Závěr sezony International Sidecar Trophy v Oscherslebenu

Uplynulý víkend se do Oscherslebenu opět sjelo mnoho sidecárových posádek, aby ukončily letošní sezónu. Poslední závod letošní sezóny se bohužel musel obejít bez českého zastoupení. Početné zastoupení měly posádky z Finska, Norska a Švédska z čehož sedm posádek se tohoto šampionátu zúčastnilo vůbec poprvé.

Stejně jako v Čechách byla předpověď na víkend špatná. Větru, deště a zimy se ale nikdo nelekl a přejímkami prošlo všech 27 přihlášených posádek. Sobota začala překvapivě za sluníčka a hosté ze Skandinávie ve volném tréninku ukázali, že jezdit umí a nebudou chtít hrát druhé housle. V průběhu dne předpověď dala za své a nad Motorsport arénou se stáhly mračna. Obě kvalifikace se tak jely na mokru. Finská posádka Artiola-Arokivi, s prvním letošním startem v tomto šampionátu, kvalifikaci vyhrála i za těchto nepříznivých podmínek a postavila se na pole position. Na druhém místě se objevili nováčci ze Švédska Dombernowsky-Rekola a třetí byli Knapton-Roick.

První nedělní závod se jel na mokru a na nejvyšší stupeň v kategorii F1 se postavila finská posádka Artiola-Arokivi. Slovo postavila, je řečeno obrazně, protože řidič této sidecary Artiola je vozíčkář. O to větší uznání a aplaus byl při předávání pohárů. Druhá skončila švédská posádka Dombernowsky-Rekola a třetí byli pravidelní účastníci Belgičan Baert - Němka Mahl. Ronja Mahl si tak nadělila krásný dárek ke svým pátečním narozeninám. V kategorii F2 nejvyšší příčka patřila dvojici Nor Johnson - Švéd Ellwood, druzí byli Brit Knapton - Němec Roick a třetí stupínek patřil otci a synu z Německa Kirst-Kirst.

Druhý, a také poslední, závod letošní sezony byl podstatně rychlejší, protože se už jelo na suchu. Nejrychlejší byl opět tým z Finska Artiola-Arokivi s maximem na kolo 1:41. Druhá skončila švédská posádka Axelsson-Lundrall a třetí Němci Lingen-Bosch. F2-jky vyhráli Němci Wirth-Uhlig, druzí byli opět Brit Knapton - Němec Roick a body za třetí místo si připsali Němci Damaschke-Sabaschus.

A nyní k celkovému hodnocení letošního šampionátu Int. Sidecar Trophy. Sedm závodních víkendů z toho dva na českém území, účastníci z dvanácti států, šestnáct bodujících posádek jak v kategorii F1 do 1000 cmm, tak v kategorii F2 do 600 cmm.

Vítězové kategorie F1 šampionátu Int. Sidecar Trophy:

1 – Robert van Kampen - Jarno Bouius (248 bodů)
2 – Thomas a. Lundberg - Mikael Andersson (222 bodů)
3 – Felix Bereuter - Valentin Marklin (215 bodů)

Vítězové kategorie F2 šampionátu Int. Sidecar Trophy:

1 – Ken Knapton - Enrico Roick (291,5 bodů)
2 – Enrico Wirth - Ronny Uhlig (260 bodů)
3 – Martin Schaffter - Gabriel Graber (198 bodů)

Český tým Miroslav MedekKateřinou Rozenekovou skončil na krásném 8. místě. Miroslav Medek se tímto umístěním o stupínek polepšil oproti loňskému roku. Nováček Petr FišarOndřejem Kopeckým se umístili na příčce 11. Letošní sezóna nebyla ani pro jeden tým růžová, když Miroslava Medka ve druhé polovině sezóny provázely technické problémy a druhá česká posádky musela ukončit sezónu po čtvrtém dílu šampionátu v Mostě pro zranění Ondřeje Kopeckého. Pevně věříme, že si smůlu vybrali letos a v nadcházející sezóně 2018 jim bude přát více štěstí.

Kompletní výsledky Int. Sidecar Trophy z Oscherslebenu - ZDE

Informace o redaktorovi

Marta Kopecká - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist