Rakušan Auinger je nadšen Čechem Hanikou

Český motocyklový talent Karel Hanika vtrhl do letošního Red Bull Cupu jako divá nespoutaná voda a po Silverstone má na svém kontě ze 6 odjetých závodů už 3 podiová umístění, přičemž první jeho vítězství je prý dle většiny odborníků doslova na spadnutí.

Gustl Auinger, pětinásobný vítěz závodů Grand Prix stopětadvacítek a nyni "Riding Coach" Red Bull Rookies Cupu je doslova nadšen českým jezdcem Karlem Hanikou (Pole position) v Silverstone. "V dosavadních šesti rocích seriálu Rookies Cupu jsme ještě neměli jezdce takového kalibru", mluví o Hanikovi nadšeně Rakušan Auinger a pokračuje: "Já osobně ho řadím mezi absolutní jezdecké výjímky".

Karel Hanika (16 let) skončil v Estorilu 2x na podiu, nyní v Silverstone si vybojoval Pole position a hned od prvního tréninku tvrdil muziku, ačkoliv byl v Silverstone vůbec poprvé.

"Mě fascinuje způsob, jakým je schopen řešit různé situace. V Portugalsku byl třeba Karel neoprávněně kritizován Němcem Altem, že zapříčinil jeho pád. Alt si myslel, že v díře, která ale vůbec žádná nebyla, mohl projet, bohužel ale spadl. Jinak Karel má neuvěřitelnou ctižádost. Potřebuje mít motocyykl a k dispozici závodní trať, pak je spokojen a má všechno co potřebuje", dodává Auinger.

Jistě, je určitě skvělé, že máme takového talenta, ale co dál s ním?
Zeptali jsme se proto Luboše Felgra, PR managera českého týmu MOTO FGR v seriálu Moto GP. Neuvažovali jste o jeho angažování?
"Samozřejmě, že je Karel Hanika velkým jezdeckým talentem, o to není pochyb. Pro letošní rok to ale nepřipadalo v úvahu kvůli jeho nízkému věku (v době Kataru neměl ještě 16 let - pozn. Bosso).

Dobře a co sezóna příští?
"Je to hodně složité, Karel Hanika jr. je asi obklopen špatnými lidmi. Úplně zapomněl na to, že nebýt v první řadě Karla Abrahama sr., který ho vytáhl z "ničeho" a financoval mu kompletně jeho první "velkou" sezónu (dle mých informací řádově přes 2 miliony českých korun-pozn. Bosso), tak by dodnes jezdil maximálně minibiky. Vloni jsme mu dali šanci my, získal za nás další titul mistra ČR a dnes se za námi nejde na závodech ani podívat a pozdravit, ostatně pana Abrahama také nezdraví."

Vraťmě se k otázce, co příští rok, byla by pro něho šance jet MS kubatury Moto3?
"Čech Hanika není Australan Sissis, kterému letos finacuje účast v Grand Prix firma Red Bull. Ovšem, pokud by se obklopil nějakým pořádným managementem, tak by to určitě stálo za úvahu. Musel by samozřejmě ale splnit i sponzorské peněžní povinnosti atd."

Teď tedy zabloudíme na hodně tenký led, v čem je rozdíl mezi Nizozemcem Iwemou a českým závodníkem, třeba imaginárním Pepou Novákem?
"Nás nyní čeká GP Nizozemí v Assenu, tam přijde 5 tisíc fanoušků Jaspera Iwemy, kteří se už dlouho připravují na vrchol domácí holandské sezóny, tedy včetně reklamních triček, transparentů a jiných potřebných záležitostí. Ale pokud pojede imaginární Pepa Novák v Brně, tak bych se sice hrozně rád pletl, ale nedokáži si něco takového ohledně propagace vůbec představit. Navíc před letošní sezónou žádný z českých jezdců na náš finanční limit nedosáhl. Pochybuji proto, že tomu bude v přštím roce jinakl"

Dobře Karel Hanika toto vše splní, jeho management se postará o všechny náležitosti spojené s nezbytnou image současného sportovce na světové úrovni, také sponzorské peníze budou OK, co by tedy ještě bránilo v jeho angažování ?
"Jeho otec by nesměl mít vstup do paddocku a pohybovat by se musel minimálně ve vzdálenosti 500 metrů od juniora", vložil se do našeho rozhovoru majitel týmu MOTO FGR pan Miroslav Felgr.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist