Rozhovor s Markétou Janákovou

Markéta Janáková nastoupila ve španělské Valencii k prvnímu závodu Suzuki GSX-R Cupu, a to byla i příležitost pro krátký rozhovor s naší nejrychlejší ženou současnosti.

Jak vzniklo tvé angažmá u německé Suzuki?
Vzniklo to již v loňském roce, kdy jsme měli problémy s Yamahou, s mým loňským týmem. Přišel k nám pan Poenzgen ze Suzuki, jestli bych nechtěla pro ně jezdit. Od té doby s ním spolupracujeme.
Jaké šampionáty tedy budeš jezdit?
Naše dohoda je pro Suzuki GSX-R Cup, kde pojedu na sedmsetpadesátce, pak na šestistovce pojedu německé IDM ve třídě supersport.
Jak tedy probíhala tvá zimní příprava?
Bylo to hodně testů. Před sezónou jsem nikdy tak hodně netestovala. Testovalo se v Cartageně, na Hockenheimu, na Pannonii a nakonec v Barceloně. Najezdila jsem strašně moc kilometrů a tak jsem spokojená.
Kladou na tebe Němci nějaké požadavky, dali jste si cíle?
Letos ne, jen chtějí, aby bylo vidět postupné zlepšení. Abych se dokázala dobře koncentrovat, aby se vždy dobře odvedla požadovaná práce. Žádné požadavky na výsledky ovšem nejsou.
Během zimy si jezdila také v Austrálii, co to bylo za akci?
Bylo to testování nových modelů Suzuki pro novináře. Já jsem tam letěla s německými novináři a s německým zástupcem Suzuki. Měla jsem tam jezdit, ale bohužel jsem se na motorku posadila tak maximálně na dvacet minut. Bylo to hrozný, dostala jsem totiž horečky, měla jsem puchejře i na obličeji.
Vraťme se ke GSX-R Cupu. Je po kvalifikacích, jak si spokojená?
No nejsem vůbec spokojená, protože motorka na první kvalifikaci měla nějaké problémy s motorem. Strašně to vibrovalo. Přidal se k tomu problém s podvozkem i převodem. Do druhé kvalifikace jsme to změnili, vyměnila jsem celou motorku. Zmizelo vibrování, jinak to bylo stejný. Nebylo to nic moc. I když jsem vteřinu zrychlila, stejně nejsem spokojená.
Jaké si tedy dáváš cíle do závodu?
Člověk má mít vždy cíle. Já bych chtěla dojet na body, ale hlavně zrychlit ještě dál svoje časy. Chtěla bych dobrý výsledek. Když jsme testovali v Barceloně, tak jsem na sériový motorce jela daleko líp než na téhle závodní./poznámka - v nedělním závodě získala Markéta tři body/
Němci nebo naši, já tohle nevím, zrušili závod GSX-R Cupu v Brně. Uvidí tě tedy česká veřejnost někdy v této sezóně doma?
Ten závod zrušili Japonci, protože česká Suzuki nejede v tomhle cupu a tak se jim nechtělo ten závod u nás pořádat. Bylo to tedy zrušeno ze strany Japonců. No ale k otázce. Já nevím jestli mě uvidí, ale určitě bych doma chtěla jet. Třeba na divokou kartu v Brně ve štokách, nebo něco podobného. Asi to ovšem nevyjde, protože zrovna máme německý mistrák, kde jedu supersporty. Takže se uvidí, jestli je ukecáme nebo ne. Kalendář mi letos nevychází tak, abych mohla doma jet. Jeden závod tam sice někde vychází a tak bych se o něj pokusila.
Takže ti děkuji za rozhovor a hodně štěstí do sezóny.
I já děkuju, štěstí budu potřebovat, chci dobrým výsledkem poděkovat týmu Heron Racing, s jehož pomocí jedu u německé Suzuki. Chtěla bych také poděkovat zejména firmám Kovos Kohoutov a Kovostar, které mi dali šanci absolvovat tuto sezónu.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist