USGP vážně ohrožená

S velkým humbukem bylo před jedním rokem ohlášeno, že se nejprestižnější třída Grand Prix vrátí do Severní Ameriky, nyní se však stále více zdá, že se Grand Prix USA vůbec konat nebude.

Společnost Zoom Motorsports, exkluzivní zástupce okruhu Barber Motorsports Park v americkém městě Birmingham (stát Alabama), která má na starosti pořádání všech závodů na tomto novém okruhu, oznámila minulý týden, že ukončila veškerá jednání s promotérem Mistrovství Světa silničních motocyklů, společností Dorna Sports. Znamená to, že již s jistotou se nebude konat americká Grand Prix na tomto okruhu, který byl v minulém roce otevřen.
Pan Gene Hallman, ředitel společnosti Zoom Motorsports řekl, že Dorna byla velmi trpělivá v jednání o možnosti uspořádání závodu třídy MotoGP. I přes ukončení všech dosavadních jednání přiznal pan Hallman, že se okruh Barber Motorsports Park nevzdává možnosti uspořádat jeden z podniků Grand Prix někdy v dalších letech.
Projekt uspořádání závodu v Birminghamu zkrachoval na finančních záležitostech, když okruhu odmítlo poskytnou záruku samotné město Birmingham.
Před osmnácti měsíci začalo vyjednávání Dorny s americkými okruhy o pořádání Grand Prix USA. Byly vybraná tři okruhy, nejprve vypadl Sears Point, nyní Barber Motorsports Park a tak nakonec zbývá pouze Laguna Seca. Ovšem nyní se začíná pochybovat i o pořádání závodů na tomto okruhu. Laguně Sece totiž letos končí homologace FIM a pro nové obdržení stejné licence je nutné učinit mnoho opatření, která si vyžádají náklady mnoha miliónů dolarů. Stále není jasné, kdo poskytne okruhu finanční garance a tedy zda okruh bude moci rekonstruovat nutné zázemí a bezpečnostní plochy (především FIM vadí most za pátou zatáčkou).
Další otázkou je, kdo za okruh zaplatí nutné poplatky spojené s pořádáním závodu Grand Prix. Carmelo Ezpeleta se byl podívat již i na floridském okruhu Daytona, kde však také neuspěl. Jak je vidět, Dorna o Ameriku stojí, ta jí však prozatím nevychází vstříc. Jak je tedy patrné, jediné místo, kde se nyní uvažuje o USGP, je Laguna Seca. Velkou otázkou však je, zda se vůbec bude závod Grand Prix v Severní Americe konat.
Závěrem doplním, že i pan Flammini pověřil své zástupce, aby v USA nalezli nový okruh, kde bude pořádat závody World Superbike.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist