WSBK Imola - neděle

Ruben Xaus získal double ve třídě Superbike, Chris Vermeulen naopak titul ve třídě Supersport. Mates Smrž přijede do Čech s rukou v sádře, když si během havárie v úvodním kole zlomil levé zápěstí.

World Superbike - 1. závod Ruben Xaus zvítězil (38:30,586) v prvním závodě třídy Superbike na okruhu Imola, když v první polovině závodu vedl, ale pak po chybě při brždění klesl za Neila Hodgsona. Následnou jízdou dokázal letošního Mistra Světa předjet a svádět s ním vynikající bitvu o vítězství, kterou oba aktéři továrny Ducati okořenili četnými předjížděcími manévry. Nakonec rozhodli zřejmě pomalejší jezdci, jenž tato dvojice v posledním kole dojela v zatáčce Curva Rivazza. Tehdy vedoucí Xaus těsně před touto zatáčkou oba jezdce předjel, Hodgson se snažil předjet oba také a snad proto šel o zlomek sekundy později na brzdy. Byl při tom malinko delší a tak mezi jeho motocyklem a motocyklem jeho španělského kolegy vznikla malinkatá díra, která se zvětšila hned v následující zatáčce při Hodgsonově smyku zadního kola.
Neil Hodgson si tak se ztrátou 2,793 sekundy dojel pro druhé místo v závodě. Třetí skončil Régis Laconi, který jel na tomto místě celý závod. Jeho ztráta na vítěze byla však již 8,778 sekundy.
Pro čtvrté místo si dojel Gregorio Lavilla před pátým Pierfranceco Chilim, který však odstartoval z boxů a to až daleko za celým polem jezdců, když Chilimu na startu zhasla jeho Ducati 998RS. Opravdovou stíhací jízdou však dokázal Chili dokončit závod mezi nejlepšími pěti jezdci, což je pro tohoto jezdce naprostý úspěch.
Šeté místo v prvním závodě obsadil australský jezdec Steve Martin před sedmým Troyem Corserem a osmým Mauro Sanchinim. Deváté místo bral Ivan Clementi a desáté Marco Borciani.
Pro zbylá, bodovaná místa si dojeli jedenáctý Juan Bautista Borja před Davidem Garciou, domácím matadorem Alexem Graminim a Španělem Sergio Fuertesem. Jeden bod za patnácté místo bral Ital Luca Pini.
Náš Jiří Mrkývka opatrně odstartoval. Poruchy, které doprovázely Mrkývku celý víkend, se však dostavily i tentokrát a tak Mrkva již po jednom kole odstavil svůj motocykl v boxech u svého týmu. World Superbike - 2. závod O vítězi druhého závodu rozhodl výjezd Neila Hodgsona do štěrku, po kterém zbyl na čele závodu v posledním kole osamocený Ruben Xaus (38:29,867), pro kterého to byl nádherný konec víkendu v němž slavil po vítězství v Superpole a prvním závodě i vítězství ve druhém, superbikovém klání.
Jako druhý projel cílem druhého závodu francouzský jezdec Régis Laconi (+12,038) a jako třetí Gregorio Lavilla (+15,741) na tovární Suzuki GSX-R1000). Čtvrtý projel cílem Neil Hodgson, jehož stál výlet z tratě nejen 24 sekund, ale i jisté umístnění na závěrečném pódiu dne. Pětici nejlepších doplnil Chris Walker, jehož týmový kolega James Toseland havaroval ze třetího místa.
Šesté místo obsadil domácí nestor Lucio Pedercini před sedmým Troyem Corserem a osmým Mauro Sanchinim. Devátý dojel Juan Bautista Borja a desátý David Garcia. Jedenácté místo bral Marco Borciani před domácím, bývalým Mistrem Světa třídy 125 ccm, Alexem Gramignim. Sergio Fuertes opět bodoval, když si připsal tři body za třinácté místo, a protože hodně jezdců nedokončilo tento závod, zbyly body i na čtrnáctého Rakušana Saigera a patnáctého Itala Piniho.
Náš Jiří Mrkývka opět objel volně první kolo, po kterém zajel do boxů ke svým mechanikům, čímž ukončil pro něj smutný víkend na italském okruhu poblíž Sam Marina.
V čele celkové klasifikace je již jistý vítěz tohoto šampionátu Neil Hodgson (464) před svým týmovým kolegou Rubenem Xausem (341). Třetí je nyní Régis Laconi (257) jenuž se zásluhou dvou dobrých výsledků a také dvou propadáku Jamese Toselanda (240), podařilo právě tohoto britského mladíka odsunout na čtvrté místo. Pětici nejlepších doplňuje Gregorio Lavilla (230).
Výsledky závodů třídy Superbike World Supersport Vzrušující podívanou přinesl zejména závod šestistovek, když o vítězství se bojovalo doslova až do posledního kola. Sice to ve dvou případech vypadalo, že bude rozhodnuto dříve, to když nejprve Karl Muggeridge malinko poodjel svému týmovému kolegovi Chrisu Vermeulenovi, ten však Muggeridge dojel a i předjel. Poté se o trhák pokoušel i vedoucí jezdec šampionátu, ale byl svým krajanem dojet také. V posledním kole se pokusil Vermeulen zaútočit, svůj atak si však dobře nenaplánoval a tak namísto postupu kupředu na vedoucího jezdce ztratil několik metrů. Jako první proto projel cílem Karl Muggeridge (39:48,471) před druhým Chrisem Vermeulenem (+0,771), který však měl k radosti důvod zřejmě omnoho větší, protože se tímto závodem stal již jitým Mistrem Světa pro letošní rok.
Třetí místo a tím své další pódium získal holandský jezdec Jürgen Van Den Goorbergh (+7,380), který tak potvrzuje správné rozhodnutí továrny Yamaha, která s tímto jezdcem již před několika týdny podepsala novou smlouvu pro tento šampionát.
Čtvrté místo patřilo Stéphanu Chambonovi, který tak zastoupil svého kolegu Katsuaki Fujiwaru, jenž v sedmém kole havaroval v závěrečné šikaně. Jeho pád vyhlížel velmi nebezpečně a to když zejména Kellner a Curtain měli co dělat, aby se uprostřed tratě stojícímu Fujiwarovi vyhnuli. Japonský jezdec naštěstí vyvázl z hrozivě vyhlížející situace bez zranění.
Pro páté místo si dojel Sebastian Charpentier. Šestý skončil Gianluca Nannelli, který však nebyl s tímto místem vůbec spokojený, když ještě několik kol před cílem jezdil bezpečně na čtvrtém místě. Sedmý dokončil závod překvapivě Tekkyu Kayo před osmým Iainem MacPhersonem, devátým Antonio Carleccim a desátým Simone Sannou.
Jedenáctý dojel Matthieu Lagrive a dvanáctý Christian Kellner, který sem propadl ze šestého místa po chybě v posledním kole. Pro poslední body si dojeli třináctý Robert Ulm, čtrnáctý Jörg Teuchert a patnáctý Alessandro Polita.
Letošním Mistrem Světa se stal Chris Vermeulen (181), když na druhého Stéphana Chambona (126) má náskok 55 bodů a v posledním závodě tak nemůže být předstižen. Třetí místo v celkové klasifikaci drží nyní Jürgen vd Goorbergh (120) a čtvrté Katsuaki Fujiwara (119). Pětici nejlepších doplňuje Karl Muggeridge (109).
Výsledky závodů třídy Supersport European Superstock Z vítězství v závodě Mistrovství Evropy se radoval Michel Fabrizio (24:50,551), který odolal soustředěnému tlaku Lorenza Lanziho, jenž v posledním kole havaroval a umožnil tak svému krajanovi bezproblémové projetí cílem. Na druhém místě se umístnil Riccardo Chiarello (+9,) a na třetím irský jezdec John Laverty (+). Čtvrtý projel cílem španělský jezdec Bernat Martinez před svým krajanem Enrigue Rocamorou Ruizem.
Šesté místo patřilo Britu Jamesu Ellisonovi, který se do italské Imoly přesunul narychlo z amerického Birminghamu, kde minulou neděli absolvoval závody šampionátu AMA U. S. Superbike na zcela novém okruhu Barber Motorsports Park. Sedmý dokončil závod William De Angelis, bratr známějšího Alexe. Desítku nejlepších doplnili Gianluca Vizziello, Alessio Velini a Pierrot Vanstaen.
Náš Tomáš Mikšovský se v závodě prezentoval solidní jízdou, která mu v konečné klasifikaci tohoto závodu přinesla 21. místo. Matěj Smrž již takové štěstí neměl. Hned v prvním kole, ve druhé zatáčce okruhu havaroval. Bohužel i přes ujištění v oficiálních výsledcích, že jezdec je OK, ke mě v době psaní tohoto článku dorazila SMS zpráva, která říká, že Mates je u Dr. Claudio Costy, který mu fixuje zlomené, levé zápěstí. Popřejme Matesovi rychlé vyléčení a ať ho prozatím sádra moc netíží.
Na čele celkové klasifikace se nyní objevil opět Michel Fabrizio (127), druhá je Lorenzo Lanzi (112), který dokončil závod po pádu v posledním kole na 16. místě. Třetí je již bez šance na titul Lorenzo Alfonsi (93), čtvrtý James Ellison (92) a pátý Riccardo Chiarello (84).
Výsledky závodů třídy Superstock

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist