V ADAC Northern Europe cupu obsadil König celkové čtvrté místo

O víkendu proběhlo dvěma závody finále motocyklového seriálu ADAC Northern Europe cupu. Jelo se v Holandském Assenu společně s mistrovstvím britských superbiků BSB a český závodník Oliver König sem přijížděl na průběžném třetím místě. Za proměnlivého počasí proběhl páteční trénink i první kvalifikace, kde Oliver zajel v pořadí druhý a šestý nejlepší čas.

V sobotu byl Oliver ve druhé kvalifikaci rozhodnut své páteční maximum vylepšit a v každém zajetém kole zrychloval. Bohužel v závěru kvalifikace přišla chyba v podobě kontaktu se stále vlhkým obrubníkem a následoval velmi nepříjemný highsider. Série kotrmelců se naštěstí obešla bez následků v podobě zranění, ale vzhledem k poškození motocyklu to vypadalo na předčasný odjezd domů. Díky pomoci paddocku se motorku nakonec podařilo opravit a Oliver mohl nastoupit do odpoledního závodu.

Závod byl z důvodu deště po prvním kole zastaven, následně restartován jako mokrý a zkrácen na devět kol. Oliver se po startu pomalu propracovával z osmé pozice až na čtvrtou, nicméně po drobném zaváhání z posledního kola byl odmávnut na pátém místě. Nebylo to umístění, které jsme si představovali, ale při všech okolnostech jsme byli rádi za body v rámci šampionátu.

V nedělním warm upu Oliver opět zajížděl velmi dobré časy a tým to naplnilo optimismem, že sobotní nehoda jej nijak nezpomalila. V závodě se podařilo velmi dobře odstartovat a zařadit se do vedoucí skupiny jedoucí o pódiová umístění. Po celý závod docházelo prakticky v každém kole na změnu pořadí a bylo jasné, že se bude rozhodovat v posledních kolech. V nájezdu do posledního kola se Oliver probojoval na druhé místo.

V ten moment jsme netušili, že závod, ale rovněž celý šampionát rozhodne britský závodník z kategorie Moto3 GP. Bohužel pro nás nepříznivě. Jezdec pohybující se na jedenáctém místě v této kategorii se ztrátou deseti sekund na svého soupeře začal nesmyslně bojovat s Oliverem, jehož se mu podařilo shodit … . Oliver tak závod nedokončil (dle pravidel BSB nesmí motocykl po pádu zvednout a pokračovat ) což pro něj znamenalo ztrátu pódia jak v závodě, tak v šampionátu, kde se umístil celkově čtvrtý se ztrátou dvou bodů na třetího.

Pro tým to byla hořká tečka za jinak úspěšnou sezónou, nicméně s rokem 2016 jsme spokojení. Oliver celou sezonu prokazoval, že ve svém prvním roce na motocyklu kategorie Moto3 je schopen jet velmi rychle a konzistentně. A to i na okruzích, kde nikdy předtím nezávodil, takže jen ukázal, že je třeba s ním počítat.

V motocyklovém seriálu ADAC NEC uzavřel Oliver König sezonu na celkovém čtvrtém místě. V seriálu Alpe Adria RR Oliver nenašel v žádném odjetém závodě přemožitele, takže získal titul šampiona. Celý tým se již nyní připravuje na sezonu 2017, kde bude jasnou ambicí snaha o vítězství v seriálu ADAC NEC. Děkujeme všem partnerům, 4SR, Honda ČR, Stratos auto, Tyrex, Yshop, Motorbike, Polygos print, Fiat ČR, Sebimoto, Pirelli, CTECH.CZ a samozřejmě všem fanouškům za podporu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist