Xaus a první pódium v GP

Ruben Xaus, hvězda loňského Mistrovství Světa Superbike, získal v Qataru první pódim ve své kariéře jezdce MotoGP.

Tým D´Antín MotoGP má za jednoho z hlavních sponzorů právě okruh Losail International, kde se v sobotu konala historicky první Grand Prix na Středním východě. Nelze si tedy přestavit lepší poděkování svému sponzoru, než je pódium jezdce na motocyklu s logem samotného okruhu. Toto se podařilo španělskému jezdci Rubenu Xausovi, který v barvách týmu Luise D´Antína a s logem okruhu Losail dokončil závod MotoGP na vynikajícím třetím místě. Xaus již v několika letošních závodech potvrdil, že i v Mistrovství Světa Superbike vyrůstají velcí jezdci, ale teprve nyní, ve svém třináctém závodu v nejprestižnější třídě, dokázal vystoupit na cílové pódium. Xaus již ve čtvrtek, kdy proběhla první kvalifikace, ukázal, že vyrovnáním podmínek s ostatními jezdci je velmi konkurenceschopný. Tehdy získal na okruhu, na kterém všichni startovali poprvé v kariéře, provizorní Pole Position. Nakonec startoval ze sedmého místa, ale již na konci prvního kola se dostal na třetí pozici. Poté sice podlehl Nakanovi, Barrosovi, Edwardsovi a Rossimu, ale v šestém kole se již opět pohyboval na čtvrtém místě. Pak ještě svedl souboj s Marco Melandrim, ale když si po odstoupení Carlose Checy pohlídal Barrose za svými zády, mohl se začít radovat ze svého historicky prvního pódia v MotoGP.
“Jsem potěšený tímto třetím místem a ještě více, protože se to stalo zde v Qataru,“ říkal Ruben Xaus. “Měl jsem dobrý start a hodně jsem se soustředil. Věděl jsem, že závod bude velmi těžký. Nechtěl jsem udělat žádnou chybu, která by znamenala pohromu. Jezdit s Ducati co má plnou nádrž je velmi těžké, nemohl jsem se pořádně rozjet. Rychlost v prvních pěti kolech nebyla dobrá, ale snažil jsem se. Myslel jsem na fanoušky, ale také na můj tým, který odváděl celou sezónu usilovnou práci a proto si tento výsledek zasloužil více jak kdo jiný. Zbývají tři závody, o kterých si myslím, že pokud půjdeme naší cestou, tak můžeme mít štěstí.“
Pro motocykl Ducati bylo třetí místo v Doha letos prvním pódiovým umístěním, a tak španělskému jezdci pogratuloval i Livio Suppo, šéf továrního týmu Ducati Marlboro, jehož jezdci Troy Bayliss a Loris Capirossi nedokázali dokončit tento závod. “Rád bych poblahopřál Rubenu Xausovi a celému týmu D´Antín Ducati za jejich dnešní první pódium,“ řekl Suppo svým kolegům, kteří využívají služeb loňských továrních modelů strojů Ducati Desmosedici.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist