Lepší návrat si přát ani nešlo, říká Filip Salač

V italském Misanu proběhl na okruhu Marca Simonceliho předposlední závodní víkend seriálu Red Bull MotoGP Rookies cupu. Pro Filipa Salače to byla nejedna premiéra. Na startovní rošt se vrátil po vynechání celkem osmi závodů, kdy ho po operaci stehenní kosti čekala dlouhá rekonvalescence.

Filip Salač chtěl zpátky už při srpnovém domácím závodě na Masarykově okruhu v Brně, bohužel byl vzhledem k silným bolestem nucen ze závodů odstoupit. Hned poté ho čekala rehabilitace a Filip se mohl začít připravovat i fyzicky za pomoci trenérů pana Heiníka a Lahody.

Začátkem září začal Filip také nově navštěvovat Střední odborné učiliště strojírenské Škoda a.s., kde se dostal na jeho vybraný maturitní obor. Rádi bychom i touto cestou poděkovali nejen třídnímu učiteli panu Čubanovi a řediteli školy panu Slabihoudkovi, ale i všem ostatním zaměstnancům za podporu a pochopení, protože prozatím toho času ve škole moc nepobude.

Páteční dva volné tréninky v Misanu Filip využil k najetí potřebných kilometrů. Začal se tak postupně dostávat do tempa, když je zakončil na pátém a třetím místě. Jako obvykle ještě tentýž den, v pozdním odpoledni, jezdci odjeli kvalifikaci, kde si Filip zajel pro šestý nejrychlejší čas.

Sobotní závod odstartovali v 16:30 hodin a byl vypsán na celkem sedmnáct kol. Filip sice dobře odstartoval, ale drobná chyba v řazení rychlostního stupně do první zatáčky ho odsunula na jedenácté místo. Postupně se ale začal dostávat zpátky na přední pozice.

Ze čtvrtého místa se ještě snažil dotáhnout první tříčlennou skupinku jezdců, ale zhruba v polovině závodu začal cítit větší bolest v noze. Poté ho další chyba stála jednu pozici. Na pódiová umístění už nemohl pomýšlet. Trať o délce 4226 metrů je velice těžká na brzdy a její celková náročnost se projevila i na Filipově fyzičce. Snažil se ještě držet tempo s jezdcem před ním, ale bohužel už nezvládl zaútočit a cílovou čárou tak projel v jeho těsném závěsu na pátém místě.

Víkend v Misanu Filip Salač komentoval slovy: „Na tento závodní víkend jsem se obzvlášť těšil, i když jsem věděl, že to bude i hodně psychicky náročné. Měl jsem možnost na Moto3 zatrénovat týden před závodem, takže jsem věděl, že rychlost získávám zpátky, ale přeci jen toto bylo něco jiného. Byl jsem dost nervózní, ale hned po prvním tréninku s pátým časem jsem nabral trochu jistoty. To bylo vidět ve druhém volném, kde jsem zajel třetí nejrychlejší čas. Už před kvalifikací jsem ale tušil, že bude problém udržet tempo po celou dobu závodu.“

„V sobotu jsem byl ještě v Medical centru, kde mi dělali kontrolní rentgen a dostal jsem prášek na bolest. Ten jsem si vzal zhruba dvacet minut před startem. Cítil jsem se dobře a snažil se držet tempo s prvními. Bohužel asi v půlce závodu jsem se začal cítit unaveny a víc jsem vnímal bolest. Dojel jsem ze všech sil pátý a pro tentokrát jsme měli opravdovou radost.“

„Lepší návrat jsem si snad přát ani nemohl, i když do toho úplného uzdravení to bude ještě nějakou chvíli trvat. Sice ještě nemůžu běhat a dělat podobné cviky na vytrvalost, ale nejlepší trénink bude zase další závodní víkend, který je už tento týden.“

„Opravdu bych moc rád poděkoval rodičům, mechanikům, všem z Red Bull MotoGP Rookies cupu, sponzorům, trenérům, fanouškům a samozřejmě všem, co mě podporovali,“ dodal Filip Salač.

Nyní už Filipa společně se svým týmem Montáže Brož Racing čeká přesun do španělského Jerezu, kde se tento víkend poprvé od červnového pádu zúčastní dvojzávodu mistrovství světa juniorů FIM CEV Repsol Moto3.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rozumbrada přispěl 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist