Karel Hanika už má nabídky z Grand Prix

Šampionát Red Bull Rookies Cup má nyní 6-týdenní přestávku, kterou lídr tohoto juniorského mistrovství světa Karel Hanika využije především k dohnání učebních restů na brněnském gymnasiu. Při předávání jezdeckých bot od protagonisty šampionátu Red Bull Rookies Cupu Karla Haniky v jedné brněnské "paluše" jsme se studenta gymnasia a dosavadního suveréna tohoto závodního seriálu zeptali i na některé aktuality.

Pohled na bodovou tabulku po dvou amerických a po dvou španělských jízdách je pro brněnského motocyklového talenta Karla Haniku velmi hřejivý: První místo a náskok 28 bodů na druhého v pořadí Španěla Martina. Navíc v těchto čtyřech odjetých závodech neskončil hůře než druhý, neudělal zatím ani jednu chybu, všechno vychází na 100%.

Kájo, máš za sebou čtyři závody, čtyři podia, ale jen jedno vítězství. Je to schválně, jezdíš na jistotu, nebo jak to vlastně je?

"Samozřejmě že chci vyhrávat, to je cílem každého závodníka. Faktem ale je, že jezdím více na jistotu, než vloni. Každý si dokáže vzpomenout, jak to vloni dopadlo. 20 bodů je pro mě daleko důležitějších, než za zkusit každou cenu někoho předjet a třeba i spadnout."

Takže jaká je vlastně Tvoje taktika do letošní sezóny?
"Nasbírat nyní co nejvíce bodů, tedy v první části sezóny a vypracovat si bodový náskok. A až ho budu mít, tak v závěru sezóny i více riskovat a zkusit vyhrát co nejvíce závodů."

Otázka na tělo! Slyšel jsem, on už musí vyhrávat, vždyť je mezi nimi nejstarší a má nejvíce zkušeností. A závodí proti o rok, dva či tři roky mladším soupeřům?
"Já už jsem tak starý? No je vlastně pravda! Nyní bych měl ty zkušenosti využít a jezdit hlavou, proti těm mladším. Na straně druhé, je to první sezóna s novými motocykly pro všechny."

Obligátní otázka, jak to vypadá s eventuálním startem během této sezóny v jiném seriálu?
"V jiném seriálu ne, žádná nabídka nepřišla, ale už se o mě zajímají týmy z Moto3. Takže to není pouze o tom, zda vyhraji letos Red Bull Rookies Cup celkově, nebo nevyhraji. je sice ještě hodně brzy, ale už nyní jednám o mém startu v roce 2014 v MS-Moto3."

Tak jsi mě předběhl, nebudeme se bavit o tom, který je to tým...Ale je to hodně pozitivní novinka, že?
"Já bych to stejně neprozradil...!"

Dobře otočme list, co dál? Co škola?
"Teď jsem v ní byl po dlouhé době opět poprvé. Máme teď šestidetýdenní přestávku v závodění (Red Bull Rookies Cup se dále jede až 28. června v Assenu - pozn. Bosso), takže této přestávky využiji k dohnání všech restů ve škole. Budu se hodně připravovat v posilovně a taky bychom chtěli začít jezdit na krosce."

       

Jak to vypadá se sponzorama, už nemáš úplně bílou přilbu?

"To je pravda, trochu se to rozběhlo."

Dokonce závody Red Bull Rookies byly nyní v TV, už se nemusí honit po internetu?
"To bylo hodně pozitivní a celý šampionát je nyní známější v celé České republice. Chtěl bych touto cestou poděkovat tomu, kdo se o tento přenos z Jerezu na Nova Sport zasloužil".

Web motorkari.cz samozřejmě ví, že se o tento televizní přenos zasloužil manažer českého týmu Cardion AB Motoracing pan Karel Abraham a také vás už nyní můžeme informovat a ujistit, že i všechny ostatní závody Red Bull Rookies Cupu budou přenášeny televizí. To jen na okraj některých "zaručených" fám zde v komentářích pod články.

Ale pojďme v rozhovoru do dalšího kola. Takže na programu je nyní až Assen, těšíš se?
"Těším se moc, ale nemám na něho ty nejlepší vzpomínky. Letos tam ale pojedu s čistým štítem, takže si věřim hodně do kvalifikace a snad vyjde i to poslední kolo, ta poslední šikána.

Po Assenu čeká Sachsenring a pak už Brno, to se jede letos jen jednou, víš proč?
"Já pro to rozhodně důvod mám. Vloni jsem v sobotu vyhrál, v neděli spadl, takže je to celkem jasné, že je to kvůli mně. Ne, ale vážně: Vloni byla po Brně přestávka, letos se jede hned další víkend Silverstone, takže by se nestihlo vše přepravit, a ta neděle bez závodu je hodně důležitá pro celou logistiku Red Bull Rookies Cupu."
Dobře, tak snad poslední dotaz. Samozřejmě, že chytré hlavy za klávesnicí přesně vědí, že ty 2 miliony od ČEZu, které jsi údajně dostal, Tě samozřejmě zbavili všech peněžních starostí, Co Ty na to, nebo jinak, je pro Tebe a Tvůj tým těchto 10 000 CZK v aukci za boty velkou peněžní sumou?
"Člověk si může říci, co to je 10 000 CZK, ale pro nás je to třeba zakoupená letenka, pronajaté auto na závodech, či zaplacené noclehy. Já si toho moc vážím a moc děkuji."

 
Do debaty se v úplném závěru vložil i pan David Hradecký z Hanika Racing: "Snažíme se, aby se Karel těmito peněžními záležitostmi nemusel vůbec zabývat a koncentroval se jen na závodění jako takové. Faktem je, že ČEZ nám peníze přislíbil, ta uvedená suma je ale šíleně nadsazená...A Karel Hanika sr. uvedl celou věc do reality: "My řešíme třeba den před odjezdem na závody, zda máme vůbec peníze na naplnění nádrže do obytňáku...!

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist