Supersporty před rozhodnutím

Brit Chaz Davies se může stát v neděli mistrem světa, ohrozit ho může pouze Salom a Parkes dobře ví, že o titulu vicemistra rozhodnou tyto tři závěrečné závody.

Situace v supersportovém šampionátu je před Imolou celkem jasná, Chaz Davies má dostačující bodový nákok 59 bodů na Saloma a 60 na Foreta. Pokud by se Španělovi nebo Francouzovi podařilo vyhrát, stačí Britovi jakékoliv podium a bude slavit svůj doposavadní největší sportovní úspěch. Pro skromného britského jezdce Daviese tak může být nedělní odpoledne zaslouženou odměnou za doposud nepříliš šťastnou motocyklovou kariérou. Když začínal Chaz Davies ve světovém šampionátu silničních motocyklů GP ve stopětadvacítkách v roce 2002, tak spolu se svým největším kamarádem Caseym Stonerem spávali v jedné dodávce. A když bylo hrozné horko, tak nechali otevřené zadní dveře a zaparkovali ji zadní částí k plotu, aby je nikdo neokradl. Pak se cesty obou kamarádů rozešly, zatímco Stoner vystoupil na motocyklový Olymp, tak Davies se "protloukal" různými šampionáty, AMA nevyjímaje. Spolu pak pouze trénují v zimě, tedy v australském létě, kdy jezdí hodně na MTB biku.
Celkem sedmkrát stál letos Chaz Davies na podiu, a to z devíti možných případů. Začátkem ledna jsem o něm napsal článek "Největší papírový favorit", neboť vloni dokončil šampionát na místě čtvrtém a suverenní trio loňského šampionátu Sofuoglu, Laverty a Lasczorz odešlo do jiných seriálů, respektive kubatur. Samozřejmě, že velkou zásluhu kromě jezdce samotného má na jeho úspěších prozíravost šéfa týmu ParkinGO Giuliana Rovelliho, který těsně před prvními testy v Portimao vyměnil loňské motocykly Triumph Daytona 675 za - v jedné německé dílně odložené mistrovské - Yamahy YZF-R6. 

"Hrozně se těším na tento víkend, může být pro mě hodně velký. Celou sezónu jsem jezdil hodně tvrdě a podařilo se mně vypracovat hodně velký náskok, takže nyní necítím žádný tlak. Doufám, že Imolu opustím s titulem v kapse. Mám rád Imolu, ačkoliv jsem zde neměl minulý rok vůbec štěstí, když už jsem sahal po vítězství, tak mě zradil motocykl a já nedojel ani na podium (v posledním kole totiž spadli oba vedoucí jezdci Eugene Laverty a Kenan Sofuoglu-pozn. Bosso)."

"Snad to bude tentokráte všechno v pořádku. Ale je to racing, může se stát všechno", říká Chaz Davies, který měl startovat v příštím roce v superbicích za současný tým ParkinGO a který měl převzít současné tovární Yamahy jako týmový spolujezdec Marca Melandriho. Po odmítnutí tohoto týmu od evropského manažera Yamahy je další závodní osud Daviese na rok 2012 hodně nejistý.
Jistě, se ztrátou 59 bodů, když je ve hře pouhých 75 možných bodů, jsou šance Davida Saloma hodně malé. Španělovi ale hrozí nebezpečí i ze zadu, na titul vicemistra si dělají zálusk i další jezdci, neboť mezi druhým a šestým jezdcem je rozdíl pouhých 23 bodů.

Salom si je ale jist, že zažije v Imole s motocyklem Kawasaki ZX-6R velmi dobrý závodní víkend: "Test v Misanu byl velmi dobrý a jezdili jsme rychleji než o závodním víkendu. Udělali jsme několik změn na podvozku a také na geometrii. Máme ale k dispozici nový motor a ten je rychlejší. Imola je rychlý okruh a budeme potřebovat dostatečný speed. Jinak okruh je samé nahoru a dolu a má hodně nerovností. Našemu motocyklu by ale měl vyhovovat, ostatně na takových tratích jsme testovali".
Už dvakrát byl Broc Parkes supersportovým vicemistrem světa - 2004 a 2007. Má celkově na svém kontě 27 podiových umístění a šest vítězných závodů. Ovšem ten rozhodující skok se mu ještě nepodařil. Po závodě v Misanu vedl sice Australan tabulku MS, ale dvě nuly po sobě - Aragon a Brno - a pouze šesté a sedmé místo v Silverstone a na Nürburgringu, ho vrátili do "šedé reality". 

V současné době ztrácí Parkes na Daviese 67 bodů. Jistě, dohnat tuto ztrátu není sice nemožné, ale je to čistá teorie: "Opravdu se těším na poslední tři závody, protože ty budou rozhodovat. Měly by zároveň vyhovovat i našemu motocyklu Kawasaki ZX-6R. Test v Misanu byl hodně pozitivní a jezdili jsme časy lepší, než při závodě samotném. To znamená, že děláme během sezóny další pokroky s motocyklem", říká 29-letý jezdec, který ale stojí na příští rok před nejistou budoucností. Jeho současný tým přestupuje do kubatury superbiků a tam na něho místo nezbude. Jednu superbikovou tovární Kawasaki bude určitě vodit Joan Lascorz, o druhém jezdci sice ještě není rozhodnuto, ale Parkes to rozhdodně nebude, to je celkem jisté.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist