První závod vyhrál Holanďan Bendsneyder, Gbelec nebodoval

První závod víkendu v Assenu jeli jezdci pohárové soutěže mladých a talentovaných závodníků Red Bull Rookies Cup. Bitva o vítězství byla pouze mezi dvěma závodníky a k radosti všech domácích příznivců byl jedním z nich domácí jezdec a zároveň lídr průběžného hodnocení Bo Bendsneyder. Holanďan bojoval až do konce s Italem Fabiem Di Giannantoniem, jehož překonal rozdílem třiaosmdesáti tisícin. Pro českého závodníka Martina Gbelece závod skončil předčasně v posledním kole, takže nezískal ani jeden bod.

Šestnáctiletý Holanďan Bo Bendsneyder do závodu startoval z pole position a po dvou triumfech z Jerezu, kterých docílil v květnovém úvodním kole seriálu, byl připraven vyhrát stylem start-cíl také první závod v domácím prostředí Assenu. To mu tak docela nevyšlo, protože musel po celou dobu bojovat s šestnáctiletým Italem Fabiem Di Giannantoniem. Ital mu nic nedaroval a do poslední zatáčky nebylo jasné, kdo dnes vyhraje.

Na špici závodního pole to bylo pouze o dvojici Bo Bendsneyder a Fabio Di Giannantonio. Oba si vytvořili náskok, který v cíli představoval téměř dvanáct sekund. Závod nakonec vyhrál Holanďan, když v posledních metrech za sebou udržel svého italského soupeře. Třetí projel cílem osamocený Španěl Oscar Gutierrez.

K roztržení vedoucí skupiny došlo ve čtvrtém kole závodu, když ošklivě havaroval Australan Olly Simpson. Sedmnáctiletý závodník dostal highsider, spadl na zem a do jeho motocyklu ještě narazil jeden z domácích Robert Schotman. Holanďan z nehody vyvázl nezraněn, ale Australan má vykloubené rameno. Nicméně to ještě dopadlo dobře, protože se všichni stačili ležícímu jezdci vyhnout.

„Dával jsem do toho maximum hned od začátku,“ prozradil v cíli závodu Bo Bendsneyder. „Nechtěl jsem to nechat až na konec závodu a snažil se ostatním ujet, ale Fabio jel naprosto skvěle. Pak jsem udělal jen jednu chybu, ale to stačilo, aby byl okamžitě těsně za mnou. Pak to bylo poslední kolo, do něhož jsem vložil co ve mně bylo a naštěstí vyhrál.“

Český závodník Martin Gbelec startoval do závodu čtrnáctý. V úvodu ztratil a cestu vzhůru začínal z nebodovaných pozic. V průběhu klání ale získával jednu pozici za druhou a v posledním kole už bojoval o desáté místo. Závod nakonec nedokončil, takže zůstal bez bodu. V sobotu má ale druhý pokus, protože to má Red Bull Rookies Cup na programu čtvrtý závod sezony s termínem startu v 15:30 hodin.

Red Bull Rookies Cup – Závod (1)
Pátek, 26.června 2015 – Assen, Nizozemsko
race1_classification.PDF

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist