Pět závodů - pět různých vítězů

Letošní supersportová sezóna má za sebou pět závodů, a v nich vyhrálo celkem pět různých jezdců. Je to po roce 1999 největší druhý počet v 15-ti leté historii supersportového šampionátu.

Příští závodní víkend v USA na okruhu Miller Motorsports Park pojedou pouze Superbike, což je určitě škoda, neboť kubatura Supersport nám letos nabídla v prvních pěti odjetých závodech velmi napínavé souboje a pět různých vítězů!
             
Zajímavé z českého pohledu je, že o dvě vítězství se postaraly české týmy Kawasaki Intermoto Step z Hradce Králové a pražský tým ProRace Honda.

     

V sezóně 2012 tedy postupně vyhráli Kenan Sofuoglu (Kawasaki DeltaFin Lorenzini, Phillip Island), Fabien Foret (Kawasaki Intermoto Step, Imola), Lorenzo Lanzi (ProRace Honda, Assen), Jules Cluzel (PTR Honda, Monza) a Sam Lowes (Bogdanka PTR Honda, Donington Park). Tedy prvních pět závodů a pět různých vítězů.
Pokud se ale podíváme do historie šampionátu Supersport, o které které píše hodně podrobně třeba tento článek, tak zjistíme, že to ale není rekord. Ten pochází z roku 1999, kdy se v prvních 7 závodech vystřídalo na nejvyšším stupni celkem 7 různých vítězů. Byli to Iain MacPherson (Kawasaki Factory, Kyalami), James Whitham (Yamaha Belgarda, Donington Park), Jorg Teuchert (Yamaha Motor Deutschland, Albacete), Wilco Zeelenberg (Dee Cee Jeans Yamaha, Monza), Piergiorgio Bontempi (Yamaha Belgarda, Nurburgring), Ruben Xaus (Dee Cee Jeans Yamaha, Misano) a  Stephane Chambon (Alstare Suzuki, Laguna Seca), přičemž mistrem světa se tehdy stal právě posledně jmenovaný Stéphane Chambon. Ten vyhrál celkem suverénně, když na konci sezóny měl náskok 23 bodů na druhého Iaina MacPhersona s Kawasaki a bronz získal Piergiorgio Bontempi na Yamaze. Z 11 závodů vyhrál třikrát MacPherson, dvakrát Chambon stejně jako Němec Teuchert (celkově 4.). Jedno vítězství si připsali Bontempi, Xaus (5.) a Zeellenberg (9.).
Vítěz z Donington Park Sam Lowes získal na své domácí trati své první historické vítězství v šampionátu kubatury Supersport, a to ho posunulo na druhé místo v průběžné klasifikaci o pouhých 5 bodů za lídrem šampionátu Kenanem Sofuoglem.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist