Sezonu IDM sidekár uzavřel závodní víkend na Hockenheimu

Poslední podnik IDM zavítal ve dnech 27. - 29. září na okruh, jehož historie se začala psát v roce 1932, a to na Hockenheim. Dnes je jeho podoba zcela jiná, ale velká historie na vás dýchne, jakmile vstoupíte mezi rozsáhlé tribuny, které část tohoto okruhu lemují.

Velké finále IDM, jak bylo avizováno, přilákalo na tribuny tisíce diváků o to i přes přímé televizní přenosy. Plné depo závodníků a doprovodného programu bavilo diváky stejně jako napínavé závody.

V sidekárové kategorii do 600 ccm bylo o mistrovi jasno již před posledním dvojzávodem. Stali se jimi několikanásobní mistři světa a vítězové TT Tim Reeves a Mark Wilkes z týmu Berlin Express. O další postavení se však v posledních závodech tvrdě bojovalo. Minimální rozdíly byly rovněž v kategorii 1000 ccm, kdy na titul mohly dosáhnout hned tři posádky, tým Roscher-Burkard-Penz13, Hirschi´s Sense a Smitsracing #12.

Páteční tréninky provázelo deštivé počasí a tak o postavení na startovním roštu rozhodla až suchá sobotní kvalifikace. První místa obsadily posádky startující se šestistovkami. Rovněž, ale musíme říct, že se jedná o posádky, které patří i mezi nejrychlejší v MS. Když první pole position této sezóny si vyjela švýcarská posádka Schlosser - Fries. Za nimi skončili finové Päivärinta - Veräväinen a první řadu uzavírali Reeves - Wilkes. Na start se postavilo celkem 26 posádek a posádka Markus Schwegler a český zástupce Ondřej Kopecký startovali z 19 místa.

První závod toho víkendu startoval v sobotu v podvečerních hodinách a bohužel smolně začal pro vítěze kvalifikace, kteří museli zajet do boxů pro poruchu spojky hned v prvním kole. Se stejnou poruchou bohužel skončil i Markus s Ondřejem. O další pozice se tvrdě bojovalo a zajímavé bylo sledovat rozdílné styly mezi sidecary s motory 1000ccm a 600ccm. Konečné pořadí v cíli bylo následující. V kategorii do 600 ccm stupně obsadili Reeves – Wilkes, Päivärinta – Veräväinen a Pärm – Lipstok. Kategorii do 1000 ccm ovládli Nussbaum – Hirschi, Smits – Verbrugge a Roscher – Burkard.

Nedělní program, a tím i letošní sezónu IDM, uzavíral druhý závod Sidecár. Ten udržel v napětí všechny diváky, kteří vydrželi na tribunách a hlavně souboj doposud neporažených Tima Reevse s Markusem Schlosserem je zvedal ze sedadel. To jak náročný sport to je pro spolujezdce se ukázalo hned dvakrát a to u posádek od kterých to nikdo nečekal. V prvním kole sidekáru opustil fin Jussi Veräväinen, když v tu chvíli bojovali o třetí pozici a o pár kol později si tvrdost asfaltu vyzkoušel i švýcar Marcel Fries, když vypadl v souboji o vítězství. Naštěstí se nikomu nic nestalo a obě posádky dokončily závod. V kategorie do 600 ccm si dvanáctý triumf odnesli Tim Reeves – Mark Wilkes a stali se tak letos neporaženým týmem IDM. Druzí celkově skončili Markus Schlosser – Marcel Fries a třetí Jakob Rutz – Björn Bosch. To kategorie do 1000ccm poznalo letos hned několik vítězů a ne jinak tomu bylo i během tohoto víkendu, když si místa na stupních prohodily posádky ze sobotního závodu. O mistrovi v kategorii do 1000 ccm rozhodl poslední závod ve prospěch Andreas Nussbaum – Manuel Hirschi, kteří se stali mistři IDM, druzí byli Mike Roscher – Anna Burkard a třetí Andreas Nussbaum – Manuel Hirschi.

Informace o redaktorovi

Marta Kopecká - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist