Parkes: Život na obou polovinách zeměkoule

Broc Parkes si užívá život v Andoře, ale po skončení motocyklové kariéry se chce vrátit do Austrálie.

Australský supersportový jezdec Broc Parkes je neustále v životní fázi, která mu přináší řadu změn. Po své svatbě a narození prvního dítěte v roce 2009 čeká nyní jeho žena v lednu 2012 dítě druhé. To samozřejmě nepatrně ovlivňuje i jeho závodění.

"Můj tým má ale plné pochopení pro mou situaci, a to mně pomáhá", říká 29-letý jezdec továrního týmu Kawasaki v supersportech: "Předtím, než jsme se stali rodiči, tak jsme vedli dva životy, jeden v Andoře a druhý v Austrálii. Nyní se ale vše odehrává zde v Andoře a zůstaneme tu i přes zimu. Pokud by nám ale přece jen byla zima, tak se pojedeme ohřát do Barcelony".
Přes obrovské rozdíly proti své domovině se Parkesovi v zemi ležící mezi Španělskem a Francií opravdu zalíbilo: "Potřebuji základnu v Evropě a když jsem poprvé přijel do Andorry, tak už jsem vůbec nechtěl pryč. Hory jsou neuvěřitelně velké, životní styl je ohromně relaxní. Tady je člověk schopen se úplně odreagovat, je to prostě takový malý kousek světa. Mám zde vše co potřebuji: tedy vlastního specialistu na stravování, maséra a kamarády s kterými mohu trénovat", říká velký obdivovatel cyklistiky. 
A jak ukazují fota z Andorry, tak se z Parkese stal opravdu náruživý cyklista: "Začal jsem s cyklistikou teprve v minulém roce. Díky cyklistice jsem se nyní stal silným i psychicky, neboť cyklistika je hodně tvrdý sport. Jak vyjedu na kole, tak nevím kdy přestat. Poslední rok jsem trénoval opravdu hodně. Zde v Andoře je perfektní prostředí pro kolo, je zde hodně kopců a většinou i velmi dobré počasí. Vlastně sedím pořád na kole.", říká čtvrtý jezdec tabulky MS supersportů. 
Ovšem po ukončení své závodní kariéry se chce Parkes se svou rodinou vrátit nazpět směrem «Down Under», neboť doma je doma: "Jistě, jsme v Evropě šťastni, a já jsem rád, že zde mohu závodit na motocyklu a doufám, že to ještě několik let vydrží. Nyní to mám ke svému týmu do Španělska opravdu blízko, což je skvělé. Jakmile se ale jednou dostaví konec mé kariéry, tak se chci vrátit nazpět do Austrálie", říká dále Parkes.

Broc Parkes začal loňskou sezónu v superbicích za tým ECHO CRS Honda a svůj poslední závod, kdy získal světové body v této kubatuře, jel u nás v Brně a skončil 13. Následovalo bezbodové Silverstone a krize s italským týmem Hondy vyvrcholila. A když během letní přestávky dostal telefonát z továrního týmu Provec Kawasaki a mohl se vrátit do supersportů, odkud má i doposud největší životní úspěch - titul vicemistra světa 2007, tak vůbec neváhal. Pomohlo mu k tomu zranění Joana Lascorze, kterého v sedle motocyklu Kawasaki na poslední tři závody sezóny 2011 vystřídal.
Hned na úvod skončil na Nürburingu s motocyklem Kawasaki třetí a jelikož přidal ještě čtvrté místo v následující Imole, tak bylo zároveň rozhodnuto o jeho závodění v sezóně letošní. V továrním týmu Kawasaki Provec-Motocard.com vyhrál letos v Misanu a získal také pódia doma na Phillip Islandu a potom v Assenu. Ačkoliv je titul mistra světa pro letošní rok zřejmě už pro Broca ztracený - když ztrácí na lídra šampionátu Daviese 67 bodů - tak si tento "klokan" brousí stále ještě zuby na titul vicemistra, neboť na týmového kolegu Luise Saloma na druhém místě má minimální bodový odstup, 8 bodíků.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist