1.kvalifikaci si vyjel prozatímní první řadu 3.místem. V sobotu ráno byl čtvrtý. S cílem zajistit si start z první řady nastoupil do závěrečné druhé kvalifikace, která byla vzhledem ke zpožděnému Super Pole posunuta až na sedmou hodinu večerní! Ondra svůj páteční čas zlepšil na hodnotu 2.04.29 ale i tak to stačilo „pouze“ na šesté místo.
Nedělní warm-up byl na mokru ale Ondra druhým místem potvrdil, že mu mokrá trať nedělá problém. Před startem litrových stocků se opět spustil silný déšť, tra´t byla pod vodou. Start se Ondrovi podařil. V jeho podání poněkud opatrnější první kolo jej odsunulo na osmou pozici. Avšak záhy se začal opět drát kupředu. Dvě kola před cílem měl „nadostřel“ čtvrtého Švéda Bergmana.
Ovšem větší nebezpečí se řítilo zezadu. Brit Brown přiletěl jak velká voda, Ondru předjel a rázem se vytvořila skupina bojující o 4.-9.místo. Brown však pokračoval neohroženě v ostrém tempu a Ondra zápolil s Mc Faddenem, Masseiem a Bergmanem o páté místo. V této skupině nakonec dojel na třetím pozici, což znamenalo celkové osmé místo v závodě, jenž suverénním způsobem start-cíl vyhrál Australan Staring. Ondrovi týmoví kolegové skončili na 16. (Bussolotti) resp. 21.(Svitok) místě.
Ondřej Ježek (kvalifikace: 6. místo, závod: 8. místo): „Celý brněnský víkend můžu hodnotit kladně. Všechny tréninky jsem jezdil na špici a po dlouhé době jsem pronikl zpátky do nejlepší desítky. Samozřejmě, že mé ambice byly vyšší než osmé místo. Nicméně na vodě je to vždy loterie, kde hranice mezi jízdou a pádem je velice malá. Start jsem měl perfektní, ale vzhledem k velkému množství vody na trati jsem první dvě kola jel s rezervou. Propadl jsem se na osmé místo a poté začal ztrátu dohánět. Propracoval jsem se na páté místo a dojížděl čtvrtého Bergmana. Bohužel se mi nepodařilo setřást jezdce jedoucí za mnou. V posledním kole se přede mě dostali a už jsem nedokázal na jejich útok zareagovat. Jelo se na vodě opravdu velmi rychle, což dokazují i časy na kolo.

Chtěl bych poděkovat celému týmu SK Energy Racing za jeho práci po celý víkend. Motocykl Ducati fungoval perfektně. Zároveň chci poděkovat také všem svým fanouškům, kteří jako každý rok vytvořili skvělou atmosféru. Věřím, že i ve čtyřech zbývajících závodech do konce sezóny udělám dobré výsledky.“


Příští závod světového poháru FIM Superstock 1000 hostí anglický Silverstone od 3.-5.srpna 2012.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist