V Suzuce zajel Haslam dvakrát na druhé místo, vyhrál Nakasuga

V závěrečném víkendu sezony japonského šampionátu superbiků All Japan Road Race Championship 2016 závodil vicemistr série BSB Leon Haslam, jehož si pro dva poslední závody roku pozval na okruh v Suzuce Team Green. Haslam do závodu startoval druhý a stejná pozice mu patřila na stupních vítězů obou klání a to i přesto, že to měl s pádem.

V tréninkové části nastavil #91 Leon Haslam své maximum na 2'06,261 sekundy, což posléze zlepšil v kvalifikaci, kde nastavil druhý nejrychlejší čas 2'05,689 sekundy. Nejrychlejší byl s časem 2'05,535 sekundy japonský vícenásobný šampion a jezdec tří ladiček #1 Katsuyuki Nakasuga.

„Specifikace a pneumatiky motorky jsou jiné ve srovnání s BSB, také podmínky jsou jiné ve srovnání s osmihodinovkou v Suzuce, ale díky podpoře týmu a radám pana Katsuaki Fujiwary to jde velmi dobře,“ uvedl Leon Haslam, jemuž se dařilo o poznání lépe než jeho kolegovi z BSB Ryuichi Kiyonarimu, který si v trénincích zlomil klíční kost. „Omlouvám se všem, kteří se těšili až mě uvidí závodit, také se omlouvám všem sponzorům, kteří mi tu umožnili jet závod.“

V prvním závodu to byl sprint na osm kol a především napínavá bitva o vítězství mezi trojicí Katsuyuki Nakasuga, Leon Haslam a Kazuki Watanabe, Haslamův týmový kolega z Team Green. Diváci měli o zábavu postaráno a nakonec to byl jezdec Yamahy, kdo projel cílem první. Katsuyuki Nakasuga vyhrál náskokem necelé půl sekundy, druhý Leon Haslam za sebou udržel Kazuki Watanabeho, jemuž na druhou příčku scházelo necelých sedm desetin.

Ve druhém závodu vyvěsili červené vlajky hned v úvodním kole po incidentu několika jezdců mezi nimiž byl také Leon Haslam. Ten musel do zdravotního centra, kde od lékařů dostal zelenou a mohl se tak postavit na startovní rošt restartovaného klání. Zlatý double získal jezdec stáje Yamaha Factory Racing Katsuyuki Nakasuga, který vyhrál závod náskokem tři a půl sekundy a zároveň také vyhrál japonský šampionát. Na druhém místě skončil Leon Haslam, třetí byl Takumi Takahashi s Hondou CBR1000RR v barvách stáje Musashi RT Hulk Pro.

„Většinu závodu jsem vedl, ale nakonec jsem nedokázal čelit náporu jezdce Yamahy a závod dokončil na druhém místě. S tímto výsledkem jsem ale velmi spokojený potom, co jsem po nehodě z úvodu klání musel do zdravotního centra na kontrolu a do restartu nastoupil s druhou motorkou s níž už jsem neměl tak dobrý cit. Děkuji všem od Kawasaki, kteří mi tady umožnili závodit,“ dodal závěrem Leon Haslam, který jel také finále superbikového mistrovství světa v Kataru.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist