V Assenu jel Vostatek poprvé, výkon hodnotí pozitivně

O víkendu se jelo Mistrovství světa superbiků v holandském Assenu. V kategorii Supersportů měl na této trati premiéru i český jezdec Ondřej Vostatek (Yamaha). Po celý víkend byl Ondřej v kontaktu s první patnáctkou. V prvním závodě Ondru zastavila technika, ve druhém pak po velké ztrátě, kvůli pádu soupeřů, vybojoval osmnácté místo.

Od pátku Ondřej pracoval s týmem na nastavení motocyklu, snažil se naučit novou trať, na které ještě nikdy nejel. Společně s Lukášem Peškem opět ladili ideální stopu a místa pro předjíždění. Postupně se mu dařilo v každé jízdě zlepšovat svůj zajetý čas. V sobotní kvalifikaci se mu v první části dařilo podle plánu. Do druhé části kvalifikace se rozhodl tým pro změnu směsi pneumatik. Ondrovi tento typ pneumatik moc nesedl a obsadil čtyřiadvacátou pozici. To mu ale pomohlo při volbě typu směsi pneumatik pro závod.

V prvním závodě Ondřej dobře odstartoval a od začátku se snažil vybojovat lepší pozici. Ve třetím kole ale došlo v deváté zatáčce k poruše motoru a úniku oleje. Ondřej tak musel hned v úvodu ze závodu odstoupit. Ve druhém závodě se mu také podařilo dobře odstartovat a v první zatáčce se posunul několik míst dopředu. Následně došlo ke kontaktu dvou jezdců, kteří havarovali přímo před Ondřejem. Ondra musel vyjet mimo trať a propadl se až na konec závodního pole. Zahájil stíhací jízdu a postupně se probojoval až na devatenáctou pozici. Na dalšího soupeře měl ztrátu tří sekund, kterou se mu podařilo tři kola do konce závodu stáhnout. Do konce závodu tak bojoval o sedmnácté místo, o které nakonec Ondřej přišel rozdílem pouhé 0,1 vteřiny. V cíli závodu byl osmnáctý.

Průběh závodů v Assenu hodnotil Ondřej Vostatek slovy: „Přestože jsme měli smůlu v prvním závodě, hodnotím tento víkend pozitivně. Jel jsem na této trati poprvé a myslím, že jsme se zase posunuli o kousek dál. Nejen v technice, ale myslím, že i já jsem se dokázal zlepšit. Na motocyklu jsem se cítil dobře. Opět bych rád poděkoval týmu za společnou práci, a Lukášovi za rady, které mi jsou velkým přínosem.“

Lukáš Pešek k Assenu dodal: „Myslím, že to byl povedený víkend. Ondra se s novou tratí popasoval dobře a během víkendu se neustále zlepšoval. Byli jsme v kontaktu s Top15. Škoda závady v prvním závodě, ale tohle se v motorsportu prostě stává. Ve druhém závodě za mě velká spokojenost. Ondra dokázal zajíždět konstantní časy na kolo, které jela i skupina o desáté místo. Takže víme, na čem ještě musíme zapracovat a jedeme dál. Sezona je dlouhá.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist