Vyhrát v Brně byl můj sen, říká Oliver König

Oliver König má za sebou další závodní víkend v seriálu ADAC NEC v sezoně 2017. Pro Olivera to byl jediný domácí závod celého seriálu, který se jel v rámci Velké ceně České republiky v Brně. Závody společně s Moto GP jsou vždy velkou výzvou a pro závodníky náročné na zkoncentrování, neboť mají k dispozici pouze dvě kvalifikace v pátek a v sobotu rovnou závod bez warm upu.

První páteční kvalifikace se jela na mokru. Oliver prokázal velmi rozumné uvažování a bez zbytečného rizika si vyjel provizorní páté místo na startovním roštu s vědomím, že odpolední kvalifikace již proběhne za suchých podmínek a časy se budou pohybovat úplně jinde.

V odpolední kvalifikaci, která se jela již za suchých podmínek, Oliver neustále zrychloval a pohyboval se na třetím místě v kategorii standard a čtvrtém celkově, kde ztrácel 0,6s na pole position. Do posledního kola najel pět sekund před koncem kvalifikace a kolo měl velmi rychle rozjeté. Ještě ve třetím sektoru trati byl nejrychlejší ze všech (včetně Jähnika jedoucího na motocyklu specifikace GP) o tři desetiny. Bohužel před ním došlo k těžkému pádu a kvalifikace byla ukončena červenou vlajkou. Oliverovi tak zůstala třetí pozice na startu v jeho kategorii a čtvrtá celkově.

Sobotní závod na dvanáct kol odstartovali v sedm večer a i přes dobrý start se Oliver první čtyři kola trápil soubojem s Ernstem Dubbinkem jedoucím na motocyklu GP. Tento jezdec jej díky vyššímu výkonu motoru předjížděl na rovinkách, ale následně brzdil v zatáčkách. Než se Oliverovi podařilo definitivně ujet byli dva jeho soupeři jedoucí na prvních dvou místech již o 3,9 sekundy pryč. Oliver však neustále zrychloval a i když se za ním vyvážel další z jeho soupeřů, s nímž bojoval o třetí a čtvrté místo, dařilo se mu zajíždět stále rychlejší časy.

Vzhledem k tomu, že byl poslední tři kola o více než sekundu rychlejší ve srovnání s vedoucí dvojicí, podařilo se mu oba jezdce na předních pozicích dotáhnout a tak do posledního kola najížděla skupinka všech jezdců bojujících o první čtyři místa společně. V posledním kole svedli všichni čtyři závodníci velmi tvrdou bitvu a mnohokrát se jejich pořadí měnilo. Oliver se probojoval na druhou pozici a připravoval si útok do posledních zatáček před cílovou rovinkou, kde se mu podařilo svého soupeře předjet a první místo dovézt až na cílovou čáru.

Oliver König k víkendu v Brně uvedl: „Byl to pro mne velmi těžký závod. Po kvalifikaci jsem věděl, že mohu jet velmi rychle a že jsem schopen vyhrát, nicméně po prvních kolech, kde jsem ztratil mnoho času soubojem s Ernstem na GP, jsem trochu pochyboval, zda to bude vzhledem k odstupu od soupeřů vpředu možné.“

„Když jsem pak viděl na signalizaci, že jejich náskok stahuji snažil jsem se zajíždět rychlejší kola a přestože jsem na sobě měl Leona Orgise se mi dařilo stále zrychlovat. V posledním kole už jsme byli na sobě všichni čtyři a byl to opravdu tvrdý souboj, kde jsme ze sebe vydali vše. Přemýšlel jsem o útoku a nechal jsem si jej do posledního esíčka před cílovou rovinkou, kde se mi toto podařilo a já si mohl vychutnat vítězství při domácí velké ceně.“

„Tento závod byl pro mne nejsilnějším zážitkem mé dosavadní závodní kariéry. Slyšet českou hymnu při domácí velké ceně je nezapomenutelné. Moc děkuji všem co mi v Brně fandili, pohled na „céčko“ byl neskutečný zážitek! Vyhrát v Brně byl můj obrovský sen a pořád tomu nemohu uvěřit,“ dodal spokojeně Oliver König.

„Myslím, že k vyjádření Olivera není co dodat,“ uvedl Petr König. „Z mého pohledu úžasně zachoval klid a zvládl velký tlak jediného domácího závodu. Samozřejmě jsme všichni moc hrdí, slyšet českou hymnu při MotoGP víkendu se nestává často … . Moc děkujeme všem partnerům a fanouškům za podporu, bez které by toto nebylo možné.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist